Χιλή: Το τέλος της «ουμπεροποίησης» ...


Δεκαεννέα ανθρώπους σκότωσαν οι στρατιώτες του δισεκατομμυριούχου προέδρου της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Τώρα, μετά τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου αγανακτισμένων χιλιανών στο Σαντιάγο παρά τον στρατιωτικό νόμο, ο υπερσυντηρητικός νεοφιλελεύθερος πρόεδρος υπόσχεται ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Όμως οι διαδηλωτές ζητούν τη δική του παραίτηση. Ο Πινιέρα πήρε πίσω την αύξηση στα εισιτήρια του μετρό αλλά οι χιλιανοί είναι εξοργισμένοι από τη χλιδή 1000 υπερπλούσιων φίλων του Πινιέρα και τη δική τους «ουμπεροποίηση».

Η «ουμπεροποίηση» είναι η νέα εφεύρεση του καπιταλισμού. Δεν προσλαμβάνεται κανείς για μόνιμη εργασία. Όλοι μισθώνονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Εκτός από τα ταξί Uber, ανθρώπων δηλαδή που χρησιμοποιούν ως ταξί τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, έχουμε και τους μεταφορείς Uber, έχουμε και τους ντελιβαράδες Uber. Ο Κώστας Κάππας γράφει γι’ αυτό σε σημείωμά του στο Arti. Το ίδιο θα συμβεί και με όλους τους εργαζόμενους. Το καταγράφει και το παρουσιάζει στη νέα του ταινία ο Κεν Λόουτς.

Ο καπιταλισμός απαλλάσσεται από τη μισθωτή εργασία. Μ’ έναν τρόπο καταργεί την υπαλληλική σχέση και τα συνεπαγόμενα εργασιακά δικαιώματα, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους, ότι δήθεν γίνονται «επιχειρηματίες»! Στην ουσία γίνονται "αυτοαπασχολούμενοι", εργαζόμενοι με το κομμάτι χωρίς κανένα δικαίωμα. Μάλιστα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν πρέπει να εργαζόνται πάρα πολλές ώρες. Κι αυτό χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (είναι ιδιωτική και πανάκριβη-Στην Ελλάδα ξεκινούν από την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής ασφάλισης), χωρίς δωρεάν παιδεία (τεράστια δίδακτρα - γι’ αυτό θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια η Δεξιά), η σύνταξη παύει να είναι σύνταξη, η άδεια δεν υπάρχει, ωράριο δεν υπάρχει.

Αλλά παρόλα αυτά υπάρχει… ανάπτυξη και ευημερία! Το 1% των χιλιανών καρπώνεται το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πλούτου. Όμως έρχεται η στιγμή που το ποτήρι ξεχειλίζει και ο λαός ξυπνά και ξεσηκώνεται. Η Χιλή χώρα-υπόδειγμα του νεοφιλελευθερισμού, γίνεται και η χώρα της κρίσης του.

Ο αγώνας είναι μακρύς… 7.000 χιλιάδες έχει συλλάβει και φυλακίσει ο Πινιέρα, δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.  Τώρα, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας εξήγγειλε ακόμη ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» στη Χιλή, δηλαδή ένα νέο ψέμα όπως θα έλεγε ο Κένεθ Γκαλμπρέηθ. Μόνο που η Χιλή "ξύπνησε"…

Πηγή: artinews.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου