Ο Πομπέο στην Αθήνα: Υπογράφει συμφωνία αμερικάνικης στρατιωτικής αποικιοποίησης της Ελλάδας


Στην Αθήνα, πρωτεύουσα του αμερικάνικου πολιτικοστρατιωτικού προτεκτοράτου, όπως έχει καταντήσει η Ελλάδα,έφτασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, το βράδυ της Παρασκευής.

Το αεροσκάφος του Μάικ Πομπέο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν τις 8 το βράδυ.

Τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία. Παρών ήταν και ο τοποτηρητής πρέσβης των ΗΠΑ και περίπου επιθεωρητής “υπερπρωθυπουργός” στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο Μάικ Πομπέο μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σημειώνεται ότι τα μέτρα “ασφαλείας” στην Αθήνα έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα σε αστυνομοκρατούμενη πόλη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί αύριο στις 10.30, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην συνέχεια, τον Μάικ Πομπέο, θα υποδεχθεί στις 11.25 στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέπτεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η επίσκεψη αυτή στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η νέα “αμυντική” συμφωνία που θα υπογραφεί, μετατρέπει την Ελλάδα σε στρατιωτική αποικία των ΗΠΑ.

Έπειτα, ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, το Σάββατο στις 12:30, θα διεξαχθούν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Κεντρικό ζήτημα θα είναι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ)


Ελλάδα: Απέραντη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ

Η συμφωνία αυτή, με το παραπάνω παραπλανητικό όνομα, μετατρέπει στην ουσία την Ελλάδα σε απέραντη στρατιωτική βάση και στην πραγματικότητα σε στρατιωτική αποικία των ΗΠΑ και στρατιωτική ενδοχώρα του Ισραήλ.

Πέραν από την αναβάθμιση της Σούδας ως κεντρικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, νέες βάσεις ελικοπτέρων και UAV κατασκευάζονται στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο Βόλου, ενώ μεγάλης σημασίας ναυτική βάση των ΗΠΑ προς έλεγχο των Δαρδανελίων και αναχαίτισης της Ρωσίας, διαμορφώνεται στο στρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.


Μείζον κίνδυνος η αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία

Οι στρατιωτικές αυτές βάσεις των ΗΠΑ, οι οποίες εκθέτουν την χώρα σε ενδεχόμενες πολεμικές περιπέτειες και σε χώρα-στόχο των αντιπάλων των ΗΠΑ και ίσως κάτι εντελώς απευκταίο, της τρομοκρατίας φανατικών στο όνομα του Ισλάμ οργανώσεων, δίδονται στις ΗΠΑ γενναιόδωρα από το ελληνικό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο και μάλιστα με τέτοια απίστευτη εθελοδουλία ώστε να μην υπάρχει κανένα αντιστάθμισμα, κανένα αντάλλαγμα και καμιά θετική δέσμευση των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακό ότι η ελληνική εθελόδουλη πολιτική τάξη όχι μόνο δεν κατοχύρωσε με την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία τίποτα ουσιαστικό για την ασφάλεια της χώρας αλλά και αντιθέτως οι αμερικανικές βάσεις μπορεί σε μιά στιγμή κρίσης με την Τουρκία να αξιοποιηθούν και σε βάρος της ακεραιότητας και ασφάλειας της πατρίδας μας και η Ελλάδα να γίνει ο “μεζές” μιάς αμερικανοτουρκικής προσέγγισης, όπως τώρα έχουν μετατρέψει οι ΗΠΑ τους Κούρδους της Συρίας.

Πολιτικοστρατιωτικοί κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι δεν είναι οι ΗΠΑ, μιά υπερδύναμη που εδώ και καιρό φθίνει και παρακμάζει, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο αλλά αντιθέτως είναι Αθήνα και Λευκωσία εκείνες που στηρίζουν την αμερικάνικη παρουσία στην Ανατ. Μεσόγειο και χωρίς τις οποίες οι ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το Ισραήλ θα βρισκόταν μετέωρο, χωρίς κανένα πολιτικοστρατιωτικό στήριγμα και βάθος.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι γι’ αυτούς τους λόγους αλλά και άλλους πολλούς που δεν μπορούν να εκτεθούν στο μικρό αυτό σημείωμα δεν υπάρχει πιο εγκληματική και τυχοδιωκτική πολιτική για τα εθνικά συμφέροντα για την ασφάλεια της χώρας, για την ειρήνη, τη συνεργασία και την σταθερότητα στην περιοχή από μιά ελληνική πολιτική που εμπλέκει και δίνει στρατιωτικά ερείσματα στις ΗΠΑ να διεκδικούν ματαίως μιά ηγεμονική επιστροφή στην Ανατ. Μεσόγειο και στις Μεσανατολίτικες υποθέσεις.

Το ελληνικό κατεστημένο κολλημένο σε μιά περίοδο επικυριαρχίας της Δύσης, η οποία έχει γίνει ουσιαστικό παρελθόν δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι οι διεθνείς συσχετισμοί και οι πραγματικότητες στη περιοχή έχουν αλλάξει και ότι οι ενδοδυτικοί οικονομικοί ανταγωνισμοί και εμπορικοί πόλεμοι (ΗΠΑ-Ε.Ε) υποδηλώνουν μιά παρακμιακή και διαιρετική Δυτική κρίση και την ανάγκη νέων διεθνών οικονομικών, αμυντικών, διπλωματικών προσανατολισμών της χώρας μας.


Διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Kόμματα και συλλογικότητες ετοιμάζουν διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Διαμαρτύρονται κυρίως για τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που αφορά στις στρατιωτικές βάσεις.

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. «Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «εθνικού συμφέροντος» αποσκοπούν να κρύψουν ότι η πολιτική εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετεί την αναβάθμιση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου και στρέφεται κατά του λαού μας» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος.

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της μη κοινοβουλευτικής αριστεράς καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Ειδικότερα σε συγκέντρωση στα Προπύλαια καλεί και η ΛΑ.Ε χαρακτηρίζοντας με δριμεία ανακοίνωση της “ανεπιθύμητο” τον Πομπέο στην χώρα μας, διεκδικώντας την ακύρωση της νέας ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας και την απομάκρυνση όλων των αμερικάνικων στρατιωτικών βάσεων, ως αίτημα για μιά προοδευτική στροφή στη χώρα.

Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, η «Πρωτοβουλία ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο», στην οποία συμμετέχουν από κοινού το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑ.Ε., το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΟΚΔΕ, η ΑΡΙΣ, η Παρέμβαση, καλούν σε διαδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου (12.00, άγαλμα Βενιζέλου).

Πηγή: ΙΣΚΡΑ



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου