Η σημασία των αρνητικών επιτοκίων


Του Καλλίνικου Κ. Νικολακόπουλου

Οι νεοφιλελεύθεροι, οικονομολόγοι και μη, πανηγυρίζουν για το αρνητικό επιτόκιο των τρίμηνων ελληνικών ομολόγων, αποδίδοντας την επίτευξή του στην επιτυχή τάχα διαχείριση της ελληνικής οικονομίας. Παραβλέπουν ότι παγκόσμια έχουμε εισέλθει σε φάση αρνητικών έως έντονα αρνητικών επιτοκίων των κρατικών τίτλων (ομόλογα, ομολογίες κλπ) και προφανώς ισχύει και για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει κυρίως ότι:
  • α)οι δανειστές προβλέπουν ότι προσεχώς η παγκόσμια οικονομία θα βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης/αποπληθωρισμού,
  • β)η ζήτηση χρήματος είναι μικρότερη από την προσφορά του, διαμορφώνοντας αρνητικές αποδόσεις στον δανεισμό του.
Βάσει των μνημονίων, το δημόσιο χρέος μας οφείλεται πλέον 85% στην τρόικα (EFSF-ESM-ECB-IMF) και 15% σε ιδιώτες-τράπεζες. Το καταβαλλόμενο επιτόκιο στην τρόικα κυμαίνεται μεταξύ 1,6% και 6%, μεγαλύτερο του όποιου ρυθμού ανάπτυξής μας. Αν δεν υπάρξει ονομαστική διαγραφή-«κούρεμα» μεγάλου μέρους του τεράστιου χρέους ή αποπληρωμή του με εντονότατο αρνητικό επιτόκιο, που εξισούται με διαγραφή σε ετήσιες δόσεις, και ταυτόχρονη σύνδεση αποπληρωμής του υπολοίπου με τον ρυθμό ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ, δεν υφίσταται ουσιαστική λύση θέτοντας τέλος στη διηνεκή «χρεοδουλοπαροικία». Ουσιαστικά μόνο για το 15% του δημόσιου χρέους, το κράτος δανείζεται κάθε τρεις μήνες και μετά το επαναδανείζεται κ.ο.κ.

Ακόμα και αν όλο το δημόσιο χρέος μας που οφείλεται σε ιδιώτες-τράπεζες επιτύγχανε αρνητικό επιτόκιο, δεν θα υπήρχε επίλυση γιατί δεν μπορεί να υπάρξει υπέρβαση πτώχευσης μέσω δανεικών αντλούμενων από τις «αγορές» από τον πτωχευμένο. Οι ιδιώτες δανείζουν ένα κράτος Χ ευρώ συμφωνώντας να λάβουν π.χ. σε 2 έτη λιγότερα από Χ ευρώ, προσδοκώντας πως τα σημερινά Χ ευρώ θα αγοράζουν σε δύο έτη περισσότερα αγαθά, δηλαδή οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο.

Συνεπώς θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ και τα μη επαρκή για την αποπληρωμή τού εξωφρενικού χρέους εισοδήματά μας δεν θα αρκούν ούτε μελλοντικά, γιατί ακόμη κι αν το χρέος έχει μειωθεί λίγο, εξαιτίας αρνητικών επιτοκίων, τα εισοδήματα θα έχουν συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Οποιοσδήποτε σχετικός πανηγυρισμός των νεοφιλελεύθερων είναι είτε επιτηδευμένος, προσποιούμενος ότι δεν κατανοεί το ουσιαστικό πρόβλημα παγκόσμια και στην Ελλάδα, είτε δηλώνει παντελή άγνοια των οικονομικών και έλλειψη στοιχειώδους λογικής.

Αρχική δημοσίευση: pelop.gr

Πηγή: Η ΣΦΗΚΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου