Η αστική τάξη μας θεωρεί αφελείς


Του Κώστα Κάππα

Την ώρα που οι Αμερικανοί βάζουν μπουρλότο στον κόσμο δολοφονώντας τον δημοφιλή Στρατηγό του Ιράν Σουλεϊμανί (και ήρωα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών του ISIS), ο κ. Μητσοτάκης αντί να καταδικάσει σαφώς το έγκλημα και τον άμεσο κίνδυνο πολέμου και εμπλοκής μας, ενημερώνει ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να δηλώσει ότι είμαστε οι πλέον πιστοί και σταθεροί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ο ΣΚΑΪ παίρνει συνέντευξη από καθηγητή της Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος στάζει μέλι για την επέμβαση. Το ότι Διεθνείς οργανισμοί κατατάσσουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα τελευταία στην αξιοπιστία στις ανεπτυγμένες χώρες, φαίνεται ότι δεν έχει καμία σημασία.

Όταν ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Βενεζουέλας σε μια χώρα η οποία έχει νόμιμο Πρόεδρο, η ΝΔ στηρίζει ό,τι αποφάσισαν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση της χώρας εκείνης που δίδαξε Δημοκρατία στον κόσμο και πολύ αργότερα έμαθε από πρώτο χέρι τι σημαίνει Χούντα, δεν έχει την αξιοπρέπεια να στηρίξει ή έστω να αποδεχθεί το προφανές.

Ελληνική υπογραφή στο σύμφωνο για την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου δεν τιμάται και μουτζουρώνεται, γιατί η κυβέρνηση πήρε εντολή για την ματαίωσή του από τις ΗΠΑ. “Θα έχουμε πολιτικά οφέλη” είπαν. Μια ζωή οι αστοί μίλαγαν για πολιτικά οφέλη (;). Τα οικονομικά οφέλη τα είχαν πάντα άλλοι…

Μεγαλοαστοί και μεγαλοστελέχη που έχουν παραβιάσει τον μισό ποινικό κώδικα (υπόκοσμος γύρω από και μέσα στην Novartis και στην Energa, Πρύτανης Παντείου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Δήμαρχοι Βόλου και Θεσσαλονίκης, Υπουργοί, μπόλικα αγράμματα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ με πλαστά πτυχία, τοκογλύφοι) εξαγνίζονται/αποφυλακίζονται/αθωώνονται/τους επιστρέφονται τα κλεμμένα ή συνδυασμός των ανωτέρω. Δίνουν για αντάλλαγμα μια δική μας, μια δυστυχισμένη καθαρίστρια, η οποία εισπράττει 10 χρόνια φυλακή για πλαστό πιστοποιητικό 6ης τάξης δημοτικού… Όταν προς στιγμήν καταλάβαμε και δοκιμάσαμε την δύναμή μας, τους πήρε ο διάολος και την έβγαλαν άρον–άρον έξω.

Νόμοι ψηφίζονται καθημερινά που ρίχνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους στην δυστυχία και τους απαγορεύουν και από πάνω να διαμαρτυρηθούν, ανεργία που ξεπερνά το (ψυχολογικό) όριο του 1.000.000 ανθρώπων, “22% των παιδιών δεν τρώει σύμφωνα με την όρεξή του” σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, ΑΜΕΑ, απελπισμένοι Έλληνες, πολιτικοί και οικονομικοί πρόσφυγες και ασθενείς πηδούν από μπαλκόνια. Η κυβέρνηση τολμά και λέει ότι “μπαίνουμε επιτέλους σε νέα εποχή”, “μεσαία αστική τάξη είναι όσοι παίρνουν τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα”, ο Άδωνης Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι “επιβιώνεις με 200 ευρώ τον μήνα” και τα κανάλια τους προβάλλουν επιλεγμένες συνεντεύξεις από ευτυχισμένους περιπατητές στην Ερμού κατά τις εργάσιμες Κυριακές.

Ψηφίζει η κυβέρνηση τον αντι-καπνιστικό νόμο (και καλά κάνει), ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει και διαλύει το ΚΕΘΕΑ και τα πολιτικά στελέχη των αστών υμνούν την θεραπευτική–βιομηχανική–αγχολυτική χρήση της κάνναβης. Σπρώχνουν την νεολαία σε ένα τεράστιο σύννεφο μπάφου, αλλά ‘προς Θεού, όχι στο τσιγάρο’!

Οι φασίστες μαχαιρώνουν όποιον είναι αρκετά μελαχροινός ή υποστηρίζει τους αρκετά μελαχροινούς, πυροβολούν πακιστανούς εργάτες στην Μανωλάδα (και όχι μόνο…), σκοτώνουν ομοφυλόφιλους με κλωτσιές, βασανίζουν Αιγύπτιους, σφάζουν τον Φύσσα, πυροβολούν και δέρνουν οποιονδήποτε σκέφτεται δημοκρατικά. Τεράστιο ποσοστό αστυνομικών ψηφίζει με ενθουσιασμό Χρυσή Αυγή, δέρνει, ξεβρακώνει, προσβάλλει και τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί, όχι τους φασίστες! Τους αδύναμους πρόσφυγες και μετανάστες, τους δημοκρατικούς πολίτες και όσους βρέθηκαν σε λάθος σημείο την λάθος στιγμή.

Απέναντι σε αυτήν την κτηνωδία, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης (πρώην Πασοκ τρομάρα του) και σύσσωμη πίσω του η κυβέρνηση, αλληλοσυγχαίρονται για την “επιστροφή στην κανονικότητα”. Ο Βορίδης δικαιολογεί, προτείνει και ευλογεί (χωρίς να κοκκινίζει) το ξυλοφόρτωμα των “άτακτων” πολιτών. Εξ‘ άλλου έχει ένσημα σε αυτό. Από κοντά και η Εισαγγελία η οποία, συγκινημένη που οι χρυσαυγίτες διοργάνωσαν συσσίτια (μόνο) για Έλληνες, ‘δεν πείθεται’ ότι είναι απλώς καθάρματα και δολοφόνοι.

Φανταστείτε τώρα, κάτι εξωφρενικό: Μια ομάδα από άτομα του Ρουβίκωνα, αντί να παίζει χαρτοπόλεμο με τα τρυκάκια της, βγαίνει μέρα–μεσημέρι στην Πλατεία Βικτωρίας και αρχίζει να πυροβολεί στον αέρα τρομοκρατώντας γκαρσόνια, πελάτες και περαστικούς. Την επόμενη, καταστηματάρχες με γυρισμένη την πλάτη στον φακό και αλλοιωμένη την φωνή εξηγούν ότι ο Ρουβίκωνας εκβιάζει τα γύρω μαγαζιά και παίρνει ποσοστά επί των εισπράξεων, ως συνεισφορά στην επανάσταση. ‘Και οι πυροβολισμοί;’, επιμένει ο ρεπόρτερ, ‘α! αυτοί είναι προειδοποίηση προς τις άλλες επαναστατικές ομάδες, ότι η Πλατεία Βικτωρίας ανήκει στον Ρουβίκωνα!’.

Το σκέφτεστε να ήταν αληθινό; Οι αστοί και τα κανάλια τους θα είχαν βγάλει αφρούς! Θα κυκλοφορούσαν τανκς στους δρόμους και εμείς με τα χέρια ψηλά θα κάναμε επιτόπου πηδηματάκια στα πεζοδρόμια!

Και όμως συνέβη αυτό, αλλά με (στοιχηματίζω: ακροδεξιούς) κακοποιούς, προχθές στα Λαδάδικα στην Θεσσαλονίκη! Τριάντα περίπου πραγματικοί γκάγκστερς με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άδειασαν τα πιστόλια τους στον αέρα σκορπώντας τρόμο στους πάντες. Ήταν απλά μια προειδοποίηση, για το ποιος είναι το αφεντικό στα Λαδάδικα και σε ποιόν πρέπει να κατατίθενται οι εισπράξεις για την προστασία που ‘προσφέρουν’.

Για τα κανάλια η είδηση πέρασε φευγαλέα, χωμένη μεταξύ του σχολίου ‘γιατί η πεθερά της τηλεπερσόνας σταμάτησε να πηγαίνει στην νύφη της γιουβαρλάκια;’ και του φιλοσοφικού ερωτήματος ‘πόσοι επώνυμοι έχουν κάνει έρωτα στην κουζίνα του σπιτιού τους;’.

Δεν υπάρχει μυστήριο σε αυτές τις συμπεριφορές και πολιτικές. Εκτός από εμάς, κανείς από τους απέναντι δεν είναι ηλίθιος, αλλά ούτε και serial killer (πλην φασιστών). Στις κρυφές κουβέντες τους οι αστοί, βρίζουν τον Τραμπ για την αλλοπρόσαλλη πολιτική του, τον Βορίδη και τον Άδωνη για τις αθέλητες αποκαλύψεις τους, τους απατεώνες με τα ψεύτικα πτυχία για το ρεζίλεμα και τους μαφιόζους που τους χαλάνε την όμορφη ‘κανονικότητα’.

Απλά, μαφία, εκμετάλλευση, μπάτσοι αντί για αστυνομικούς, πόλεμοι, ρατσισμός, φασιστικοποίηση της κοινωνίας, πείνα και ανεργία είναι έμφυτα στοιχεία του Συστήματος. Είναι αναγκαία και αναπόφευκτα κακά, ακόμη και για τον πιο καλοκάγαθο οπαδό της ‘Ελεύθερης Οικονομίας’ (όπως την αντιλαμβάνεται) για να επιβιώσει ο Καπιταλισμός και ο Ιμπεριαλισμός.

Ας απευθυνθούμε σε όσους καλοπροαίρετους ψηφίζουν / στηρίζουν ασυνείδητα τα αστικά κόμματα και ας τους εξηγήσουμε ότι τα γενικώς προαναφερθέντα ‘αναγκαία κακά’, εξειδικεύονται και προσωποποιούνται στην περίπτωσή τους, με την κατάρρευση του μισθού τους, την γελοία σύνταξή τους, την ψυχική τους διάλυση και την ανεργία των παιδιών τους. Ας τους μεταδώσουμε την δική μας εμπειρία ότι, η αντίσταση στο Σύστημα είναι από μόνη της ελπίδα και γιατρικό ψυχής. Όσο γινόμαστε περισσότεροι, τότε η αντίσταση θα έχει και πρακτικό αντίκρισμα στην καθημερινότητά μας.

*Το σκίτσο είναι του Γιάννη Δερμιντζόγλου

Πηγή: artinews.gr



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου