Και δούλοι και βλάκες Η εξωτερική πολιτική ως παραδουλεύτρα


Του Νίκου Πυλιώτη (Επιμέλεια)

Οι Αμερικανοί «έχουν πολεμικά πλοία στην περιοχή, υπάρχει μεγάλο υποβρύχιο στη Σούδα (...) Κατά συνέπεια, έχουν ένα ρόλο να παίξουν. Στον βαθμό που το θέλουν και το καταλαβαίνουν και στο βαθμό που τους εξηγήθηκε και από τον πρωθυπουργό (...) κάθε δική τους παρουσία είναι καλοδεχούμενη στο πλαίσιο που έχουμε συζητήσει», είπε σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας. 

Τα ίδια είχε πει και σε προηγούμενη συνέντευξη, πριν τα Χριστούγεννα: «Υπάρχει συγκεκριμένο μεγάλο αμερικανικό υποβρύχιο το οποίο συνήθως ναυλογεί στη Σούδα και το οποίο κινείται στην ευρύτερη περιοχή (...) Βεβαίως, κάθε παρουσία η οποία συντείνει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, είναι απολύτως καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρεται στο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Florida» (SSGN 728), στο οποίο είχε επιβιβαστεί ο Αμερικανός πρέσβης κατά την επίσκεψή του στη βάση της Σούδας στις 9/12. Κατά διαβολική «σύμπτωση», στις 19 Μάρτη 2011, συμμετέχοντας με βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις στην επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας», το «USS Florida» εκτόξευσε 93 πυραύλους «Τόμαχοκ» κατά στόχων στη Βεγγάζη της Λιβύης! Έχει δηλαδή μεγάλο ιστορικό στη «δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», όπως άλλωστε και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές μονάδες.

Ο κ. Δένδιας, είναι τόσο φωστήρας όσο και η "διορατική" πολιτική της κυβέρνησης. Από τότε που ανέλαβε υπουργός και έδινε συνεντεύξεις θαρρείς και ήταν σε παιδική χαρά, ένα ήταν το μοτίβο των λεγομένων του: η Τουρκία με τις πράξεις της οδηγείται στην απομόνωση. Ένα μοτίβο που το επαναλαμβάνει μονότονα. «Συζητήσαμε για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Νίκος Δένδιας που εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. 

Επιπλέον σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντιπαραγωγική και οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση». 
«Η αυθαιρεσία και η παρανομία έχουν περιορισμένες προοπτικές και η Τουρκία, με τις συνεχείς της προκλήσεις τελικά έχει κατορθώσει να απομονωθεί και να χαρακτηριστεί ταραξίας», λέει ο Νίκος Δένδιας στον συντάκτη της «Κ» Βασίλη Νέδο. INTIME NEWS
"Ο αλόγιστος επεκτατισμός που φαίνεται να επιχειρεί η Τουρκία, είτε διά της ισχύος εκτός του δικαίου είτε ως αυτόκλητος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, μάλλον την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση."

Ενώ εκλιπαρεί τη Γερμανία, για μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Λιβύη, η Τουρκία αναγνωρίζεται διεθνώς ως βασικός παίκτης και παράγοντας από τον οποίο εξαρτώνται οι εξελίξεις.

Με μια τέτοια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, που μόνο της μέλημα είναι η ικανοποίηση του αμερικανικού παράγοντα, πολλά μπορεί να συμβούν.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να μπλεχθούμε στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή και να πληρώσουμε βαρύ τίμημα και σαν χώρα και σαν λαός.

Η αποδοχή της αναγκαιότητας ύπαρξης "προστάτη", που πρεσβεύουν όλα τα αστικά κόμματα και γίνεται αποδεκτή ως εξ ανάγκης υπαγορευόμενη, πληρώθηκε διαχρονικά πολύ ακριβά.
Δεν πρέπει να γίνουμε ούτε καύσιμα για την κερδοφορία λίγων ούτε κρέας για τα κανόνια που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, καλές σχέσεις με όλους και πρωτίστως με τους λαούς. Αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτικές ανατροπές.

ΠΗΓΕΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Ριζοσπάστης, Σκάι, Καθημερινή

Πηγή: ΕΥΦΟΡΗ ΠΕΔΙΑΔΑ


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου