Περίληψη των εγκλημάτων του Ισραήλ το 2019


Της Τζούλιας Λιακοπούλου

Η ώρα της ποινικής λογοδοσίας για τον Νετανιάχου και το Ισραήλ πλησιάζει.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, το 2019, 252 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, 25.522 τραυματίστηκαν στα Κατεχόμενα Εδάφη (Δυτική Όχθη συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας) και 5000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται στις Ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσα στους φυλακισμένους βρίσκονται 185 ανήλικοι και ένα παιδί κάτω των 14 χρόνων!!!

Το 2019, η Ισραηλινή Κατοχή κατέστρεψε 194 κτίρια στην Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και 366 κτίρια στην υπόλοιπη Κατεχόμενη γη του κράτους της Παλαιστίνης, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό και την εθνοκάθαρση 789 Παλαιστινίων.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, το Ισραήλ, εντατικοποίησε την ανέγερση παράνομων οικιστικών μονάδων. Συγκεκριμένα, 5.800 νέες οικιστικές μονάδες δημιουργήθηκαν στα Κατεχόμενα! Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, την αύξηση των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη σε περίπου 650.000 άτομα!

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα 2334 (2016) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η εγκαθίδρυση από το Ισραήλ οικισμών στο Παλαιστινιακό έδαφος, που βρίσκεται υπό κατοχή από το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν έχει νομική ισχύ και συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη της λύσης των δύο κρατών και μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής ειρήνης. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, η Fatou Bensouda, εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, ανακοίνωσε ότι, (αφού ολοκλήρωσε την προκαταρκτική της έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 2015), υπάρχει βάση για την έναρξη έρευνας της κατάστασης που επικρατεί στην Παλαιστίνη και των εγκλημάτων πολέμου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Λωρίδα της Γάζας. Θεωρεί ότι, η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου επεκτείνεται στα Παλαιστινιακά Εδάφη, τα οποία έχουν καταληφθεί παράνομα από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου έξι ημερών του Ιουνίου 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης Δρ Ριάντ Αλ Μάλκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολυαναμενόμενη κίνηση για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη δηλώνοντας τα εξής: «Αυτή είναι μια σκοτεινή μέρα για το Ισραήλ και είναι μια νίκη για τις αρχές της Δικαιοσύνης και του Παλαιστινιακού λαού».

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσσι δήλωσε ότι «…δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει δικαιοδοσία στην Παλαιστίνη λόγω της προσχώρησης της Παλαιστίνης στο Καταστατικό της Ρώμης και της επικοινωνίας μας με το Δικαστήριο πριν από πέντε χρόνια παράσχοντάς του τέτοια δικαιοδοσία. Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε, μετά την απόφαση της Εισαγγελέως ό,τι τα αποφασιστικά και βασικά βήματα της Παλαιστίνης στο Διεθνές Σύστημα είναι σημαντικά μέσα προστασίας του Παλαιστινιακού λαού, όπως και η ισχύς του Διεθνούς Δικαίου, ως καθολικά εφαρμόσιμη στη Μέση Ανατολή και παντού στον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι είναι εξουσιοδοτημένοι και αποφασισμένοι να επιτύχουν τα αναφαίρετα δικαιώματα τους, αυτοδιάθεση (το οποίο ψηφίστηκε και πάλι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Νοεμβρίου με μια συντριπτική πλειοψηφία 167 ψήφων υπέρ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αποδεικνύοντας τη φυσική αντίδραση της Διεθνούς Κοινότητας στην Αμερικανική αναγνώριση των παράνομων Ισραηλινών οικισμών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής!»

Πηγή: ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΟΧΙ


Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Εγώ να τα δεχτώ,βρε παιδί μου,όλ' αυτά,αναφορικά με τα εγκλήματα,αφού υπάρχουν κ τα στοιχεία,έτσι θα 'γινε κ πολύ κακώς έγινε.Το κυρίως ζήτημα όμως δεν είναι αυτό,αλλά η ίδια η αντιπαράθεση,η φύση κ οι αιτίες της,καθώς κ όλες οι στρεβλώσεις κ ανακρίβειες που λέγονται γύρω απ' αυτή την υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή