Πολιτική διατεταγμένης εμπιστοσύνης εν μέσω προκλήσεων


Του Σπύρου Παναγιώτου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κατέληξε η συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Τουρκίας. Αντίστοιχο αποτέλεσμα αναμένεται στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να αναμείνει κανείς κάτι διαφορετικό. Όταν η πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη θάλασσα της Κύπρου αντιμετωπίζεται με φοβική αδράνεια και η δοκιμασία των ανοχών της ίδιας της χώρας, με την «επίσκεψη» του ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αντιμετωπίζεται με το μετεωρολογικό δελτίο τότε η Άγκυρα αισθάνεται δικαιολογημένη και συνεχίζει ανενόχλητη την πολιτική των τετελεσμένων και των εκβιασμών. Η διατεταγμένη από τους συμμάχους πολιτική της δήθεν «ψυχραιμίας» αποθρασύνει την Άγκυρα, διευρύνει το μέτωπο των διεκδικήσεών της, φέρνει πιο κοντά ένα θερμό επεισόδιο.

Κατ’ αναλογία δεν είναι παράδοξο η έξαρση του πολέμου χαμηλής ισχύος στο Αιγαίο. Μέσα σε λιγότερο από τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου έχουν γίνει 92 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά του Αιγαίου. Μόλις 32 λιγότερες από όσες έγιναν ολόκληρο το 2019. Το σημαντικότερο είναι ότι όλο και πιο συχνά οι συμπλοκές των μαχητικών αεροπλάνων των δύο χώρων μετατρέπονται σε επικίνδυνες άτυπες αερομαχίες. Οι ψευδαισθήσεις περί αδυναμίας της Τουρκίας να ανταπεξέλθει σε περισσότερα του ενός μέτωπα διαψεύδονται καθημερινά στο Αιγαίο. Όχι για στρατιωτικούς λόγους. Κυρίως για πολιτικούς. Η Άγκυρα επιβεβαιώνει καθημερινά και συνυπολογίζει στην πολιτική ως δεδομένες και ανίσχυρες τις ελληνικές «αντιδράσεις».

Ο τουρκικός σχεδιασμός αποσκοπεί να σύρει την Ελλάδα σε μια διαπραγμάτευση επί της εδαφικής της υπόστασης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπό το καθεστώς απειλής πολέμου ή ακόμα και ενός θερμού επεισοδίου. Εφαρμόζει μια πολιτική επέκτασης της κυριαρχίας της με την απειλή ή και τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η Τουρκία δεν συμβιβάζεται με μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης των πόρων της Ν.Α. Μεσόγειου. Οι διεκδικήσεις της δεν έχουν όριο.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική η Ελλάδα ετοιμάζεται για συνομιλίες περί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατά τις υποδείξεις του Αμερικάνου πρέσβη Πάιατ.

Όλοι γνωρίζουν ότι οι προσδοκίες θα διαψευστούν. Η κύρια ψευδαίσθηση δεν είναι οι προσδοκίες των συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Η πιο επικίνδυνη ψευδαίσθηση είναι ότι η συμμόρφωση προς τις υποδείξεις των ΗΠΑ και η κάλπικη προβολή μια στάσης δήθεν ψυχραιμίας και σοβαρότητας θα αποτρέψει τα χειρότερα.

Η ιστορία δείχνει ότι η στάση των «δεδομένων» έχει και δεδομένες τις επώδυνες συνέπειες…

Πηγή: e-dromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου