Στην κορυφή o άνθρωπος και όχι το κέρδος


Του Περικλή Δανόπουλου

Ειδικά σε περιόδους με σοβαρά γεγονότα , όπως αυτό της πανδημίας, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να εξωραϊσουν καταστάσεις και να αποκρύψουν αλήθειες, τελικά η ίδια η πραγματικότητα επιβάλει τους κανόνες της.

Από την μια έχουμε τα μεγάλα λόγια, τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την ασφάλεια των πολιτών, την αποφασιστικότητα των Δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στην λαίλαπα του κορονοϊού, την....στιβαρή διοίκηση. Έχουμε όμως παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση ανοχύρωτη και την Γερμανία να δείχνει σε όλο τον κόσμο τι σημαίνει κράτος ''ρουφήχτρα'' που αδιαφορεί αν δίπλα της οι γείτονες θρηνούν νεκρούς και την Γαλλία όπου το τραπεζικό γιουσουφάκι , Μακρόν επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία.

Εχουμε στην χώρα μας, την τηλεοπτική εικόνα του ηγέτη με το λευκό πουκάμισο που συμβολίζει την καθαρότητα ή μάλλον το ξέπλυμα από τις ανομίες σε βάρος του συστήματος υγείας που ακόμα δεν έχει δοκιμαστεί σοβαρά, την αγιοποίηση των υπουργών που κοιμούνται μόλις 2-3 ώρες(!) και τα παλαμάκια της πρωθυπουργικής συζύγου που μοιάζει να ζει σε ένα άλλο κόσμο, όπου οι πραγματικοί ήρωες, γιατροί και νοσηλευτές, που παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα, βοηθούνται με χειροκροτήματα και όχι με ιατρικές προμήθειες και έξτρα κλίνες.

Και έχουμε από την άλλη, ένα νησί της Καραϊβικής, αγκάθι στην αυταπάτη του Καπιταλιστικού παραδείσου, την Κούβα. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας, είναι τα ζώντα παραδείγματα- υποδείγματα πραγματικής αλληλεγγύης. Οι γιατροί που ταξιδεύουν από την κοντινή Βενεζουέλα, ως την μακρινή Ιταλία, αψηφώντας τους κινδύνους του ιού, για να βοηθήσουν την χειμαζόμενη γείτονα χώρα. Μια χώρα που μισούν οι πολυεθνικές και ειδικά οι φαρμακευτικές, αφού κατασκευάζει φάρμακα σε αφθονία, πάμφθηνα και διαθέσιμα για όλους.

Καμία αγιοποίηση για το πολιτικό της σύστημα, καμία πολιτικοποίηση του θέματος, από κάποιους ''ξεφτίλες'' αριστερούς που αποδείχθηκαν χειρότεροι παγκοσμιοποιητές από τους αντιπάλους τους,

Γιατί στην πραγματικότητα, δεν είναι πολιτικό θέμα, είναι θέμα συστήματος κοινωνικών αξιών, όπου στην κορυφή είναι ο άνθρωπος και όχι το κέρδος. Και αυτό δεν θα μπορέσει να το κατανοήσει ποτέ, η νεοφιλελεύθερη Δύση, που έχει από καιρό βάλει τον άνθρωπο κάτω από τα spread, τα πλεονάσματα και τα κέρδη της ελίτ.

Και κάτι τελευταίο για την Κούβα....Το σύνθημα των Κουβανών είναι Patria o muerte , πατρίδα ή θάνατος δηλαδή. Μόνο που μπροστά στον θάνατο από τον κάθε ιό, μαζί με την πατρίδα χωρά κάθε λαός.

Ας κρατήσουμε για πάντα, σαν φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον, τις φωτογραφίες από την αναχώρηση των Κουβανών γιατρών για την Ιταλία. Με χαμόγελο πάνε στην μάχη, χωρίς να ξέρουν αν θα επιστρέψουν.....

Καθόλου παλαμάκια γι αυτούς, μόνο σεβασμός....





Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου