Διαρκής η ένταση στα ελληνοτουρκικά


Στρατηγική Ερντογάν για εξάντληση των ελληνικών αντιστάσεων σε όλα τα επίπεδα

Του Δημήτρη Μηλάκα

Είναι φανερό πια, ακόμη και σε εκείνους που υποτιμούν την επικινδυνότητα των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαρκή ένταση. Φανερό είναι επίσης ότι η Άγκυρα είναι αυτή που έχει επιλέξει να συντηρεί και να κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στην ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο. Με την ενορχήστρωση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο η τουρκική πλευρά κλιμάκωσε την ένταση, η οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις υπερπτήσεις μαχητικών πάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά, τις δεσμεύσεις περιοχών για πραγματοποίηση ασκήσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επίμαχα σημεία του Αιγαίου, καθώς και μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου - Κρήτης.

Η αξιοποίηση από τον Ερντογάν του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος αποδόθηκε από πολλούς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά την εισβολή τους στη Συρία. Και ίσως, πράγματι, ο Ερντογάν να επιχειρεί να διαπραγματευτεί την ευρωπαϊκή υποστήριξη εκβιάζοντας τους Ευρωπαίους με τους πρόσφυγες. Ωστόσο αυτός ο τουρκικός εκβιασμός γίνεται στην πλάτη της Ελλάδας, αφού τα ανοιχτά τουρκικά σύνορα για την έξοδο μεταναστών και προσφύγων είναι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στόχος η καταπόνηση

Πέρα από τον εκβιασμό που προσπαθεί να διατυπώσει προς τους Ευρωπαίους με την απειλή ότι «θα πνίξει την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες», ο Ερντογάν, με την κρίση που ενορχήστρωσε το τελευταίο διάστημα, επιλέγει να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το τεταμένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά με στόχο να εξαντλήσει την αντοχή των ελληνικών μηχανισμών φύλαξης των συνόρων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτή η επιλογή φαίνεται ότι θα έχει βάθος και ως προς τη χρονική της διάρκεια αλλά και ως προς την ένταση με την οποία θα διατυπώνεται.

Την Τετάρτη, για παράδειγμα, διαδραματίστηκε ένα περιστατικό το οποίο περιγράφει ανησυχητικές μελλοντικές προοπτικές στο Αιγαίο. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, λοιπόν, τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Κω. Σύμφωνα με το βίντεο που ανήρτησε δημοσιογράφος της γερμανικής «Βild», υπήρξε παρενόχληση και πάνω στους ελιγμούς η τουρκική ακταιωρός «χτύπησε» το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού προκαλώντας μικρές ζημιές «στα ρέλια», όπως ακούγεται και στο σχετικό βίντεο.

Η ανταποκρίτρια της «Bild» στην Αθήνα Λιάνα Σπυροπούλου ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter το βίντεο με τη σύγκρουση με μια λεζάντα που διαλύει τις όποιες ψευδαισθήσεις υπάρχουν ακόμη: «Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος».

Τις ψευδαισθήσεις που ενδεχομένως διατηρούν μερικοί εντός των ελληνικών συνόρων περί υποτιθέμενων... καλών προθέσεων από την πλευρά της Τουρκίας φροντίζει να τις διαλύει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας με δηλώσεις του. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος με τις δηλώσεις του μας έδωσε να καταλάβουμε τι ακριβώς έγινε με το περιστατικό της απόπειρας εμβολισμού του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά μας προειδοποιεί και για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον.

«Αυτοί διαφεύγουν κι εμείς τους κυνηγάμε. Από ’δω και πέρα έτσι θα γίνεται» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν για τα περιστατικά παρενοχλήσεων σκαφών του ελληνικού Λιμενικού από τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο.

Τρεις στόχοι

Η επιλογή της έντασης, στην οποία έχει καταλήξει η Τουρκία, δεν περιορίζεται στο Αιγαίο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης άνδρες των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων πυροβόλησαν πάνω από τζιπ των Ενόπλων Δυνάμεων που βρισκόταν σταθμευμένο στην ελληνική πλευρά των συνόρων στον βόρειο Έβρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό κατά το οποίο στελέχη των τουρκικών δυνάμεων βάλλουν με πυρά κατά Ελλήνων στρατιωτικών. Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, πυρά δέχθηκε και ελληνική περίπολος που έκανε νυχτερινή επιτήρηση σε σημεία του ποταμού.

Όλες αυτές οι προκλητικές και επικίνδυνες κινήσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλύπτονται απόλυτα από την πολιτική ομπρέλα την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν ανοίγει. Την Τρίτη ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, δήλωσε ότι «οι εικόνες στα σύνορα με την Ελλάδα δεν έχουν διαφορά με αυτά που έκαναν οι ναζί. Ό,τι έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το κάνει τώρα η Ελλάδα στο όνομα της Δύσης».

Το τι επιδιώκει ο Ερντογάν με αυτήν την τακτική είναι, πιστεύουμε, ξεκάθαρο:

● Να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους για οικονομικά ανταλλάγματα με τα οποία θα ανακουφιστεί η Τουρκία από το βάρος συντήρησης και διαχείρισης του προβλήματος που συνεπάγεται η συγκράτηση εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών μακριά από την Ευρώπη.

● Να κρατήσει «ζωντανό» το σχέδιό του για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στη βόρεια Συρία, σε μια ζώνη που θα ελέγχονται από τουρκικά στρατεύματα.

● Να κάνει επίδειξη ισχύος απέναντι στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας τις τουρκικές δυνατότητες συντήρησης επ’ αόριστον μιας εξαντλητικής, οικονομικά και επιχειρησιακά, κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το ερώτημα είναι πώς σκοπεύει η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση σε βάθος χρόνου.

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου