Κορονοϊός, Μεταναστευτικό, θεωρίες και ... συμπτώσεις


Του Περικλή Δανόπουλου 

Τελικά όλη η κοινωνία μοιάζει να ασχολείται αποκλειστικά με τον κορονοϊό και το μεταναστευτικό. Λογικό, όμως πως φτάσαμε ως εδώ και τι σχέση θα μπορούσαν να έχουν αυτά , μεταξύ τους;

Πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για τον κορονοϊό.

Ανάλογα με την ιδεολογία, τις παραστάσεις, τις προσλαμβάνουσες, την θρησκευτική πεποίθηση του καθενός, έχουν γραφτεί, ''αυτοεκπληρούμενη προφητεία'', η εκδίκηση της φύσης, ιός που ξέφυγε (ή τον… ξέφυγαν) από εργαστήριο κλπ.

Πρόκειται για ιό με μεγάλη ανθεκτικότητα και μεταδοτικότητα, που παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ηλικιωμένους και λοιπές ομάδες υψηλού κινδύνου. Δεν είναι αερόβιος, αλλά μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η επίσημη εκδοχή; Η Κίνα είναι μια χώρα που ο πληθυσμός της πλησιάζει το 1,5 δις. Μια χώρα όπου ότι περπατά, έρπει, πετάει ή κολυμπάει… τρώγεται. Κι έτσι το έγκλημα φορτώθηκε αρχικά στην απεχθή νυχτερίδα, για να περάσει κατόπιν στον συμπαθέστατο αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνο πογκολίνο. Σενάριο αρκετά λογικό. Και πειστικό. Και βολικό ταυτόχρονα. Και ακόμα πιο βολική η χώρα προέλευσης του ιού.

Η συνωμοσιολογία δεν γεννήθηκε από το πουθενά. Και σε αυτή την περίπτωση πολλά είναι τα ερωτήματα.

Η οικονομίες δέχονται πλήγματα λόγω ακυρώσεων ταξιδιών, εμπορικών συμφωνιών κλπ κι έτσι κρύβονται πάρα πολύ καλά οι μεγάλες καπιταλιστικές αντιθέσεις και κρίσεις. Όπως σε κάθε περίπτωση με παγκόσμιο αντίκτυπο πάντα βρίσκονται κάποιοι κερδισμένοι και στην περίπτωση μας αυτοί είναι οι φαρμακευτικοί και παραφαρμακευτικοί πολυεθνικοί κολοσσοί. Όλοι καταλαβαίνουν το γιατί. Η θνησιμότητα στις μεγάλες ηλικίες….

Στην παγκοσμιοποιημένη νεοφιλελεύθερη οικονομία, οι συντάξεις, τα νοσήλια, τα επιδόματα, είναι δαπάνες ανελαστικές και αντιπαραγωγικές. Οι ηλικιωμένοι και οι άρρωστοι, θεωρούνται περιττοί. Κι εδώ μοιάζει σαν να βλέπουμε trailer από δυστοπική ταινία επιστημονικής φαντασία, με θέμα την μείωση του πληθυσμού. Ακραίο; Μπορεί αλλά ποιος δύναται να το αποκλείσει;

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα γεγονός που ανοίγει μεγάλες συζητήσεις. Πως συνδέεται με το μεταναστευτικό ; Αρχικά δεν υπάρχει σύνδεση. Θα υπάρξει όμως αν μεταφερθούν άνθρωποι, από περιοχές που έχουν μολυνθεί σε άλλες περιοχές, όπου θα αρχίσει νέος κύκλος μετάδοσης του ιού.

Φυσικά μπορεί αυτό να συμβεί από ατυχές γεγονός. Θα μπορούσε όμως να ενταχθεί στα σενάρια ενός ασύμμετρου πολέμου, όπως αυτοί που συνηθίζονται τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσε η Τουρκία να επωφεληθεί; Κανείς δεν γνωρίζει, όμως μόνο ηθικές αναστολές δεν θα είχε.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα, είναι πως ότι και να έχει συμβεί, η ανθρωπότητα μοιάζει απροστάτευτη από πολέμους και τις συνέπειές τους, από ασθένειες που γνωρίζουμε ή που τώρα σοκαρισμένοι ανακαλύπτουμε και πάντα κάποιοι θα παραμένουν ασφαλείς και ευτυχείς.

Το ότι μπορεί και να νοσήσει κάποιος από την λεγόμενη ελίτ του πλούτου, δεν αναιρεί τίποτα από τα παραπάνω, ούτε και αποδεικνύει πως όλα είναι τυχαία.

Το μόνο που ακόμα δεν έχει συμβεί, είναι να ξαναδούμε την Γκρέτα της καρδιάς μας, να μας προειδοποιεί πως ο ιός είναι αποτέλεσμα…. κλιματικής αλλαγής.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου