Η ''πειθαρχία'' δεν δημιουργεί ''ανοσία της αγέλης'' απέναντι στην φτώχεια που μας οδηγούν ξανά ...


Του Περικλή Δανόπουλου

Η ''ανοσία της αγέλης'', στην χώρα μας επιτεύχθηκε με διαφορετικό και καθόλου επιστημονικό τρόπο. Βασίστηκε στο αγελαίο ένστικτο Ελληνικού τύπου. Αρχικά έχει βάση...

Δεν μπορεί σε περίοδο κρίσης παγκοσμίων διαστάσεων (πραγματική ή όχι) , να μην παρατάσσεσαι πίσω από τον ηγέτη σου , όποιος και να είναι. Η αγέλη εύκολα χάνει τον δρόμο της, χωρίς τον μπροσταρότραγο και πιθανότατα θα καταλήξει στον γκρεμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πάντα ότι ο επικεφαλής γνωρίζει τον σωστό δρόμο.

Η σημερινή ηγεσία πιστώνεται την μη εξάπλωση του ιού, όχι απόλυτα άδικα, ούτε απόλυτα σωστά. Η τακτική και τα μέτρα απέναντι στον κορονοϊό έχουν μεγάλες αντιφάσεις, αφού επιτρέπονταν και επιτρέπονται ακόμα μετακινήσεις μεταναστών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και το περιστατικό με τον αλλοδαπό στην Καρδίτσα είναι πρόσφατο, ενώ οι αστυνομικοί διαπιστωμένα, δεν τηρούν τις συνιστώμενες αποστάσεις . Εκεί η ηγεσία έπαιξε κορώνα γράμματα μέχρι στιγμής, και από καθαρή τύχη δεν είχαμε χειρότερες εξελίξεις.

Αλλά , γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι ότι με τα χάλια του διαλυμένου συστήματος υγείας, κανένας Πρωθυπουργός, υπουργός ή αλλος κρατικός αξιωματούχος, δεν θα κέρδιζε τα εύσημα, χωρίς την αξιοθαύμαστη αυτοθυσία και αγώνα μέχρι τελικής πτώσης των γιατρών και νοσηλευτών, αυτών που ανταμείβονται με... παλαμάκια, αυτών που ήθελε να ξηλώσει ο ανεκδιήγητος τηλεπωλητής υπουργίσκος. Σε αυτούς και στην πειθαρχία της αγέλης οφείλεται η μέχρι στιγμής μη εξάπλωση της ''πανδημίας''

Αλλά τα πράγματα δεν σταματούν εκεί, γιατί οι συνέπειες του ιού δεν είναι μόνο σωματικές, όχι άμεσα δηλαδή. Η οικονομική πανδημία είναι προ των πυλών και όπως φαίνεται καμία πρόνοια δεν έχει υπάρξει.

Και εκεί κρίνεται στην πράξη το μέταλλο και η καθοδηγητική αξία του ηγέτη. Ηγέτης δεν είναι εκείνος που αντιμετωπίζει απλώς τους κινδύνους, αλλά εκείνος που τους προλαμβάνει, που τους εξουδετερώνει από πριν και που σε καμία περίπτωση με την μέχρι τώρα πολιτική του δεν έχει συμβάλει στην ανάπτυξή τους. Που δεν αερολογεί για το μέλλον, βασιζόμενος στην εσαεί ύπαρξη του αγελαίου ενστίκτου.

Προσοχή λοιπόν. Η αγέλη γίνεται πολύ επικίνδυνη για την ίδια αλλά και για τους γύρω της, όταν πεινά. Όσο και να την μαντρώσεις.



Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου