Από την ολομέλεια της Βουλής καταλάβαμε ότι «μόνο ο λαός θα σώσει το λαό»


Από Παρατηρητήριο Γιατρών και Νοσηλευτών για τη Δημόσια Υγεία

1.    Ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι λόγω της διορατικότητας του και τα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα έχει αποφευχθεί το χειρότερο. Η αλήθεια είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα τα πήραν οι περισσότερες χώρες την ίδια περίοδο (μέσα Μάρτη), βλέποντας τα αποτελέσματα της πανδημίας στην Ιταλία. Η δε κυβέρνηση κάτω από την κοινωνική κατακραυγή έκλεισε τις εκκλησίες μετά από μια χαμένη βδομάδα διαπραγμάτευσης με τους ιεράρχες. Αντίστοιχες αποφάσεις είχαν παρθεί ήδη σε όλον τον κόσμο, ακόμα και σε θεοκρατικά καθεστώτα.

Να θυμίσουμε επίσης ότι αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα σε χώρους εργασίας πολύ αργά και αυτά που αποφασίστηκαν δεν επαρκούν. Οι επικίνδυνοι χώροι συνωστισμού παραμένουν οι χώροι εργασίας. Να θυμίσουμε ότι για τα προσφυγικά camps δεν έχει κάνει τίποτα. Η αυτοπειθάρχηση και συνειδητή συμπεριφορά του λαού και αρκετή τύχη έχει όντως αποτρέψει μια, προς το παρόν, ανεξέλεγκτη πορεία της εξάπλωσης του ιού. Γι’ αυτό το χυδαίο πολιτικό παιχνίδι που κάνει όμως η κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσει λογαριασμό.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε ότι πήρε έγκαιρα μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ. Μπορεί να μας υπενθυμίσει τις πραγματικές αποφάσεις θωράκισης της χώρας, από τις πρώτες δηλώσεις περί «προετοιμασίας και θωράκισης» των κ. Κικίλια και Αρκουμανέα στις 30 Ιανουαρίου, μέχρι τις 8 Μάρτη, τότε που οι 133 νεκροί μέσα σε μια μόνο μέρα της Ιταλίας, έκαναν πλέον τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα κάνουμε «ό,τι χρειαστεί».

Και πιο συγκεκριμένα:

Πόσες προσλήψεις έγιναν αυτό το διάστημα;

Πόσες κλίνες ΜΕΘ άνοιξαν;

Πόσοι αναπνευστήρες εξασφαλίστηκαν;

Ποιες ποσότητες προστατευτικών υλικών έφτασαν στα νοσοκομεία;

Πόσα διαγνωστικά τεστ έγιναν διαθέσιμα;

Οι συνεχείς καταγγελίες των υγειονομικών και η πλήρης συνείδηση ότι το διαλυμένο από τα μνημόνια ΕΣΥ δεν πρόκειται να αντέξει αν η πανδημία χτυπήσει την Ελλάδα στην ίδια ένταση με τις άλλες χώρες, οδήγησαν στα σημερινά, λιγοστά αποτελέσματα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Τις προσλήψεις που εξακολουθούν να αργούν απελπιστικά, την αύξηση των κλινών ΜΕΘ που εξακολουθούν να μην επαρκούν, την αγορά υλικών – όχι πάντα κατάλληλων, τις χορηγίες (με τις αντίστοιχες σκοπιμότητες) εντυπωσιασμού από τους ιδιώτες όταν το αίτημα της επίταξης των ιδιωτικών νοσοκομείων το αγκάλιασε η λαϊκή πλειοψηφία, την αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας όχι κατά 75 εκ αλλά κατά 200 εκ.

Σας πήρε ένα μήνα, υπό τη λαϊκή πίεση, για μερικά μπαλώματα και για να πείσετε τους φίλους σας βιομηχάνους, εφοπλιστές, κλινικάρχες να δώσουν κάτι για τα μάτια του κόσμου. Όταν στην Κίνα (σε συνείδηση της διαφοράς κλίμακας και μεγέθους) έχτιζαν μέσα σε λίγες μέρες νοσοκομεία, αλλά και όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες κρατικοποίησαν τα ιδιωτικά νοσοκομεία…

Σήμερα υπερηφανεύεστε ότι έχουμε γεμάτες μόνο 90 από τις λίγο κάτω από 250 ΜΕΘ για τον κορωνοϊό. Μακάρι να μην χρειαστεί ούτε μία παραπάνω. Αλλά ο ρυθμός αύξησης των διασωληνώσεων κάνει την αύξηση των κλινών όχι αυριανή αλλά χθεσινή ανάγκη.

3.  Σας ακούσαμε να λέτε και πάλι για τους ήρωες με τις άσπρες και πράσινες στολές. Και εσάς και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, μέσε σε ένα πνεύμα “ομοψυχίας”. Χαιρόμαστε που οι αργόμισθοι και κηφήνες γιατροί και νοσηλευτές, αυτοί που πλεόναζαν ή που έπλεκαν βελονάκι, αυτοί που έχουν φάει ξύλο και χημικά από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας, έγιναν ήρωες.

Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά είστε υποκριτές. Γιατί προχθές η ΟΕΝΓΕ, η πανελλήνια ομοσπονδία των γιατρών έδωσε συνέντευξη τύπου, υποδεικνύοντας ελλείψεις και προβλήματα, αλλά τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια τους φίμωσαν. Οι γιατροί της πρώτης γραμμής της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι καλοί αν ευλογούν την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αποκλειστούν και να σιωπήσουν αν μιλούν για κενά και ελλείψεις. Είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που τους κατηγορείτε ότι διασπείρουν πανικό και fake news επειδή ζητούν να πάνε στη μάχη, αλλά όχι άοπλοι. Ντροπή για την υποκρισία κ. Μητσοτάκη. Θα κάνουμε τη δουλειά μας όπως και όσο καλύτερα μπορούμε, και λίγο παραπάνω, αλλά δε θα σιωπήσουμε. Και όσο και να μη σας αρέσει το σύνθημα, #ΜεταΘαΛογαριαστουμε.

Σας ακούσαμε και εσάς και τα άλλα κόμματα που υπηρέτησαν μνημόνια και περικοπές στην υγεία να μιλάτε για το αναντικατάστατο του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος. Εξηγείστε μας γιατί όλοι μαζί τα προηγούμενα χρόνια μειώσατε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία; Γιατί κλείσατε κλινικές; Γιατί μειώσατε το προσωπικό; Γιατί κόψατε τους μισθούς μας; Γιατί αυξήσατε τις εφημερίες σε βαθμό εξάντλησης του προσωπικού; Γιατί μειώσατε τις ΜΕΘ; Γιατί αυξήθηκε κι άλλο το μερίδιο της ιδιωτικής υγείας στην πίτα, εκτοξεύοντας τις ιδιωτικές δαπάνες, δηλαδή αυτές που πληρώνει ο λαός, στις υψηλότερες θέσεις της Ε.Ε; Γιατί μειώσατε την κρατική χρηματοδότηση, οδηγώντας τις κρατικές δαπάνες της χώρας στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε;
Δώστε μας μια πειστική απάντηση. Αν σας ανάγκασαν οι “εταίροι”, ποιος μας λέει ότι δεν θα κάνετε το ίδιο την επομένη μέρα, όταν και πάλι θα υπάρξει οικονομική κρίση, και όταν και πάλι θα καλέσετε τον λαό να την πληρώσει;

Τώρα λέτε ότι μετά την πανδημία θα εφαρμόσετε πολιτικές ανάταξης του ΕΣΥ. Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Ακόμα και αυτές τις ώρες, δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Με το νέο εφεύρημα ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει υπό την εποπτεία του δύο συνιστώσες, το κρατικό σύστημα και το ιδιωτικό σύστημα, θα στηθεί το επόμενο πάρτι εις βάρος της υγείας του λαού, προς όφελος των ιδιωτών και των μεγάλων εταιρειών στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Αυτό είναι έτσι κι αλλιώς το διακηρυγμένο σας σχέδιο, προεκλογικά και μετεκλογικά. Αυτό ήταν και λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι  ΣΔΙΤ, η μετατροπή του ΕΣΥ σε ΝΠΙΔ,  η χρεοκοπημένη και εμμονική ιδεοληψία ότι το δημόσιο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κρατικό.

Ακούσαμε και τα τρία κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ να κάνετε “αντιπαράθεση” για το πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 6,8 δις προς τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις. Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι λίγα, η κυβέρνηση λέει ότι είναι περισσότερα από το μέσο όρο στην Ε.Ε. και επικαλέστηκε και το ύψος του χρέους και των αυξημένων πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2060. Και οι τρεις κάνατε ευχές για το ευρωομόλογο. Δεν ακούσαμε όμως από κανέναν σας να λέει την αλήθεια.

Αλήθεια τι θα κάνετε όταν η Ε.Ε., δηλαδή η Γερμανία, ζητήσει το επόμενο μνημόνιο, για να πάρει αυτά τα λεφτά πολλαπλάσια; Θα το υπογράψετε και πάλι, όπως έχετε κάνει σε όλα όσα σας ζήτησαν μέχρι σήμερα; Για μας είναι σαφές ότι και σήμερα, και αύριο, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τη Δημόσια Υγεία και μόνο η Δημόσια Υγεία μπορεί να σώσει το λαό.

#ΜετάΘαΛογαριαστούμε

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου