Γιατί η επιδημία του Κορονοϊού δοκιμάζει και τα όρια λειτουργίας και ασφάλειας του διαδικτύου


Του Ηλία Αλεξανδρή *

Σχεδόν όλος ο πλανήτης παρακολουθεί, μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης και υπολογιστών,  με κομμένη ανάσα την εξάπλωση της πανδημίας του Κορονοϊού και τα τραγικά στατιστικά στοιχεία με τις εκατόμβες των θυμάτων αυτής της πακόσμιας υγειονομικής κρίσης που εξελίσσεται μέρα με την μέρα σε μια προαναγγελθείσα παγκόσμια καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλες τους τομείς της ζωής μας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Τα Δημόσια Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη, την Αμερική - και τον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο - που για δεκαετίες υποβάθμισθηκαν και υποχρηματοδοτήθηκαν λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων της Δημόσιας Υγείας, βρέθηκαν, σε συνθήκες πανδημίας, στο επίκεντρο μιας φονικής "καταιγίδας", χωρίς επαρκή αριθμό ΜΕΘ, εντελώς απροετοίμαστα να αντιμετωπίσουν τις ραγδαία αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης των ασθενών του Covid-19, αναγκάζοντας τις περισσότερες κυβερνήσεις να εφαρμόσουν απίστευτα - στα όρια της καταστολής της Δημοκρατίας - μέτρα εκτεταμένης καραντίνας και μαζικού εγκλεισμού της πλειοψηφίας των πολιτών σε κάθε χώρα.

Καθώς οι κοινωνίες υποχρεώνονται ήδη για αρκετές εβδομάδες να ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης "αορίστου χρόνου" του τύπου " Μένουμε Σπίτι", η καθημερινή χρήση του διαδικτύου αυξήθηκε κατακόρυφα για την κάλυψη ή υποκατάσταση καθημερινών ανθρώπινων αναγκών σε αυτή η νέα κατάσταση "αποστασιοποίησης".

Ο μεγάλος χρόνος παραμονής στο σπίτι, δημιούργησε ξαφνικά πολύ "ελεύθερο χρόνο" που έρχεται να καλύψει η διαδικτυακή συνδρομητική τηλεόραση αλλά και η  δωρεάν παρακολούθηση ταινίων, συναυλιών  κλπ που βρίσκονται στο διαδίκτυο, και ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν αυξημένες ανάγκες για ενημέρωση, βιντεοκλήσεις, τηλεδιασκέψεις, τηλεκπαίδευση,  τηλε-εργασία καθώς και αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης μέσω διαδικτύου.

Έτσι μαζί με τα Δημόσια Συστήματα Υγείας, σε αυτές τις νέες απρόβλεπτες  συνθήκες δοκιμάζονται παγκοσμίως και τα όρια λειτουργίας και ασφαλείας του διαδικτύου.

Οριακές συνθήκες λειτουργίας του διαδικτύου

Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί το σημερινό "γρήγορο" Internet να παρέχει πολύ υψηλές ταχύτητες και χωρητικότητα μετάδοσης δεδομένων, όμως αυτές του οι επιδόσεις δεν έχουν σχεδιασθεί ώστε να παρέχεται η πλήρης διαθεσιμότητα τους σε συνθήκες ζήτησης από πάνω από 50% των χρηστών, και μάλιστα συνθηκες ζήτησης υψηλών απαιτήσεων όπως αυτές που διαμορφώνονται από την διαρκή μετάδοση μεγάλου όγκου δεδομένων στην παρακολούθηση διαδικτυακής τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, των πολλών ταυτόχρονων βιντεοκλήσεων και τηλεδιασκέψεων, της σύγχρονης - με μετάδοσης εικόνας και ήχου - τηλεκπαίδευσης κλπ.

Αυτή η  διαρκής και "υπερφορτωμένη" ταυτόχρονη  ζήτηση διαθεσιμότητας και ταχύτητας μετάδοσης τεράστιου όγκου δεδομένων  από τους περισσότερους χρήστες του διαδικτύου έχει δύο άμεσες συνέπειες που ήδη αρκετοί έχουμε αντιληφθεί.

Καταρχήν, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μετάδοσης και μεταγωγής δεδομένων - στο τμήμα υποδομών του διαδικτύου που χρησιμοποιεί  καλώδια χαλκού- όταν λειτουργούν σε διαρκείς συνθήκες υψηλής ταχύτητας μετάδοσης υπερθερμαίνονται συνεχώς με ολοένα αυξανόμενη την πιθανότητα η διάρκεια της υπερθέρμανσής να ξεπεράσει τις προδιαγραφές λειτουργίας τους.

Αυτό, όσο διαρκεί αυτή οριακή κατάσταση ζήτησης, έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα είτε την αυτόματη μείωση της ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων για να ικανοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι χρήστες και για να μειωθεί η θερμοκρασία λειτουργίας των κυκλωμάτων είτε - και - την διαρκή λειτουργία σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής των ανεμιστήρων στα συστήματα ψύξης των κυκλωμάτων αυξάνοντας την πιθανότητα και την συχνότητα βλάβης και θέσης εκτός λειτουργίας των τοπικών βρόγχων μετάδοσης που υποστηρίζονται από τα κατεστραμένα κυκλώματα.

Αυτοί είναι και οι κύριοι λόγοι που αρκετά συχνά παρατηρούμε όσο "Μένουμε Σπίτι" όλο και περισσότερες και πιο συχνές μειώσεις στην ταχύτητα μετάδοσης αλλά και κάποιες διακοπές σύνδεσης στο διαδίκτυο που σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπονται για τους άτυχους σε ολιγοήμερη - μέχρι τώρα -  απώλεια της πρόσβασης στο διαδίκτυο λόγω βλάβης.

Οι πάροχοι του διαδικτύου βρίσκονται έτσι απέναντι σε μια νέα ιδιαίτερα απαιτητική πρόκληση, αφενός μέν να διατηρήσουν, σε αυτές τις οριακές συνθήκες, σε ικανοποιητικό βαθμό τις ταχύτητες μετάδοσης - την ταχύτητα δηλαδή του "γρήγορου" Internet - αλλά και αφ' ετέρου να διασφαλίσουν την ίδια την διαθεσιμότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες και τις υποδομές του διαδικτύου αντιμετωπίζοντας τις συχνές βλάβες που παρουσιάζονται.

Και επειδή η αποκατάσταση βλαβών απαιτεί σε πολλές περιπτώσεις την αντικατάσταση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που εισάγονται από το εξωτερικό και παράγονται κυρίως στην Κίνα, όσο διαρκεί η πανδημία που έχει οδηγήσει σε προβλήματα το διεθνές εμπόριο και την διακίνηση εμπορευμάτων, τα αποθέματα διαθέσιμων ανταλλακτικών λιγοστεύουν με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την λειτουργία των υποδομών του διαδικτύου όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση ...

Η ασφαλής χρήση του διαδικτύου όσο "Μένουμε Σπίτι" 

Καλό θα είναι να σκεφτούμε ότι εκτός από όλους εμάς που έχουμε περισσότερο χρόνο αφού "Μένουμε Σπίτι" κάνοντας "καλή" χρήση του διαδίκτυου, περισσότερο χρόνο έχουν πιθανότατα και όσοι μπορούν να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο για την εξαπάτηση μας ή και hackers για την υποκλοπή δεδομένων μας και την πρόκληση ζημιάς στους υπολογιστές και τις συσκευές που χρησιμοποιούμε για την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αυτό μάλιστα είναι όλο και  πιθανότερο να συμβεί σε κάποιον από εμάς, αφού η αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου για ηλεκτρονικές "ανέπαφες" αγορές  από όλο και περισσότερους χρήστες αποτελεί δέλεαρ αλλά και ιδανικό "περιβάλλον" για την αύξηση περιστατικών ηλεκτρονικής εξαπάτησης, ειδικά τώρα που προστίθενται πολλοί νέοι χρήστες που δεν έχουν επαρκή εμπειρία στην χρήση υπολογιστών αλλά και γνώση των διαδικασιών ασφαλείας που εφαρμόζονται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο.

Επιπλέον σε αυτές τις συνθήκες μαζικού εγκλεισμού στο σπίτι με το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα συστήματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail) και μηνυμάτων να χρησιμοποιούνται με μεγάλη συχνότητα και κατά κόρο για να καλύψουν ανάγκες άμεσης επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την εν εξελίξει πανδημία του Κορονοϊού, διαμορφώνονται ίσως οι τέλειες συνθήκες για την ταχεία διάσπορά και εξάπλωση ιών υπολογιστών (virus) που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στον υπολογιστή μας ή να χρησιμοποιηθούν για την υποκλοπή δεδομένων και την ηλεκτρονική μας εξαπάτηση άμεσα ή σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σκεφτείτε πόσα e-mail ή πόσα βίντεο που λάβατε πρόσφατα  με θέματα σχετικά με τον Κορονοϊό  ανοίξατε χωρίς καν να δείτε ακριβώς ποιός σας τα στέλνει και θα καταλάβετε τις διαστάσεις και την ένταση του προβλήματος ασφαλείας που δημιουργείται όσο περισσότερο διαρκούν οι ειδικες συνθήκες μαζικού εγκλεισμού και καραντίνας κατ οίκον  ...

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε και να εφαρμόζουμε, τώρα ακόμα περισσότερο, κάποια βασικά αλλά πολύ χρήσιμα μέτρα προστασίας και ασφαλείας, που ούτως ή άλλως πρέπει να τηρούμε πάντα όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, δηλαδή :

  • Όσοι δεν το έχουν ήδη κάνει να εγκαταστήσουν ένα καλό πρόγραμμα - υπάρχουν και αρκετά δωρεάν - προστασίας από ιούς υπολογιστών (antivirus) το οποίο θα πρέπει να ενημερώνεται συχνά ώστε να είναι αποτελεσματικό απέναντι σε νέους ιούς, 
  • Να μην ανοίγουμε ποτέ μηνύματα ή αρχεία που λαμβάνουμε στο διαδίκτυο από άτομα που δεν γνωρίζουμε 
  • Να μην πραγματοποιούμε αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που μπήκαμε ή βρήκαμε από κάποιο σύνδεσμο που λάβαμε με κάποιο e-mail από άγνωστο αποστολέα 
  • Πριν πραγματοποιήσουμε ηλεκτρονικές αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα στο διαδίκτυο να διασταυρώνουμε μέσω άλλων χρηστών ή άλλων κριτικών / πληροφοριών στο διαδίκτυο ότι βρισκόμαστε στην επίσημη σελίδα του ηλεκτρονικού καταστήματος καθώς και τους φορείς ασφάλειας των συναλλαγών και τις εγγυήσεις προστασίας μας απέναντι σε υποκλοπή των δεδομένων μας, ειδικά όσων σχετίζονται με τα στοιχεία πιστωτικών καρτών ή και τραπεζικών λογαριασμών μας. 

Σε κάθε περίπτωση όσο "Μένουμε σπίτι",  η ασφαλής χρήση του διαδικτύου δεν μας προστατεύει απλά από απώλεια χρημάτων ή άλλου είδους εξαπάτησή μας αλλά κυρίως μας επιτρέπει να προστατέψουμε τους υπολογιστές και τις συσκευές με τις οποίες έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο , για να μπορούμε να συνεχίσουμε να επικοινωνουμε με όσους βρισκόμαστε αναγκαστικά μακρυά και να κάνουμε "καλή" χρήση των όποιων πλεονεκτημάτων μπορεί να έχουμε από τις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες άμεσης ανάγκης αλλά και τις αναγκαίες υπηρεσίες και προϊόντα από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα.

***

Τέλος είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι σε αυτές τις "έκτακτες" συνθήκες η συνετή χρήση του διαδικτύου και κυρίως για την διατήρηση της κοινωνικότητάς μας έστω και εξ αποστάσεως, και όχι απλά παρακολουθώντας βιντεάκια "για να περνάει η ώρα", μπορεί να μας αφήσει χρόνο για να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο, ή και να σκεφτούμε όλοι τι δεν κάναμε καλά και φτάσαμε ως εδώ, τι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε, αλλά κυρίως τι θα πρέπει να διεκδικήσουμε στην μετά την πανδημία περίοδο για όσα μας λένε ότι θα αλλάξουν.

Την επόμενη ημέρα, να είμαστε όλοι σωματικά, ψυχικά και πνευματικά υγιείς και κυρίως παρόντες για να αλλάξουμε , με την δική ενεργή συμμετοχή, όσα  πρέπει να αλλάξουν προς όφελος των πολλών ... και να ξανακερδίσει η ΖΩΗ και ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ενάντια σε κάθε είδους θάνατο και σκοτάδι.

ΥΓ1. Με την σκέψη και τις ευχές για ανάρρωση σε όσους ασθενείς από τον Κορονοϊό δίνουν αγώνα για την ζωή τους, ας συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για να προστατευθεί και να βελτιωθεί η υγεία ΟΛΩΝ μας τώρα και στο μέλλον  ...
ΥΓ2. Με την ευχή και την υπόσχεση ότι το συντομότερο θα βρεθούμε ξανά κοντά σε όσους αλλά και ότι πραγματικά αγαπάμε ... την ΖΩΗ χωρίς περιορισμούς και "εγκλεισμούς"... 

*Ο Ηλίας Αλεξανδρής είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου