Γιατί τα τουρκικά μαχητικά πετούν πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά;


Του Δημήτρη Μηλάκα

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και χτες Κυριακή  έχουν καταγραφεί 255 πτήσεις οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών πάνω (και) από κατοικημένα ελληνικά νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Χτες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας (υπουργός άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος και επιτελείς του υπουργείου) καθώς περιόδευε  σε φυλάκια στις Οινούσες και το Αγαθονήσι έπεσε θύμα παρενόχλησης από ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της καθημερινής πρακτικής των τουρκικών υπερτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος.

Το χτεσινό περιστατικό έχει ιδιαίτερη σημασία  για δύο λόγους

Γιατί τα τουρκικά μαχητικά «στόχευσαν» το ελικόπτερο που μετέφερε την ηγεσία του υπουργείου άμυνας και το ακολούθησαν πετώντας πάνω από κάθε ελληνικό νησί στο οποίο προσγειώνονταν.

Γιατί –κι αυτό είναι το σημαντικότερο—οι  τουρκικές υπερτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά συμπίπτουν και έρχονται να ενισχύσουν το νέο αφήγημα της Αγκυρας περί «παράνομης κατοχής» των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα.

Όπως καταγράφεται καθημερινά από την αρχή του χρόνου- και πριν η πανδημία σκεπάσει την επικαιρότητα—η Αγκυρα έχει επιλέξει να προχωρήσει την αξίωσή της για αναθεώρηση των συνθηκών  που διέπουν    τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το πολιτικό σύστημα της γειτονικής χώρας στο σύνολό του συμφωνεί ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει να κάνει σε τίποτε με αυτήν που η ηττημένη στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο υποχρεώθηκε να αποδεχτεί τον «ακρωτηριασμό» της αποδεχόμενη τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η τουρκική κυβέρνηση έστησε το σκηνικό της έντασης στον Εβρο. Εκτοτε και εν μέσω της επιδημίας οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα να υπενθυμίζουν τις τουρκικές αξιώσεις:

Με υπερπήσεις μαχητικών πάνω από ελληνικό κατοικημένο (από Ελληνες) έδαφος, όπως είναι τα νησιά

Με συνεχείς εκδόσεις navtex για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών με τις οποίες αμφισβητείται ευθέως η ελληνική κυριαρχία και παγιώνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις

Με συντονισμένες κινήσεις για να αναπτυχθούν νομικά επιχειρήματα  (έκδοση βιβλίων) περί της παράνομης ελληνικής κατοχής των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και της αυτόματης υιοθέτησης αυτής της επιχειρηματολογίας με δηλώσεις κορυφαίων υπουργών (Ακάρ) της τουρκικής κυβέρνησης

Οι εμψυχωτικές δηλώσεις του υπουργού άμυνας Ν Παναγιωτόπουλου μετά την εμπειρία που βίωσε έχουν ίσως τη σημασία τους, δεν κρύβουν όμως την αλήθεια, η οποία είναι οι καθημερινές υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό κατοικημένο έδαφος:

“Οφείλω, είπε ο υπουργός,  να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι”,

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου