Η Ελλάδα εξακολουθεί να στέλνει λάθος μηνύματα στην Τουρκία


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*  

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στις 15 Απριλίου, στα πλαίσια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ο Τούρκος συνάδελφός του τού ζήτησε παύση ασκήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αρχική πρόταση μάλιστα ήταν ανταλλαγή, να μην πραγματοποιηθεί συγκεκριμένα από την πλευρά τους η άσκηση “Mavi Vatan 2020” έναντι της δικής μας «Καταιγίδα 2020». Η Αθήνα γνώριζε ότι ο λόγος για τη ματαίωση της τουρκικής άσκησης ήταν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Η “Καθημερινή” της 29ης Απριλίου γράφει: «Στη διάσπαση της μεγάλης ετήσιας αεροναυτικής άσκησης σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να κάνει μια κίνηση καλής θελήσεως προς την Άγκυρα, η οποία λόγω της πανδημίας δεν θα διεξάγει την διακλαδική άσκηση “Mavi Vatan 2020”… Παρά τις υπερπτήσεις (καταγράφηκαν χθες στις Οινούσσες και στην Παναγιά) τα τελευταία 24ωρα, έπειτα από διαβουλεύσεις ανάμεσα στους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας βρέθηκε αυτή η ενδιάμεση λύση».

Τα “Νέα” της 30ής Απριλίου δημοσιεύουν την είδηση ότι «Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ξεκινάει η μεγάλης κλίμακας άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού “Καταιγίδα”, η οποία θα διεξαχθεί σε ολόκληρο το Αιγαίο… Η “Καταιγίδα” θα πραγματοποιηθεί κανονικά με την μόνη διαφορά ότι λόγω του κορωνοϊού τα πλοία θα βγουν ανά ομάδες». Θα πρέπει να προστεθεί ότι τα πλοία θα βγουν σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις, στα πλαίσια της κίνησης καλής θέλησης που αποφάσισε η Αθήνα.

Και εδώ τίθεται το εξής θέμα. Η Τουρκία δημιούργησε τα επεισόδια του Έβρου και την απόπειρα εισόδου χιλιάδων ατόμων παρανόμως στην Ελλάδα, στρατιώτες της πυροβόλησαν κατά της Frontex εκεί ενώ ακόμη και σήμερα πυροβόλησαν κατά Ελλήνων, θέτει θέμα Δυτικής Θράκης, παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο, ουσιαστικά “στέλνει” δήθεν πρόσφυγες στα νησιά μας με τη συνοδεία πλοίων του λιμενικού της, με τη συμφωνία με τη Λιβύη χωρίζει την Μεσόγειο στα δύο και διεκδικεί το δικαίωμα να κάνει γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης, στην ΑΟΖ μας, έχει αρχίσει τη συστηματική διεκδίκηση ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, παραβιάζει με τις γεωτρήσεις της την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ούτω καθεξής. Και μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η Ελλάδα αποφασίζει να κάνει κίνηση καλής θέλησης στα πλαίσια κάποιου συμβιβασμού!

Μα δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι στέλνει λάθος μήνυμα στην Τουρκία; Το γεγονός ότι δεν θα βγει ολόκληρος ο ελληνικός στόλος ταυτόχρονα στο Αιγαίο αλλά σε τρεις ξεχωριστές φάσεις θα ερμηνευτεί από την Άγκυρα σαν δείγμα αδυναμίας της Ελλάδας παρά σαν ένδειξη καλής θέλησης και θα την ενθαρρύνει να ετοιμάσει τις επόμενες προκλήσεις της εναντίον της Αθήνας. Η Αθήνα θα μπορούσε να προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση καλής θέλησης μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματούσε τις παραβιάσεις στον αέρα και στη θάλασσα. Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να μην διαστρεβλώνει την αλήθεια χρησιμοποιώντας τον κορωνοοϊό ως αιτία για να δικαιολογήσει ότι τα πλοία μας θα βγουν ανά ομάδες κι απλά να πει ξεκάθαρα ότι το κάνει σαν κίνηση καλής θέλησης.

Η άσκηση “Καταιγίδα 2020” αρχίζει τη Δευτέρα κι εκφράζεται η ελπίδα ότι θα στεφθεί από επιτυχία και θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην απέναντι όχθη ότι ο ελληνικός στόλος είναι έτοιμος να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο. Κι αν χρειαστεί όπως ακριβώς έπραξε ο ναύαρχος Κουντουριώτης το 1912.

* Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης επί τιμή 

Πηγή : Μέτωπο του ΟΧΙ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου