Ε. Μυτιληναίος: Ένας βιομήχανος εξηγεί τι κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και γιατί

Αποκαλυπτικός, για την ουσία των πολιτικών που εφαρμόζονται και για τα «παραμύθια» περί ευρω-χρηματοδοτούμενης ανάπτυξης το 2021, ήταν ο επικεφαλής του μεγάλου εγχώριου ομίλου, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Καλύτερα να τα …ακούς από αυτούς (τους επιχειρηματίες) που δίνουν τις κατευθύνσεις, παρά από αυτούς  (τις κυβερνήσεις) που αναλαμβάνουν να τις υλοποιήσουν. Έτσι καταλαβαίνεις καλύτερα.

Την αρχή αυτή επιβεβαίωσε με την παρουσία του στο περίφημο Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Μέσα σε λίγες φράσεις, εξήγησε με σαφήνεια από πού προέρχονται οι κυβερνητικές πολιτικές που «πλασάρονται» ως βοήθεια στους εργαζόμενους και στην οικονομία, ποιο μοντέλο έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τι πρόκειται να κάνουν οι τράπεζες με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα, προχώρησε στην αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί της έλευσης των 32 δις από την Ευρώπη που θα σώσουν την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Θάτσερ και Ρήγκαν, ο σωστός κρατικός παρεμβατισμός

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεν έκρυψε τις απόψεις του για το τι εστί σωστός κρατικός παρεμβατισμός, νοσταλγώντας τις εποχές της Θάτσερ και του Ρήγκαν. Όπως είπε «ο κρατικός παρεμβατισμός είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο επανακάμπτει τις οικονομίες μετά από δεκαετίες. Νομίζω ότι τελευταία εποχή που είδαμε σοβαρό κρατικό παρεμβατισμό ήταν του Reagan και Thatcher, από εκεί και μετά ήταν σε άλλη κατεύθυνση φιλελεύθερης οικονομίας. Τώρα βλέπουμε μία επαναφορά που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά τι αποτελέσματα θα έχει. Ένα πράγμα είναι να μείνει η Aegean ιδιωτική, με κάποιους όρους και με κάποιο τρόπο και άλλο είναι να γίνεται η Aegean, Ολυμπιακή. Ας μην τα παραβλέπουμε αυτά, είναι πολύ σοβαρό ερωτήματα».

Με απλά λόγια η κατεύθυνση είναι σαφέστατη: Η κρατική βοήθεια να δίνεται απευθείας τους ιδιώτες χωρίς «παρατράγουδα».

Μάλιστα, ο Ε.Μυτιληναίος κατέστησε σαφές τι προσδοκά από την οικονομική κρίση: «Ελπίζω αυτή η κρίση να είναι μία αφορμή φιλελευθεροποίησης της οικονομίας και υποστήριξης των επιχειρήσεων. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι και η εργασία εξαρτάται από την ύπαρξη των επιχειρήσεων, ότι αυτά τα πράγματα πηγαίνουν μαζί. Όταν υποστηρίζεις τις επιχειρήσεις, ένα από τα βασικά αιτήματα του ΣΕΒ, δεν είναι οι φοροαπαλλαγές αυτή τη στιγμή, είναι η υποστήριξη της ίδιας της εργασίας και μάλιστα προφανώς της άσπρης εργασίας, όχι της μαύρης».

Η δήλωση αυτή του Ε.Μυτιληναίου είναι μια πολύ καλή απάντηση σε όσους ακόμη απορούν μήπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαθε «κεϋνσιανισμό»….

Χρήματα στις επιχειρήσεις

Φυσικά ως εκπρόσωπος του διακλαδομένου διεθνώς πλην όμως εγχώριου κεφαλαίου ο Ε.Μυτιληναίος έχει και ξεκάθαρες στοχεύσεις: «Με αφορμή το φοβερό συμβάν και τη φοβερή εξέλιξη της πανδημίας,  να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, να υποστηρίξει τομείς και επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν πραγματικά στην ελληνική οικονομία». Τόνισε, δε, ότι πρέπει «να μην αφήσουμε τις σειρήνες του κρατισμού να επικρατήσουν»

Μάλιστα, ο επιχειρηματίας τοποθετήθηκε και για το θέμα των τραπεζών: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι βέβαιοι  ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν στον αιώνα τον άπαντα με τραπεζικά κριτήρια. Δεν πρόκειται οι τράπεζες να ακούσουν οποιαδήποτε πολιτική εντολή για να κάνουν επιλογές που  τις υπερβαίνουν, γιατί οι τράπεζες μπορεί να κληθούν να λογοδοτήσουν. Αυτό το πράγμα πώς γίνεται; Ένας τρόπος είναι οι κρατικές εγγυήσεις. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν οι απευθείας εγγυήσεις από την Κομισιόν, από την EIB  και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Μικρό καλάθι για την συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν

Πάντως, ο Ε.Μυτιληναίος δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις κυβερνητικές «φανφάρες» περί ανάπτυξης της οικονομίας το 2021 ή τα περί 32 δις που έρχονται στην χώρα. Όπως είπε «οι συνέπειες της πανδημίας θα είναι συντριπτικές για την ελληνική οικονομία, θα κλονιστεί συθέμελα το παραγωγικό μοντέλο, οι επιδόσεις μας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «έχω κάποιες επιφυλάξεις για τη βοήθεια της Ευρωζώνης και για τη συμφωνία Merkel και Macron, βλέπω μεγάλες αντιρρήσεις και αυτό που φοβάμαι, είναι όχι ότι θα ανακληθεί πλήρως αυτή η απόφαση, αυτό, το ξέρετε καλύτερα από εμένα, δεν είναι δυνατό να συμβεί, αλλά μπορεί να γίνει water-down, να μειωθεί πάρα πολύ η ισχύς της όταν θα φθάσει μέχρι εδώ. Άρα, δεν είμαι σίγουρος, θα ήθελα πάρα πολύ να δω όλη αυτή τη βοήθεια, σε όλη της την έκταση, ή σε επιχορηγήσεις ή σε χαμηλότοκα και αρνητικού επιτοκίου δάνεια. Νομίζω ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι».

Υ.Γ: Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος, Αθανάσιος Έλλις (στη φωτογραφία αριστερά) συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος (στη φωτογραφία στο κέντρο). Δεν χρειάζεται, όμως, να γίνει κάποια αναφορά στις παρεμβάσεις του. Προτιμότερο το … «κατευθείαν από την πηγή».

Πηγή: ημεροδρόμος


Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. ΧΑΙΡΕΤΕ; Χρειάζεσαι δάνειο?
  Παρέχουμε όλους τους τύπους δανείων: Προσωπικό δάνειο, Επιχειρηματικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο, δάνειο αυτοκινήτων, δάνειο ενοποίησης χρέους, δάνειο για την εξόφληση των λογαριασμών σας και πολλά άλλα.

  Χρειάζεστε δάνειο για τη χρηματοδότηση του έργου σας;
  Μπορούμε να σας υποστηρίξουμε με δάνειο για την εκτέλεση των έργων σας, όπως: την κατασκευή σπιτιών, γραφείων, αγροκτημάτων, καθώς και τη χρηματοδότηση των ταξιδιωτικών σας έργων, της εταιρείας σας ή ενός έργου για το οποίο χρειάζεστε εξωτερική χρηματοδότηση.

  Χρειάζεστε ένα επενδυτικό ταμείο;
  Μπορούμε να επενδύσουμε στα μεγάλα έργα σας. Αυτό προορίζεται για εταιρείες που αναζητούν επενδυτές να χρηματοδοτήσουν τα ερευνητικά τους έργα, έργα ακινήτων, εξαγορές και άλλες επιχειρηματικές ανάγκες.

  ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΑΝΕΙΟΥ ΤΩΡΑ !!!
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μας, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω αυτής της διεύθυνσης email: novaglobalfinances@gmail.com

  Τι προσφέρουμε;
  Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου. Προσφέρουμε τόσο εξασφαλισμένα όσο και μη εξασφαλισμένα δάνεια, και επίσης μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση για μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια με πολύ λογικό επιτόκιο. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δανείου.

  Μπορούμε να βοηθήσουμε!
  Η NOVA GLOBAL FINANCIAL SERVICES είναι η θυγατρική ενός από τους ισχυρότερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Ευρώπη και παγκοσμίως με μεγάλο κεφάλαιο. Επιδιώκουμε μια στρατηγική παρουσίας όπου βρίσκεται η ανάπτυξη, συνδέοντας τους πελάτες με τις ευκαιρίες που δημιουργεί, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, τις οικονομίες που ευδοκιμούν και τα άτομα να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Έχουμε διαπραγματευτεί εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε δώσει αμέτρητα δάνεια στην εποχή μας .

  Στείλτε αίτημα δανείου τώρα !!!
  Όνομα: Camilla Karlsen (αξιωματικός του κέντρου δανείων)
  Επικοινωνία: novaglobalfinances@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή