Νέες κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ από την αμερικανική κυβέρνηση


Οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα χθες Πέμπτη τις νέες κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks, τις οποίες χαρακτήρισαν επικίνδυνες καθώς στρέφονται όχι μόνο κατά του Ασάνζ αλλά και κατά της ελευθερίας του Τύπου συνολικά.

Με νέο έγγραφό του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον Ασάνζ και τους συναδέλφους του στον WikiLeaks ότι στρατολόγησαν χάκερ και ενεθάρρυναν άλλους για να εξασφαλίσουν πληροφορίες κατά παραβίαση της νομοθεσίας στις ΗΠΑ. Δηλαδή τους κατηγορεί για κατασκοπεία!

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Ασάνζ, οι οποίοι δίνουν μάχη εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ από τη Βρετανία, χαρακτήρισαν πολιτικές τις νέες κατηγορίες.

Από την πλευρά του ο Τζόελ Σάιμον, επικεφαλής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ), τόνισε πως η δίωξη του Ασάνζ «θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο».

Ο Μπεν Γουίζνερ της ισχυρής οργάνωσης υπεράσπισης των ατομικών και αστικών ελευθεριών ACLU έκανε λόγο για «κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον της δημοσιογραφίας» από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει στόχος οποιοσδήποτε ειδησεογραφικός οργανισμός που φέρνει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση αποκαλύπτοντας τα μυστικά της», εξήγησε ο Γουίζνερ.

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου