Τυπικά Γερμανικό, πέρα για πέρα αληθινό, αλλά μοιάζει πραγματικά απίστευτο για τη σημερινή Ε.Ε.!


Με σειρά Κοινοτικών Οδηγιών η Ε.Ε. στον 21ο αιώνα έχει οδηγηθεί στην εξυπηρέτηση των αναγκών της Γερμανικής βιομηχανίας κατασκευής φωτοβολταϊκών & ανεμογεννητριών. Η πολιτική της "απανθρακοποίησης" αυτό ακριβώς το στόχο έχει, τη στήριξη των δήθεν "πράσινων" θέσεων εργασίας. Φυσικά θα χρειάζεται και αξιόπιστο ρεύμα, που θα είναι "κλιματικά φιλικό", δηλαδή δεν θα εκπέμπει το "δαιμονικό" CO2, και τέτοιο είναι βεβαίως το πυρηνικό, το οποίο θα μας προμηθεύουν οι Γάλλοι. Για όποιον τυχόν δεν το έχει πληροφορηθεί, η Γαλλική EDF μόλις υπέβαλε αίτηση κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου στις Βρετανικές ακτές απέναντι απ' το Βέλγιο, στην περιοχή του Suffolk (Ίπσουιτς, Ανατολική Αγγλία), εκεί που σήμερα βρίσκεται το πυρηνικό Sizewell Β.

Έτσι αφενός η ζώνη του Λονδίνου θα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο νεότατα πυρηνικά (το υπό κατασκευή Hinkley Point C 3,2GW στα Δυτικά και το πανομοιότυπο Sizewell C στα ανατολικά), αφ' ετέρου εύκολα το αξιόπιστο πυρηνικό ρεύμα θα μπορεί να περάσει τη Μάγχη σε περίπτωση ανάγκης, καλώδια και ήδη υπάρχουν και κατασκευάζονται και νέα. Στην πιο πάνω εικόνα είναι η μακέτα του νέου εργοστασίου, όπως τη δίνει η EDF, αλλά, φυσικά αυτό δεν είναι καθόλου απίστευτο για τη σημερινή Ε.Ε. και δεν είναι και Γερμανικό: άλλο είναι το απίστευτο!

Η Γερμανία εδώ και χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προφίλ "πράσινης" χώρας, ωστόσο η βιομηχανία της χρειάζεται αξιόπιστο ρεύμα κι όλοι γνωρίζουν πως το ρεύμα αιολικών & Φ/Β μόνο αξιόπιστο δεν είναι. Το 2018 όρισε μια ευρεία Ομάδα Εργασίας, την οποία ονόμασε "Kommission „Wachstum, Strukturwandel und Beschäftigung“ - Επιτροπή "Ανάπτυξη, διαρθρωτικές αλλαγές και απασχόληση"" και της ανέθεσε να εξετάσει τρόπους επίτευξης των κλιματικών στόχων. Ανάμεσα στα συμπεράσματα, που ανακοινώθηκαν το 2019, ήταν η πρόταση ολοκληρωτικής απόσυρσης όλων των λιθανθρακικών & λιγνιτικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής σταδιακά μέχρι τις 31/12/2038. Σε μια εντελώς μακρόσυρτη διαδικασία το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας έγινε εντός του 2020 από κοινού δεκτό από Ομοσπονδιακή και Κρατιδιακές κυβερνήσεις. Το επόμενο βήμα ήταν η συμφωνία να γίνει νόμος του κράτους, αλλά, πολύ βολικά, ο κορονοϊός παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες της Ομοσπονδιακής Βουλής. 


Αισίως φθάσαμε στις 30/5/2020 και, στο πλαίσιο ασφαλώς της "απανθρακοποίησης", η Γερμανία βάζει από σήμερα σε κανονική εμπορική λειτουργία ένα νέο, ολοκαίνουριο λιθανθρακικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής! Πρόκειται για το ολοκαίνουριο Datteln 4, που το βλέπουμε στην εικόνα, (στιγμιότυπο από τη webcam της ιδιοκτήτριας Uniper), να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, το εργοστάσιο ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε δοκιμές με συγχρονισμό στο δίκτυο στις 8/5/2020 και πολύ σύντομα ξεκινά και την κανονική εμπορική λειτουργία.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην πολύ βιομηχανική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στα βόρεια της περιοχής του Ρουρ. Πρόκειται για νέο λιθανθρακικό εργοστάσιο 1.100MW ηλεκτροπαραγωγής και 380MW θερμικής παραγωγής, με ονομαστικό βαθμό απόδοσης >45% και συνολικά μέχρι 60% μαζί με τη θερμική παραγωγή. Ήδη τα 413MW έχουν διατεθεί στους Γερμανικούς σιδηρόδρομους!

Ακριβώς λοιπόν τη στιγμή που η χρεοκοπημένη Ελλάδα θέτει εκτός λειτουργίας τις λιγνιτικές της μονάδες, προκειμένου να καίει όλο και περισσότερο αέριο, η Γερμανία δεν συζητά να καίει αέριο και συνεχίζει να επενδύει σε εισαγόμενο λιθάνθρακα. Στο όνομα της "απανθρακοποίησης", βεβαίως-βεβαίως! 
 

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου