Βόλος: Συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών


Νέο συλλαλητήριο την Παρασκευή 3 Ιούλη, 7μμ, στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο, διοργανώνουν συλλογικότητες της περιοχής, καλώντας σε μαζική συμμετοχή ενάντια στην καύση σκουπιδιών, την κατασκευή καινούριου εργοστάσιο RDF-SRF από τον Δήμο και την αστυνομική βία.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση τους, σημειώνουν:

“Η ακραία καταστολή στο Βόλο δεν θα μείνει αναπάντητη!

Στεκόμαστε Απέναντι στην καύση σκουπιδιών και στην υποβάθμιση της ζωής μας!

Ακραία καταστολή δέχτηκε το μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 13/06 ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο. Περισσότερο από 3000 πολίτες όλων των ηλικιών (από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένες/οι) συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 13/6 στο νοσοκομείο του Βόλου με κατεύθυνση το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ/Lafarge.

Πρωτοβουλίες αγώνα κατοίκων, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες γειτονιάς, ακόμα και φίλαθλοι τοπικών ομάδων βρέθηκαν εκεί με κύρια αιτήματα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από , να μην κατασκευαστεί καινούριο εργοστάσιο RDF-SRF από το Δήμο, το οποίο συνεπάγεται την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και να φύγει η ΑΓΕΤ/Lafarge από την πόλη. Οι κάτοικοι του Βόλου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε έναν πολύμορφο δίκαιο αγώνα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την υγεία τους. Απέναντι στις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αδειοδότησε και την καύση, και τώρα της ΝΔ, την δημοτική διοίκηση Μπέου και την περιφερική διοίκηση Αγοραστού. Απέναντι σε ένα πλαίσιο αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που κινείται και εντός κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, στο δρόμο της καύσης σκουπιδιών, που εγκαινίασε η ΑΓΕΤ/Lafarge, τις τελευταίες εβδομάδες μπαίνει επίσημα και η ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, δίνοντας στον αγώνα απέναντι στην καύση υπερ-τοπικό χαρακτήρα.

Οι διαδηλώτριες/τες του συλλαλητηρίου του Σαββάτου 13/06 δέχτηκαν περισσότερες από πέντε φορές βάναυση επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις!

Αρχικά, φτάνοντας το συλλαλητήριο στην πύλη της ΑΓΕΤ/ Lafarge δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία, η οποία εφόρμησε μέσα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Αρκετή ώρα αργότερα, και λίγο πριν την αποχώρηση, η αστυνομία έκανε γενικευμένη χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης και άσκηση ακραίας σωματικής βίας. Ακολούθησαν απανωτές επιθέσεις της αστυνομίας, μακριά από την πύλη του εργοστασίου και ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέρος διαδηλωτών στην παραλία και να λιποθυμήσουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Αργά το βράδυ και ενώ η πορεία έφτανε στο τέλος της, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν εκ νέου απρόκλητη επίθεση στους διαδηλωτές αλλά και σε περαστικούς, πετώντας χημικά και κρότου λάμψης, σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα έξω από το νοσοκομείου του Βόλου! Όταν δεκάδες αλληλέγγυες/οι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου, για να συμπαρασταθούν και να ζητήσουν ειρηνικά την απελευθέρωση των προσαχθέντων, αντιμετωπίστηκαν με νέα απρόκλητη επίθεση, ξύλο και κυνηγητό σε απομακρυσμένη περιοχή. Το μπαράζ της βίαιης καταστολής συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν αλληλέγγυες/οι προσήλθαν για συμπαράσταση στα δικαστήρια του Βόλου. Εκεί δέχτηκαν εκ νέου απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα νέους τραυματίες, ένας εκ των οποίων ακόμα νοσηλεύεται με πολλαπλά σοβαρά τραύματα.

Μέσα στο μπαράζ της βίαιης καταστολής πραγματοποιήθηκαν σειρά παράνομες προσαγωγές από δυνάμεις των ΜΑΤ και της ασφάλειας, δύο από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αποτέλεσμα του κύματος παράνομης και ωμής βίας ήταν πολλές/οι διαδηλώτριες/τες να βρεθούν τραυματισμένες/οι και ορισμένες/οι να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με σοβαρά χτυπήματα. Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης βίας ήταν και ο τραυματισμός ακόμα και ανθρώπων που δεν συμμετείχαν σε κάποια κινητοποίηση. Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, και η δημοτική αρχή του Μπέου έχουν την ευθύνη για τις βιαιοπραγίες που συντελέστηκαν.

Το συνεχιζόμενο κατασταλτικό όργιο στον Βόλο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συνδέεται με τα αντίστοιχα γεγονότα στα νησιά του Αιγαίου, σε πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Φανερώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ, και των αστικών δυνάμεων συνολικότερα, μέσα από την κρατική θωράκιση και την προληπτική καταστολή, να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνουν την εκποίηση δημόσιου πλούτου, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και λεηλασία των εργαζόμενων και της νεολαίας. Επίσης, αποτελούν κομμάτι της όλο και μεγαλύτερης βίας που ασκούν τα καπιταλιστικά κράτη σε παγκόσμια κλίμακα (με αποκορύφωμα τους δολοφόνους αστυνομικούς των ΗΠΑ) προκειμένου να θωρακιστούν από τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματός.

Οι παρακάτω συλλογικότητες συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο προκειμένου να δηλώσουμε ότι τα γεγονότα του Βόλου δεν θα μείνουν αναπάντητα. Θα ζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους τραυματισμούς δεκάδων διαδηλωτών. Δεν θα αφήσουμε το φόβο να γίνει κανονικότητα. Δεν θα αφήσουμε την ακραία καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει σε καμία γωνιά της χώρας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία, ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα του κεφαλαίου, την τρομοκρατική καταστολή του κράτους και την εργοδοτική εκμετάλλευση.

Απαιτούμε: Οριστική παύση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ/ Lafarge ή όποια άλλη βιομηχανία – Όχι στην κατασκευή εργοστασίου SRF/RDF – Άμεση παύση της βαριάς βιομηχανίας στον αστικό ιστό – Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα- Αθώωση/ Να καταπέσει το στημένο κατηγορητήριο, των 2 συλληφθέντων του συλλαλητηρίου στις 13/6 – Κατάργηση των ΜΑΤ – Παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών δυνάμεων που βιαιοπράγησαν κατά των πολιτών.

Στηρίζουμε το Συλλαλητήριο στην πόλη του Βόλου την Παρασκευή 03/07/2020 στις 19.00 από την Πλατεία Ελευθερίας!

Από 3pointmagazine.gr

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου