Η αδράνεια της ΕΕ εγκυμονεί πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας και διάλυση της Ένωσης


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Μετά τις τελευταίες δηλώσεις  του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι θα συνεχιστούν οι δραστηριότητες του Ορούτς Ρέις σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για άλλες ενενήντα ημέρες δεν υπάρχει πλέον λόγος να περιμένει η Ε.Ε. μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου για να εξετάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει αμέσως την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την άμεση λήψη αποτελεσματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Εκτός από τις ασήμαντες κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από τον Μπορέλ στο Βερολίνο για να εξεταστούν στη Διάσκεψη Κορυφής της 24ης-25ης Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ζητήσουν επιπλέον τα εξής μέτρα:

1. Κατάργηση του καθεστώτος του υπό ένταξη τουρκικού κράτους

2. Πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης

3. Απαγόρευση εξαγωγής και εισαγωγής  όπλων (κύρωση που ισχύει και για την Ρωσία)

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Ιουνίου ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει προτάσεις για στοχευμένες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά από επτά μήνες πάρθηκαν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον δύο ατόμων, τον επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου, της TPAO, και έναν διευθυντή της. Για την Ρωσία οι στοχευμένες κυρώσεις αφορούν 175 άτομα και 44 οντότητες, για δήθεν παραβιάσεις, που δεν στρέφονται κατά κράτους μέλους. Επισημαίνεται ότι ο πίνακας αυτός κατά της Ρωσίας πρόκειται ν’ ανανεωθεί την 15η Σεπτεμβρίου. Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν ας εκμεταλλευτούμε, έστω και με καθυστέρηση, την ύπαρξή μας μέσα σ’ αυτήν την Ένωση.

Όλοι γνωρίζουν ωστόσο ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται οικειοθελώς να προχωρήσει στην υιοθέτηση τόσο σκληρών μέτρων κατά της Τουρκίας. Γι’ αυτό,  εφόσον η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να χειριστεί το θέμα εντός των πλαισίων της Ε.Ε., θα πρέπει θέσει το θέμα της ανικανότητας της Ένωσης να προστατεύει τα μέλη της, ανικανότητα που μπορεί να επιταχύνει την κατάρρευσή της. Θα πρέπει να υπενθυμίσει στο Βερολίνο –που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.– ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να πουλάει όπλα σε τρίτο κράτος που απειλεί με πόλεμο δύο κράτη-μέλη. Αν επιμένει, τότε σπρώχνει την Ε.Ε. προς την κατάρρευση. Όταν η Αργεντινή εισέβαλε στα νησιά Φώκλαντ τον Απρίλιο του 1981 υιοθετήθηκαν σοβαρές κυρώσεις κατά της Αργεντινής (απαγόρευση εισαγωγής και εξαγωγής όπλων, απαγόρευση εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων κλπ). Θα πρέπει να τονιστεί κι αυτό σε μια Ε.Ε. που διαθέτει επιλεκτική μνήμη. 

Αναφορά θα πρέπει επίσης  να γίνει στο ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνονται ελαφρύτερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας που παραβιάζει την κυριαρχία δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. απ’ ό,τι στην Ρωσία που δεν παραβιάζει την κυριαρχία κανενός κράτους-μέλους. Το θέμα που θα θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αν έχει μέλλον η Ε.Ε. ακολουθώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αν δεν μπορεί η Ε.Ε. να προστατέψει τα μέλη της, τότε δεν έχει μέλλον. Η καθυστέρηση επίσης στη λήψη οικονομικών μέτρων για την ανακούφιση των οικονομικών θυμάτων του κορονοϊού οδηγεί με βεβαιότητα σ’ ένα δυσοίωνο μέλλον. 

Είναι αυτονόητο ότι κάτω απ’ αυτές τις  συνθήκες  δεν είναι δυνατόν να αρχίσει οποιαδήποτε συνομιλία μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, κάτι το οποίο η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ώστε να θέσει τέλος στην αποτυχημένη πρωτοβουλία του Βερολίνου. Εάν κάποτε δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τότε οι συνομιλίες να γίνουν στην Αθήνα κι όχι στην Άγκυρα, για να έχουμε το πάνω χέρι.

Για να πετύχει αποτελεσματικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας η Ελλάδα θα πρέπει να εκβιάζει. Θα πρέπει να απειλήσει με μπλοκάρισμα των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανανέωση του πίνακα των ατόμων και οντοτήτων, που έχουν υποστεί στοχευμένες κυρώσεις στην Ρωσία. Αποτελεσματικός εκβιασμός είναι και η έναρξη συζητήσεων στην Ελλάδα για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από μια ανίκανη Ε.Ε. που δεν είναι σε θέση να προστατέψει κατά τρόπο αποτελεσματικό την εδαφική ακεραιότητα των μελών της. Παρόμοιες συζητήσεις θα προκαλέσουν το ανεβοκατέβασμα των αγορών που κανένας στην Ε.Ε. δεν το θέλει.

Ο Ερντογάν έχει εγκλωβίσει τον εαυτό του τόσο άσχημα (η οικονομία της χώρας του οδεύει απ’ το κακό στο χειρότερο) που η μόνη λύση γι’ αυτόν είναι ο πόλεμος με την Ελλάδα. Και δεν το κρύβει. Δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω χωρίς να χάσει το κύρος του. Έτσι, η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να είναι έτοιμες ν’ αντιμετωπίσουν μόνες τους τον εχθρικό γείτονα. Ελπίζουμε ότι είναι έτοιμες κι ευχόμαστε οι παραπάνω σκέψεις να βοηθήσουν σε μια μεγαλύτερη εμπλοκή όλων, όσοι ανήκουμε στην Ε.Ε., για ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η Τουρκία.

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδος στην Αρμενία, την Πολωνία, τον Καναδά, ως Γ.Γ. του ΟΣΕΠ (2006-12) και ως Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την αντιμνημονιακή του αντίσταση του αφαιρέθηκε με προεδρικό διάταγμα το 2013 ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή, που του επεστράφη το 2016.

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

4 σχόλια :

 1. Γεια σας, χρειάζεστε ένα δάνειο; Χρειάζεστε οικονομική υποστήριξη;
  Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε ένα επιχειρηματικό δάνειο, ένα προσωπικό δάνειο, ένα στεγαστικό δάνειο ή ένα δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μας μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε απάντηση σε μια στιγμή.

  Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τους μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς σας στόχους, επειδή η χρηματοοικονομική σας σταθερότητα είναι ο απώτερος στόχος μας.

  Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
  * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε.
  * Ευέλικτο ποσό - Αποφασίζετε πόσα θέλετε να δανειστείτε.
  * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειο σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
  * Ευέλικτο επιτόκιο 3%.
  * Υψηλά ποσοστά έγκρισης
  * Ευέλικτη αποπληρωμή - Παίρνετε την ευκαιρία για να επιλέξετε την ημερομηνία αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1-30 ετών.
  * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
  * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και εξειδίκευση.
  * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

  Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και να ολοκληρώσουν το έργο τους και δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να σας βοηθήσουμε από τις οικονομικές σας δυσκολίες, επειδή έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Όταν υποβάλλετε αίτηση μαζί μας, υποβάλλετε αίτηση σε μια αξιόπιστη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τις οικονομικές σας ανάγκες, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η οικονομική σας σταθερότητα και θα φροντίζεστε καθ 'όλη τη διαδικασία.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω:
  Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com Ή;
  WhatsApp: +447903159998

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είμαι επενδυτής.
  Σας γράφω για να σας ενημερώσω για την προσφορά της πίστωσης που προσφέρει η εταιρεία μου για να βοηθήσω άτομα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων. η προσφορά μας είναι τόσο χαμηλή όσο το 2% επιτόκιο για 1 έως 20 χρόνια. Το ενδιαφέρον σας θα ανταποκριθεί επειγόντως από τους διαδικτυακούς μας πράκτορες. όλες οι απαιτήσεις σας θα σας γνωστοποιήσουν από τον διαδικτυακό μας πράκτορα όταν επικοινωνήσετε με τον πράκτορα: directcredit74@gmail.com ή Αριθμός WhatsApp: +1(504)603-3666

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είμαι επενδυτής.
  Σας γράφω για να σας ενημερώσω για την προσφορά της πίστωσης που προσφέρει η εταιρεία μου για να βοηθήσω άτομα και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων. η προσφορά μας είναι τόσο χαμηλή όσο το 2% επιτόκιο για 1 έως 20 χρόνια. Το ενδιαφέρον σας θα ανταποκριθεί επειγόντως από τους διαδικτυακούς μας πράκτορες. όλες οι απαιτήσεις σας θα σας γνωστοποιήσουν από τον διαδικτυακό μας πράκτορα όταν επικοινωνήσετε με τον πράκτορα: directcredit74@gmail.com ή Αριθμός WhatsApp: +1(504)603-3666

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χρειάζεστε χρηματοδότηση; Ψάχνετε για Οικονομικά; Αναζητάτε χρηματοδότηση για να διευρύνετε την επιχείρησή σας; Βοηθάμε άτομα και εταιρείες να αποκτήσουν χρηματοδότηση για την επέκταση των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση που κυμαίνεται από οποιοδήποτε ποσό. Λάβετε χρηματοδότηση με προσιτό επιτόκιο 3%, Χρειάζεστε αυτήν τη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και για την εκκαθάριση των λογαριασμών σας; Στη συνέχεια, στείλτε μας ένα email τώρα για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας τώρα μέσω (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Ευχαριστώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή