''Ανεύθυνες'' οι ελίτ, η εξουσία και η ΕΕ ... η ελληνική κοινωνία όμως έχει ευθύνες για τα πάντα !



Του Περικλή Δανόπουλου

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας : «δεν μπορούμε, να απαιτούμε από την Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που γεννά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί»...

Είναι το νέο αφήγημα, η καλύτερα το νέο δόγμα. Η Ελληνική κοινωνία έχει ευθύνες για τα πάντα, από την στιγμή που το αποφασίζει η πολιτική εξουσία και ο κάθε θεσμός, που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.

Και αν στον κορωνοϊό, η απόδοση ατομικών ευθυνών. αφορά την κοινωνική συμπεριφορά που οδηγεί σύμφωνα με το αφήγημα στην επέκταση του ιού στην χώρα μας, η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά κάτι καινοφανές και πρωτάκουστο. Εδώ η Ελληνική κοινωνία πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, για ένα γεγονός το οποίο δημιουργείται και συντηρείται, με απόλυτη ευθύνη της ιμπεριαλιστικής Δύσης , συνεπικουρούμενης από τους υπερεθνικούς θεσμούς.

Σε απλά Ελληνικά, η Ευρώπη (δηλ. οι θεσμοί της), η οποία ανέχεται και εγκρίνει τις πολεμικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή κυρίως και την οικονομική αφαίμαξη των χωρών της Αφρικής και της Ασίας, μεταφέρει τις ευθύνες του μεταναστευτικού στους λαούς της γηραιάς ηπείρου! 

Και δεν μιλάμε για ηθικές υποχρεώσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου, αλλά κάτι καινούργιο. Ένα είδος συνυπευθυνότητας της πολιτικής εξουσίας, και του λαού που την εκλέγει. Και αν στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, με σαφείς ιμπεριαλιστικές καταβολές και συμμετοχή σε επεμβάσεις, οι λαοί θα έπρεπε να γνωρίζουν τουλάχιστον, τι κάνουν αυτοί που ψηφίζουν, για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι εξωφρενικό. Μια χώρα που δεν συμμετέχει σε πολεμικές επιχειρήσεις, να αναλαμβάνει μερίδιο του κόστους που γεννούν αυτοί οι πόλεμοι.

Ασφαλώς δεν είναι μια ''ξεκάρφωτη'' δήλωση της κυρίας Προέδρου. Αντανακλά την στάση σχεδόν όλου του πολιτικού συστήματος. Και αναδεικνύει τον κυνισμό και την αυθαιρεσία με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι άρχοντες τον λαό.

Αναδεικνύει όμως και την μεγάλη αδυναμία του λαού, να απεγκλωβιστεί από όλο αυτό το στημένο πολιτικό παιχνίδι. Και όσο και αν ακούγεται κοινότυπο, ο μόνος τρόπος ο λαός να πετύχει την πολυπόθητη ανατροπή, είναι η η χώρα να αποκτήσει την Εθνική της ανεξαρτησία και να πετάξει όλα τα φερέφωνα.

Δύσκολο μεν, αναγκαίο δε !

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου