Πρώτη κατοικία: Η «γέφυρα» πριν το πλιάτσικο


Δεν περισσεύουν από τα περιβόητα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έτσι, σήμερα μπήκαν οι τίτλοι τέλους της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως γινόταν, μετά και την τρίμηνη παράταση που είχε δώσει η κυβέρνηση, δηλώνοντας την… ευαισθησία της για το θέμα. Για τους επόμενους εννιά μήνες θα ισχύουν τα ημίμετρα του προγράμματος «γέφυρα» και από εκεί και πέρα όποιος σωθεί, σώθηκε. Τα σπίτια θα είναι διαθέσιμα για να βγούνε στο «σφυρί» από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds. 

Το δήλωσε άλλωστε ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, χθες στο MEGA: «Για τους επόμενους εννέα μήνες το κράτος θα πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος τη δόσης των κόκκινων και των πράσινων δανείων των δανειοληπτών για δάνεια α’ κατοικίας, ώστε να έχει ο κόσμος άπλετο χρόνο να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του υπό τις νέες συνθήκες και μετά να αναλάβουν την πληρωμή των υποχρεώσεών τους».

Το πρόγραμμα – «γέφυρα» πριν πλιάτσικο

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα του προγράμματος – «γέφυρα», που προβλέπει την επιδότηση των «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, για όσους επλήγησαν αποδεδειγμένα από τον κορωνοϊό.  Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι που έχουν μείωση μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020 (ποσοστό μείωσης τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ, τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ και τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ). Επίσης, μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, δηλαδή είχαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019. Επιλέξιμοι είναι επίσης δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, άτομα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο. 

Τους 9 μήνες που έχει διάρκεια το το πρόγραμμα η επιδότηση των δόσεων δανείων θα είναι από 300 έως 600 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, έχει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί). Στις δαιδαλώδεις προϋποθέσεις κριτήρια είναι η αξία της πρώτης κατοικίας, το ποσό του ανεξόφλητου δανείου, το οικογενειακό εισόδημα, το σύνολο καταθέσεων, η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας. Αλλιώς είναι τα κριτήρια εάν το δάνειο έχει καταγγελθεί, είναι «πράσινο» ή «κόκκινο». 

Είναι φανερό ότι οι όποιες ρυθμίσεις δύσκολα θα αφορούν τους περισσότερους. Πρόκειται για την κατασκευή «γέφυρας» πριν την πλήρη κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων λαμβάνεται μια μικρή παράταση μέχρι να αντιμετωπίζεται το άμεσο ενδεχόμενο παράδοσης της πρώτης κατοικίας στις ορέξεις των τραπεζών, τις οποίες η κυβέρνηση εφοδιάζει με πολλά μέτρα αρπαγής των δανείων (μέσω των funds ή και χωρίς αυτά). 

Πηγή: ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου