Το άγχος της ΕΕ για Λευκορωσία και καρέτα-καρέτα! – Κυρώσεις σε Τουρκία ή βέτο


Του Κώστα Βενιζέλου 

Η ΕΕ αποφάσισε να συζητήσει θέμα κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. Είχε αποφασίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ασχολείται με χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, μετρά το βαθμό και την ποιότητα της δημοκρατίας διαφόρων χωρών. Στην Ένωση ασχολούνται με την προστασία της καρέτα-καρέτα (και καλώς), πλην όμως κρατά αποστάσεις από τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Μεσόγειο. Ένας πυρήνας κρατών γύρω από τη Γερμανία, δεν θέλει να ενοχληθεί η κατοχική Τουρκία.

Γι' αυτό και αποφεύγει να ασχοληθεί με την τουρκική επιθετική συμπεριφορά κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την πρώτη περίοδο, όταν η Άγκυρα αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδος, η Αθήνα περιορίστηκε στα γενικά και αόριστα (στα πλαίσια της υποβάθμισης των τουρκικών ενεργειών υπήρξαν και αναφορές για λάσπες που έβρισκαν τα τουρκικά γεωτρύπανα στον κυπριακό βυθό). Αντίδραση κοντόφθαλμης αντίληψης της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής.

Εκείνη η πλαδαρή πολιτική των Αθηνών διευκόλυνε και τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, που δεν συζητούσε και δεν συζητά θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Ξεχάστε τις κυρώσεις», επαναλάμβαναν προς τη Λευκωσία. Οι εξελίξεις, μετά την αποστολή του Όρουτς Ρέις στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, ενίσχυσαν την ανάγκη για τη λήψη μέτρων. Σε αυτή τη λογική, παρά τις όποιες επιφυλάξεις, έχει μπει και η Αθήνα. Οι έρευνες του τουρκικού σκάφους δεν αποτράπηκαν, όπως λεγόταν πριν την άφιξή του. Ως εκ τούτου, η οδός για τη λήψη μέτρων φαντάζει μονόδρομος.

Στην αντίπερα όχθη, εταίροι μας υποδεικνύουν πως δεν μπορούν να συζητηθούν μέτρα όταν καταβάλλονται προσπάθειες για έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Και γιατί; Θα αποχωρήσει η κατοχική Τουρκία από την κυπριακή ΑΟΖ ή αυτές οι παραβιάσεις δεν μετρούν; Και ακόμη: Η Άγκυρα εάν προσέλθει σε διάλογο θα έχει ως εργαλεία ενίσχυσης της θέσης της τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος, ενώ θα υποστηρίξει πως η περιοχή είναι δική της. Στην ελληνική πλευρά ποια τα εργαλεία διαπραγμάτευσης;

Κόπτονται για τη Λευκορωσία

Εάν ληφθούν αποφάσεις για μέτρα, η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα και η Άγκυρα δεν θα έχει την πολυτέλεια να ροκανίζει τον χρόνο και να επιβάλλει, παράλληλα, τετελεσμένα.Τα μέτρα κατά της Τουρκίας πρέπει να ληφθούν, έστω κι εάν η εφαρμογή τους θα συνδεθεί με τη στάση της έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Την Τετάρτη 19 Αυγούστου προγραμματίστηκε έκτακτη σύνοδος των αρχηγών των κρατών-μελών της ΕΕ, με τηλεδιάσκεψη, για τη Λευκορωσία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή-πρόσκληση για την έκτακτη σύνοδο, κόπτεται για τα όσα διαδραματίζονται στη Λευκορωσία ενώ, γνωρίζοντας πως αυτό που κάνει –μετά από πίεση του Βερολίνου– είναι υποκρισία, σπεύδει να προτείνει ειδική συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020! Κόπτονται στις Βρυξέλλες (και στο Βερολίνο βεβαίως) για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία, αλλά δεν ασχολούνται με τη δικτατορία του Ερντογάν.

Πώς αντέδρασε η Ένωση όταν ο Ερντογάν ακύρωνε την εκλογή του δημάρχου Κωνσταντινουπόλεως, Ιμάμογλου; Ή για τις γεμάτες φυλακές από αντιφρονούντες, για την καταπίεση των Κούρδων; Για την Τουρκία υπάρχει σιωπητήριο, υπάρχει συγκάλυψη ενός αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Παράλληλα, κάποιοι αναζητούν άλλοθι για την κατοχική Τουρκία. Δικαιολογούν, για παράδειγμα, την αποστολή του Όρουτς Ρέις από την Τουρκία επειδή η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία προθέσεων με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων! Δηλαδή, θα αποφασίζει η κατοχική Τουρκία, πότε θα ασκεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ ένα κυρίαρχο δικαίωμά του

Οι κυρώσεις για τη Λευκορωσία δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συζητηθούν μέτρα για τη χώρα αυτή, θα πρέπει η Ένωση να αποφασίσει και να εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Κι αυτό είναι προϋπόθεση, η οποία θα πρέπει να τεθεί από την αρχή της συνόδου και των συζητήσεων. Και για να μην αναλώνουν τις ώρες τους σε συζητήσεις, θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος θα ξεκαθαρίσουν από την αρχή: "Ξεχάστε τις κυρώσεις για Λευκορωσία", εάν δεν αποφασιστούν πρώτα για την Τουρκία. Το βέτο είναι εργαλείο πολιτικής και ανασύρεται όταν κρίνεται αναγκαίο, όπως τώρα.

Πηγή : SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου