Ασυγκράτητος ο γερμανικός έρωτας για τη Τουρκία


Του Κώστα Βενιζέλου

Το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η κατοχική Τουρκία, οδηγεί με μαθηματική στην έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και μάλιστα πολύ σύντομα. Τούτο φαίνεται να δρομολογείται από τους Γερμανούς, μετά την προσωρινή αποχώρηση, όπως διατυμπανίζουν καθημερινά Τούρκοι αξιωματούχοι, του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια όμως ώρα, έχει ανανεωθεί η παράτυπη τουρκική NAVTEX για συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων από το "Γιαβούζ", στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Τούτο σημαίνει πως η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί χωριστά με την Κύπρο, εάν θεωρεί πως η ένταση έχει "εκτονωθεί" στο Αιγαίο. Η ΕΕ οφείλει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις συνεχιζόμενες παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο, σύμφωνα με τα πρακτικά των συζητήσεων, η Κύπρος δήλωσε ξεκάθαρα πως για να προχωρήσει το θέμα με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσει και το ζήτημα με την Τουρκία. Και αυτό έγινε αποδεκτό από τους Ευρωπαίους υπουργούς, ανεξάρτητα τι λένε κάποιοι εκ των υστέρων.

Πακέτο οι κυρώσεις

Στην κοινή θέση με βάση τα πρακτικά αναφέρεται, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη απτής προόδου μέχρι στιγμής, πως οι υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις προτάσεις της Κύπρου που υποβλήθηκαν στο συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Όπως και για τη Λευκορωσία, στην κοινή θέση αναφέρεται πως αυτή η επιτάχυνση θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο των υπουργών, πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνεπώς το θέμα είναι ξεκάθαρο, ως προς την προσέγγιση των κρατών-μελών. Το θέμα πως οι κυρώσεις για Λευκορωσία και Τουρκία πάνε πακέτο, δεν το υποστηρίζουν μόνο η Ελλάδα (προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως και προηγουμένως στη σύνοδο των MED7) και η Κύπρος. Το υποστήριξαν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, στη βάση όσων συζητήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών. Οι προτεινόμενες κυρώσεις για την Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν είναι ισχυρές και δεν την επηρεάζουν σημαντικά.

Είναι σαφές πως με τη διεύρυνση του καταλόγου των ονομάτων που θα μπουν στην ευρωπαϊκή λίστα, στέλνεται ένα μήνυμα προς την Άγκυρα. Ωστόσο, όπως προκύπτει, ούτε αυτό δεν αποδέχονται να γίνει οι Γερμανοί και οι συνοδοιπόροι της. Δεν θέλουν να ενοχλήσουν τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας και δεν τους πειράζει να αφήνουν την Κύπρο στο έλεος του Αττίλα.

Πηγή : SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου