Κύριε Χρυσοχοΐδη, τουλάχιστον μη μας δουλεύετε από πάνω


Η φυγοδικία του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά αποτελεί φιάσκο της ΕΛΑΣ και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Εδώ είναι που ταιριάζει το «μία δουλειά είχαν να κάνουν…».

Πολύ καιρό πριν όλοι γνωρίζαμε ότι στις 7 Οκτωβρίου θα ανακοινωνόταν η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

Το ήξεραν οι δημοσιογράφοι, το έμαθαν οι πολίτες, το γνώριζαν, πρώτες και καλύτερες οι αστυνομικές αρχές.

Και γνώριζαν, επίσης πολύ καλά, ότι υπήρχε ενδεχόμενο καταδίκης και μάλιστα σε ποινές για τις οποίες το δικαστήριο δεν θα έδινε αναστολή.

Άρα γνώριζαν οι αστυνομικές αρχές, πολύ καιρό πριν, ότι τέτοιες μέρες ήταν πιθανό να χρειαστεί να συλλάβουν τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες και να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Και δεν το γνώριζαν μόνο οι αστυνομικές αρχές, το γνώριζε και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Και όμως, όπως όλοι ξέρουμε, ο ναζιστής και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς αποφάσισε να φυγοδικήσει.

Και μπόρεσε να φυγοδικήσει γιατί πολύ απλά η αστυνομία δεν φρόντισε να ξέρει που είναι.

Η αστυνομία που δίνει κατά καιρούς διαρροές ότι παρακολουθεί εκατοντάδες υπόπτους για εμπλοκή σε σοβαρές υποθέσεις, που έχει αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της και που, σε τελική ανάλυση, είχε και την ευθύνη να επιτηρεί έναν διωκόμενο για τόσο βαριά αδικήματα, απλώς διαπίστωσε ότι είχε φύγει.

Και ως να θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης το υπουργεί του κ. Χρυσοχοΐδη έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν μπορούσε να παρακολουθεί τον νεοναζί Παππά γιατί θα… παρανομούσε, διότι δεν υπήρχε εντολή εισαγγελέα.

Θα τρελαθούμε; Η ΕΛΑΣ ξαφνικά αποφάσισε να εφαρμόσει το «γράμμα» του νόμου για τις παρακολουθήσεις για καταδικασμένο χρυσαυγίτη, αν δεχτούμε κιόλας ότι ισχύει με δεδομένο ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με άνθρωπο επικίνδυνο;

Και τα ερωτηματικά είναι πολύ μεγαλύτερα, γιατί το ζήτημα που προκύπτει είναι το εξής: έχουμε να κάνουμε απλώς με μια «αβλεψία» ή με μια διευκόλυνση;

Γιατί οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς, όπως και η ύπαρξη αστυνομικών που είναι χρυσαυγίτες είναι πράγματα γνωστά και καταγεγραμμένα.

Και εάν υπήρξε οποιαδήποτε διευκόλυνση του Παππά τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Και ξαναλέω το θέμα είναι πιο συνολικό.

Μετά από μια δίκη που ανέδειξε όλους τους τρόπους και τους μηχανισμούς που ενίσχυσαν το φασισμό, στην οποία σε ορισμένες περιπτώσεις η πολιτική αγωγή έκανε περισσότερα για τη συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων από την ίδια την αστυνομία και με δεδομένο το ευρύτερο αίτημα να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο πρόβλημα των προσβάσεων της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς στην αστυνομία, το στρατό και τη δικαιοσύνη, το να έχουμε φυγοδικία του Παππά, απλώς υπογραμμίζει το πρόβλημα και πόσο δρόμο έχουμε ακόμη.

Και φαίνεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δε θέλει να πάρει αυτή την ευθύνη.

Πηγή: in.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου