Τουρκικός τσαμπουκάς, ελληνική ασυναρτησία


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω και να αποδεχτεί αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση: έναν διάλογο περιορισμένο σε όσα εμείς μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι. Ούτε έχει τη διάθεση να πάει σε κάποιο διεθνές δικαστήριο για την επίλυση της «μίας και μόνης διαφοράς» με την Ελλάδα. Γιατί να το κάνει; Θεωρεί ότι στο πεδίο μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα και κανείς δεν φαίνεται ότι μπορεί – ή θέλει – να την αποτρέψει.

Έχει καταφέρει άλλωστε να μακιγιάρει και να αποκρύψει όλες τις φωναχτές αδυναμίες της και ταυτοχρόνως να προβάλει πολύ περισσότερη ισχύ απ’ όση στην πραγματικότητα διαθέτει.

Βοηθάει σ’ αυτό και η σύγχυση που ηθελημένα ή αθέλητα προκαλούν δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και πολιτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα όχι μόνο είναι εντελώς αδύναμη να αντιπαραβάλει ισχύ, αλλά καλά θα κάνει να μπει σε διάλογο όπως τον εννοεί η Άγκυρα. Πως ακόμη και η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας συνιστά «υπερπατριωτική πλειοδοσία» και «εθνικισμό».

Αυτή η κάστα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη ούτε ποσοτικά ούτε ως προς την επιρροή της. Κυρίως δεν έχει μόνο μια πολιτική ταυτότητα. Αντιθέτως διαπερνά οριζοντίως ολόκληρο το φάσμα.

Πέρα όμως από τα εγχώρια ευτράπελα, το μεγάλο πρόβλημα είναι πως η Τουρκία διαπιστώνει, όσο περνάει ο καιρός, ότι ο χώρος της μελλοντικής – όπως λένε οι πολιτικές δυνάμεις – επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων μπορεί ντε φάκτο να περάσει υπό τον δικό της έλεγχο χωρίς να ανοίξει μύτη. Όσο περισσότερο διαρκεί η ανενόχλητη παρουσία της σε χώρο στον οποίο θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία τόσο θα αδυνατίζει η προοπτική να τα ασκήσει κάποτε η Ελλάδα.

Στην Αθήνα συνηθίζουν να λένε ότι η τάδε ή η δείνα κίνηση της Άγκυρας είναι παράνομη, άρα «δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα». Παράγει όμως ντε φάκτο κυριαρχία επί της... «γαλάζιας πατρίδας». Αρχικά διά του «γκριζαρίσματος» σε διμερές επίπεδο. Ύστερα διά της εμπέδωσης διεθνώς του χώρου ως διαφιλονικούμενου. Εν συνεχεία με τη σιωπηρή παραίτηση της Ελλάδας από την άσκηση των δικαιωμάτων της. Βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν από το τρίτο στάδιο.

Η Αθήνα, μέχρι στιγμής, παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες, δεν έχει να επιδείξει κάποια άξια λόγου αντίδραση. Στήριξη δεν κατάφερε να εκμαιεύσει από τους εταίρους της. Προβολή ισχύος απέτυχε – ή δεν επέλεξε – να κάνει. Ασκεί μια επιστολική διπλωματία κάκιστης ποιότητας, με την οποία δεν ασχολείται κανείς.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη δυσκολότεροι – και οι διαθέσιμες επιλογές ομοίως...

Πηγή : ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

 1. Γεια σας και Καλώς ήλθατε στο Spotlight Global Financial Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

  Χρειάζεστε απόλυτα οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεστε δάνειο για διάφορους σκοπούς; αν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotlightglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, επειδή παρέχουμε Εξαιρετικές Υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.

  Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (Προσωπικό Δάνειο, Επιχειρηματικό Δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια και επίσης μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μια ποικιλία στόχων με ένα ευρύ φάσμα προϊόντων δανείου.

  Γνωρίζουμε ότι η λήψη ενός νόμιμου δανείου ήταν ανέκαθεν τεράστιο πρόβλημα Για άτομα που έχουν οικονομικό πρόβλημα και χρειάζονται λύση σε αυτό, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν μετοχικό δάνειο από τις τοπικές τους τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω υψηλού ενδιαφέροντος επιτόκιο, ανεπαρκής ασφάλεια, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό αποτέλεσμα ή άλλους λόγους.

  Όχι περισσότεροι χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές τραπεζικές επισκέψεις. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να λάβετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε.

  Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Αποστολή email σε | spotlightglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & λάβετε απάντηση σε μια στιγμή

  Μπορείτε να μας ελέγξετε εύκολα στον ιστότοπό μας μέσω: https://spotlightglobalfin.wixsite.com/financial ||

  Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να γνωρίζουν ότι έχετε χαμηλά μετρητά, Απλώς γράψτε μας και θα λάβετε δάνειο.

  Η οικονομική σας ελευθερία είναι στα χέρια σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή