Η Ευρώπη γονατίζει, αλλά οι Βρυξέλλες απειλούν με κυρώσεις όποιον λοξοκοιτά προς το ρωσικό εμβόλιο!


Του Δημήτρη Λιάτσου

Να... πεθάνετε, αλλά ρωσικό εμβόλιο δεν θα πάρετε! Με διαφορετικά λόγια αλλά με τον κυνισμό που τη διακρίνει, η Ε.Ε. απειλεί την Ουγγαρία με... κυρώσεις!!!

Όλα τα... πρόβατα μες στο μαντρί, ειδάλλως θα πέσει πέλεκυς! Κάπως έτσι αντέδρασε, διά του επίσημου εκπροσώπου της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις στη Βουδαπέστη ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα προμηθευτούν περιορισμένες -αρχικά- ποσότητες ρωσικών εμβολίων...

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν στα τέλη Οκτωβρίου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και την Κίνα για προμήθεια δύο τριών διαφορετικών εμβολίων. Και, προφανώς, με αρκετή δόση εντυπωσιασμού, τόνισε ότι από τις αρχές Απριλίου 2021 θα μπορεί να ανακοινώσει «τη νίκη επί της επιδημίας»!

Στη Ρωσία που έχει ήδη δύο εμβόλια έτοιμα και το μέλημά της είναι η μαζική παραγωγή -άλλα δύο ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες-, έχω ακούσει ανάλογη δήλωση για τελική νίκη επί του κορονοϊού, μόλις υπάρξει η μαζική παραγωγή των εμβολίων! Και αυτή την τοποθετούν στα τέλη του 2020, αρχές του επόμενου!

Στην Ουγγαρία, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, ενημέρωσε ότι η χώρα του ήδη περνά στην αγορά περιορισμένου αριθμού εμβολίων από τη Ρωσία με στόχο την πιστοποίηση στη βάση των απαιτήσεων της Ε.Ε. Στη συνέχεια, αρχές του 2021, σχεδιάζει να αυξήσει τις ποσότητες προμήθειας και επόμενο βήμα θα είναι η παραγωγή του εμβολίου στην... Ουγγαρία!

Τι το 'θελε; Άστραψε και βρόντηξε στα λημέρια των ευρωγραφειοκρατών στις Βρυξέλλες! Αρχικά ο ένας επίσημος εκπρόσωπος, ο Έρικ Μάμερ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για προμήθεια εμβολίων που θα παραχθούν σε χώρες-μέλη, όχι όμως εκείνων από τη Ρωσία και την Κίνα!

Έτσι, η «καλή μας η μαμά», η γιατρός στο επάγγελμα, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μας θυμίζει, ώστε να μην το... ξεχάσουμε, ότι «το πιο βασικό για μας είναι η ασφάλεια» και ως εκ τούτου, «οι χώρες-μέλη συμφώνησαν ότι το μελλοντικό (sic) εμβόλιο θα φτάσει σε όλες τις χώρες ταυτόχρονα και σε αναλογίες με βάση τον πληθυσμό»! Αντί να ενημερώσει τους πολίτες για την παραγωγή του εμβολίου, δίνει στοιχεία για τη... μελλοντική χρήση του!

Οι Ευρωπαίοι έχουν μετατρέψει τη διαστρέβλωση κάθε αντικειμενικής κατάστασης που δεν είναι προς το συμφέρον τους, σε... επιστήμη!
Μιλάνε, επίσημα, για μελλοντικό εμβόλιο την ίδια ώρα που το σύνολο των χωρών της Ε.Ε σήμερα έχει γονατίσει και τα δύο ρωσικά εμβόλια είναι ήδη έτοιμα!
Αντί να κάνουν αυτό που επιδιώκουν οι Ούγγροι, σε συνεργασία με τη Ρωσία, να συμβάλλουν στο άμεσο στήσιμο παραγωγικών υποδομών, προσέξτε τι κάνουν. Η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια και μάλιστα έχει προπληρώσει ή βρίσκεται σε διαδικασία προπληρωμής στο 50%, για προκαταρκτικές προμήθειες εμβολίων με τρία δυτικά κονσόρτιουμ. Έχει παραγγείλει 1,2 δισ. δόσεις εμβολίων! Ωστόσο, αυτά θα είναι... μελλοντικά αν και όταν παραχθούν, ενώ σε δεύτερο και τρίτο πλάνο εκεί που λίγοι επικεντρώνουν την προσοχή τους, αφήνεται ανοικτή η πιθανότητα να μην προμηθευτεί ούτε τη μισή ποσότητα! Γιατί; Ακριβώς επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα ούτε σε εργαστηριακή μορφή αλλά και διότι την αποδοτικότητά τους δεν την εγγυάται κανείς!

Η Πρόεδρος της Ε.Ε. Φον ντερ Λάιεν, ως άλλος «δόκτωρ Τζέκιλ», ενημερώνει ότι η απόδοση των πρώτων εμβολίων, όταν παραχθούν, μπορεί να κινηθεί στα επίπεδα μέχρι... 70%!!! Αυτό το ποσοστό η Γερμανίδα γιατρός το θεωρεί ένα «καλό αποτέλεσμα»!!!

Και ακόμα... χειρότερα! Η ευρωκομισάριος για θέματα υγείας και διατροφικής ασφαλείας, Στέλλα Κυριακίδη,  έκανε ένα βήμα... μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα. Άφησε ανοικτό το θλιβερό για την Ευρώπη σενάριο: Αποδοτικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού ενδέχεται να μην παραχθεί καθόλου! 

Προφανώς, αυτά είχε υπόψιν του ο άλλος επίσημος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Στέφαν Κεερσμάκερ, όταν έλεγε ότι στο κάθε μελλοντικό εμβόλιο «μας ενδιαφέρει η ποιότητα ασφαλείας και αποδοτικότητάς του»! Με άλλα λόγια, ο ένας στους τρεις... χάνει!!!

Και ακούστε «υπεύθυνο» ιατρικό λόγο: - Το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο δεν θα αποτελέσει ποτέ μέρος της στρατηγικής εμβολιασμού της Ε.Ε.! Γιατί; Διότι είναι εκτός ευρωπαϊκού χώρου. Ε λοιπόν, συνεργαστείτε, συμφωνείστε να πάτε σε κοινή παραγωγή σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη από πολλές χώρες του κόσμου ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, αφού ανέφερε ότι δύο ρωσικά εμβόλια είναι ήδη έτοιμα και άλλα δύο ολοκληρώνουν τις επόμενες εβδομάδες την πιστοποίησή τους, «έσφαξε» με το μπαμπάκι ορισμένους: 

«Γνωρίζουμε ότι οι επιτυχίες της χώρας μας σε αυτό τον τομέα δεν... χωνεύονται εύκολα από πολλούς! Ωστόσο, καμία πολιτική σκοπιμότητα, κανένα οικονομικό συμφέρον δεν πρέπει να τεθεί υπεράνω του συμφέροντος της υγείας των πολιτών κάθε χώρας!» 

Προς το παρόν, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, έχει φτάσει στη Λευκορωσία και τη Βενεζουέλα, ενώ έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για συμπαραγωγή με το Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ξεκινάει η προμήθεια στο Ουζμπεκιστάν, την Αίγυπτο, το Νεπάλ, την Αργεντινή η οποία επίσης αναζητεί τρόπο συμπαραγωγής του εμβολίου στο έδαφος της! Στην Ευρώπη η Ουγγαρία μπορεί να δημιουργήσει... προηγούμενο! 

Να σημειωθεί πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ, βρισκόμενος πρόσφατα στην Αθήνα, ενημέρωσε διεξοδικά και με περισσή πειστικότητα το ιατρικό επιτελείο του Έλληνα πρωθυπουργού για τα ρωσικά εμβόλια! Το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και με τους Ούγγρους. Εκείνοι εκτίμησαν πειστική και στοιχειοθετημένη την παρουσίαση. Οι δικοί μας; 

Πηγή: sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου