Η μέρα που ο κύριος Τσιόδρας έγινε Σωτήρης


Η σκοπιμότητα και η υστεροβουλία ξεχειλίζει από κάθε πόρο της πολιτικής παρουσίας του Κ. Μητσοτάκη. Από την εποχή που με προσωπικό τόνο και ύφος Μωυσή εξήγγειλε το πρώτο λοκ ντάουν φορτώνοντας τα πάντα στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Μέχρι σήμερα, που έβαλε στο κάδρο των πολιτικών αποφάσεων (και πολύ περισσότερο των πολιτικών ευθυνών) τον καθηγητή Τσιόδρα, αποκαλώντας τον διαρκώς …Σωτήρη.

Το σημερινό διάγγελμα Μητσοτάκη είναι έμμεση ομολογία αποτυχίας. Το ύφος του μοναχικού ηγέτη, με το ασυμπίεστο ΕΓΩ, που παίρνει μόνος του, πάνω του, στους στιβαρούς του ώμους, με τη σιμουλτανέ σκέψη του όλες τις αποφάσεις, επιχειρούσε μέχρι σήμερα να καλύψει το γεγονός ότι η επιτυχία κατά το πρώτο κύμα ήταν αποτέλεσμα των ευνοϊκών συγκυριών της ελληνικής κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και της απόλυτης συνείδησης που είχε ο λαός για την διάλυση που είχε επέλθει στο σύστημα υγείας.

Σήμερα, ο κίνδυνος για εκατόμβες θυμάτων είναι πραγματικός. Το φάσμα της αποτυχίας είναι παραπάνω από ορατό. Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ κατασπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η ελληνική κοινωνία σε εκδηλώσεις αυτοθαυμασμού και εξαγορασμένης λατρείας από τα ΜΜΕ.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κ, Μητσοτάκη προσωπικά, αφορούν τρία τεράστια προβλήματα:

Πρώτον, από τα μηδενικά κρούσματα του Ιουνίου φτάσαμε σε εκθετικές αυξήσεις κρουσμάτων μετά το απερίσκεπτο άνοιγμα του τουρισμού υπό τις εντολές του Βερολίνου και της TUI, και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας έκτοτε, σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς.

Δεύτερον, την απόλυτη έλλειψη σε μηχανισμούς ελέγχου, ανίχνευσης, απομόνωσης ώστε να καθυστερήσει όσο γίνεται περισσότερο η μετάδοση της νόσου. Η δημιουργία τέτοιων μηχανισμών όμως απαιτούν ιεράρχηση της ζωής και της υγείας του λαού πάνω από την τσέπη και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Τρίτον, την άρνηση να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, κυρίως η Πρωτοβάθμια που απογυμνώθηκε συνειδητά με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και τα Νοσοκομεία: οι κοινές κλίνες πλέον εξαντλούνται από τις αθρόες εισαγωγές περιστατικών Covid και η ύστατη γραμμή άμυνας, οι κλίνες ΜΕΘ, αυξήθηκαν με το σταγονόμετρο και πρόκειται σύντομα να γεμίσουν.

Και στα τρία αυτά επίπεδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έκθετη. Αρνήθηκε πεισματικά να ετοιμάσει τη χώρα για το δεύτερο κύμα, πυροδότησε την εκθετική αύξηση κρουσμάτων, αφόπλισε την υγειονομική άμυνα, αντιστάθηκε σε κάθε ιδέα δημιουργίας και θωράκισης μηχανισμών ελέγχου και αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς θεωρεί τη δαπάνη σε κοινωνικά αγαθά «πεταμένα λεφτά».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ακόμα περισσότερο έκθετη σε ότι αφορά την προστασία της ζωής και του εισοδήματος εκατομμυρίων Ελλήνων που με μικρές εξαιρέσεις είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, της διασκέδασης, της ψυχαγωγίας αντιμετωπίζουν πλέον το φάσμα της πείνας.

Πλέον όμως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη μόνος του. Επιδιώκει να τη μοιράσει σε υπουργούς και επιστήμονες. Και ο κ. Τσιόδρας έγινε …Σωτήρης, που τον αποκαλεί με το μικρό του όνομα, ενώπιον όλων των Ελλήνων στο πρωθυπουργικό του διάγγελμα.

Μπορεί οι χρυσοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου να αντιγράφουν απλοϊκούς αμερικανισμούς θεωρώντας ότι είναι πολύ πρωτότυποι, αλλά ο «Σωτήρης» σήμερα υπήρξε απόδειξη χρεοκοπίας της πολιτικής Μητσοτάκη.

Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας έδωσε κάθε δικαίωμα στην αποκαθήλωσή του: Από τον Απρίλιο που δήλωνε ότι οι μάσκες δεν ήταν απαραίτητες τότε που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε προνοήσει για επαρκή αποθέματα για τους υγειονομικούς, μέχρι τον Αύγουστο που δήλωνε ότι ο έλεγχος κάθε εισαγόμενους κρούσματος θα κόστιζε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ξεχνώντας βολικά ότι το Σκόιλ Ελικίκου σκάνδαλο κόστισε περισσότερο, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που αποφάνθηκε ότι δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε περισσότερα Μέσα Μεταφοράς.

Είχαν μεσολαβήσει τα διαγράμματα του Γκίκα Μαγιορκίνη που επιχειρηματολογούσε, κόντρα σε κάθε επιδημιολογική λογική, υπέρ τμημάτων 25 μαθητών. Είναι αλήθεια ότι η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, δίπλα στις σωστές αποφάσεις και τα σωτήρια θεραπευτικά πρωτόκολλα που επεξεργάζεται, εκδήλωσε και έντονο πολιτικό κριτήριο καθώς έβαζε πάντα στη ζυγαριά τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, επενδύοντάς τες με άρωμα επιστήμης.

Σήμερα, ο κ. Τσιόδρας είδε τον πρωθυπουργό της χώρας να τον απαξιώνει αποκαλώντας τον «Σωτήρη», σε επίσημο τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου του έδωσε για πρώτη φορά θέση δίπλα του, αφού τα πράγματα πλέον έγιναν σκούρα. Αρκεί αυτό για να αποκτήσει επιστημονικοφανές περίβλημα το δεύτερο λοκ ντάουν; Αρκεί για να μεταθέσει τις ευθύνες από την πολιτική στην επιστημονική ηγεσία της υγειονομικής άμυνας της χώρας; Η απλώς καθιστά τον κ. Τσιόδρα κορυφαίο μεν λοιμωξιολόγο, αλλά κολλητό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που δρα και μιλά με σύμμικτα πολιτικο-επιστημονικά κριτήρια;

Η μέρα που ο κ. Τσιόδρας έγινε Σωτήρης είναι η μέρα που αρχίζουμε πλέον όλοι να αποδεχόμαστε ότι η επιτυχία της άνοιξης συνιστούσε όντως κωλοφαρδία (ή ακριβέστερα αντανάκλαση των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων της χώρας) και όχι απόδειξη της ικανότητας του Μητσοτάκη που θα την εξήγαγε μάλιστα και ως τεχνογνωσία στις υπόλοιπες χώρες. Είναι η μέρα που για πολλοστή φορά η επιστήμη απέδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν. Και είναι η μέρα που θα τη θυμόμαστε ως απόδειξη χρεοκοπίας μια πολιτικής που αρνήθηκε να κάνει όλα όσα έπρεπε να κάνει για να επιβιώσει βιολογικά και οικονομικά ο εργαζόμενος κόσμος.

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου