Συνένοχοι σε εγκλήματα κατά της ζωής


Του Ρωμανού Στιβακτάκη

«Εάν κάποιος εξακολουθεί να θεωρεί τους διορισμούς στο ΕΣΥ σπατάλη χρημάτων να ξέρει ότι είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής». Τάδε έφη η εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κυδωνά. Οι κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη γέμισαν και πλέον η κατάσταση όλο και περισσότερο θυμίζει εικόνες Απριλίου από τη γειτονική βόρεια Ιταλία.

Το διαλυμένο από την λεηλασία της κρίσης ΕΣΥ έχει ήδη υπερβεί προ πολλού τα όρια του. Ο εσμός των νεοφιλελεύθερων αλητών που κυβερνούν αποδεικνύει με τον πιο κυνικό και βαρύγδουπο τρόπο ότι ακόμη και στην πρωτοφανών διαστάσεων κρίση δημόσιας υγείας που πλήττει την κοινωνία με ανυπολόγιστες συνέπειες, απόλυτη προτεραιότητα είναι η εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας και ο πλουτισμός των ολιγαρχών – κλινικαρχών – κολαούζων της κυβέρνησης.

Έξι μήνες μετά τη «μεγαλειώδη» αντιμετώπιση του πρώτου κύματος κορωνοιού, που υποτίθεται εξαγόρασε χρόνο για την στοιχειώδη ενίσχυση του συστήματος υγείας, οι μόνοι που έχουν ενισχυθεί είναι οι ιδιωτικές κλινικές μέσω της εξωφρενικής αύξησης της ημερήσιας αποζημίωσης για νοσηλεία ασθενών κορωνοιού σε ΜΕΘ και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ και της εντεταλμένης υπηρεσίας.

Όσο δε ο ιός διασπείρεται με δαιμονιώδη ρυθμό στην κοινότητα, οι πολιτικές επιλογές γίνονται όλο και περισσότερο προκλητικές. Η ΝΔ παρακαλάει ιδιώτες ιατρούς να συνάψουν ολιγόμηνες συμβάσεις με το ΕΣΥ με αμοιβές 2000 ευρώ χωρίς εφημερίες, ενώ ο Κικίλιας επιλέγει συνειδητά να αραδιάσει ένα σωρό ψεύδη για την δήθεν αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα Νοσοκομεία λες και απευθύνεται σε ηλίθιους και αναλώνεται μονάχα σε επικοινωνιακές φανφάρες προσομοιάζουσες σε χουντικές πρακτικές.

Η αποζημίωση εκατομμυρίων στους κλινικάρχες βαφτίζεται επίταξη, οι μετατροπές ΜΕΘ διαφόρων νόσων σε ΜΕΘ κορωνοιού βαφτίζεται αύξηση κλινών, το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία σοβαρή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο χειρισμός της πανδημίας από την ανάλγητη πολιτική Μητσοτάκη υπερβαίνει και τις πιο υψηλές προσδοκίες των απανταχού θατσερονεοφιλελέδων.

Όμως εν προκειμένω, διακυβεύευται κάτι ακόμη πιο πολύτιμο σε σύγκριση με τη δεκαετία των μνημονίων. Πλέον, δεν συρρικνώνεται απλώς το εισόδημα της πλειοψηφίας, δεν ανατρέπονται αιματοβαμμένες κατακτήσεις αιώνων, δεν διαρρηγνύεται μόνο ο κοινωνικός ιστός.

Απειλείται ευθέως και αμέσως η ζωή μίας διόλου αμελητέας κατηγορίας συμπολιτών μας, οι μαμάδες μας, οι μπαμπάδες μας, οι ευάλωτοι άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Και όχι, δεν ευθύνεται ο Μητσοτάκης για την ύπαρξη του κορωνοιού.

Ευθύνεται όμως η πολιτική του αφενός για την εγκληματική του αδράνεια να προχωρήσει στην αυτονόητη θωράκιση του ΕΣΥ που ψυχορραγεί και αφετέρου για την χυδαία, κατάφωρη και ελιτίστικη επιλογή του να επωφεληθεί από την συγκυρία για να πλουτίσει για άλλη μια φορά τους μεγαλοεπιχειρηματίες – αυλοκόλακες που τον ανέδειξαν.

Αυτή η Δεξιά του Μητσοτάκη έχει ένα εγγενές χαρακτηριστικό που μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει ως συλλογική αφύπνιση μετά από μια πενταετία σιγής και ηττοπάθειας που εδραίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απολύτως κυνική και βροντοφωνάζει ότι ιεραρχεί πιο πάνω την κερδοφορία της ελίτ από την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Αυτό φυσικά το έκανε και η Σαμαρική Δεξιά στην κρίση.

Όμως, η επιλογή αυτή μέσα σε μία υγειονομική βόμβα που η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει από την γρίπη του ’18 , ανοίγει τα μάτια ακόμη και στους πιο δύσπιστους και συντηρητικούς για το ποιόν της ηγεσίας.

Το τι μέλλει γενέσθαι αποτελεί ερωτηματικό.

Σε κάθε περίπτωση, η καταγγελία των κυβερνητικών επιλογών και η απογύμνωση των σαθρών της επιχειρημάτων είναι αναγκαία τόσο για τον κατά το δυνατόν περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας, όσο και για την ανάδειξη της αληθινής φύσης της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς.

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου