CNBC: Δεν θα μπορούν να μηνυθούν οι φαρμακευτικές πολυεθνικές για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου


Εάν εμφανίσετε σοβαρές παρενέργειες μετά τη λήψη εμβολίου Covid, δε θα μπορεί κάποιος να μηνύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τους δικηγόρους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει σε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna ασυλία από την ευθύνη, εάν κάτι πάει στραβά με τα εμβόλια τους, σύμφωνα με το CNBC.

«Είναι πολύ σπάνιο να εκδοθεί ένας γενικός νόμος περί ασυλίας», δήλωσε ο Rogge Dunn, δικηγόρος εργασίας και απασχόλησης του Ντάλας. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προσφέρουν μεγάλη προστασία ευθύνης βάσει του νόμου.»

Επίσης, δεν μπορείτε να μηνύσετε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την έγκριση ενός εμβολίου για επείγουσα χρήση, ούτε μπορείτε να κατηγορήσετε τον εργοδότη σας εάν εξουσιοδοτήσει τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση απασχόλησης.

Ανοσία στις αγωγές

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ Alex M. Azar επικαλέστηκε νόμο σχετικά με την έκτακτη ανάγκη (Public Readiness and Emergency Preparedness Act) του 2005. Αυτός ο νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να παρέχει νομική προστασία στις εταιρείες που παράγουν ή διανέμουν κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως εμβόλια και άλλες θεραπείες, εκτός εάν υπάρχει «εσκεμμένη κακή συμπεριφορά» («willful misconduct») από την εταιρεία. Η νομική προστασία διαρκεί έως το 2024.

Αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να μηνυθούν για χρηματικές αποζημιώσεις σε δικαστήριο» σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των προϊόντων για θεραπεία ή προστασία από τον Covid19.

Ο Dunn πιστεύει ότι ένας από τους μεγάλους λόγους για αυτή την άνευ προηγουμένου προστασία των φαρμακευτικών έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία απαιτείται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Ο Υπουργός Υγείας Alex Azar δεν ανταποκρίθηκε στο CNBC για συνέντευξη σχετικά με το θέμα. «Όταν η κυβέρνηση είπε, θέλουμε να το αναπτύξετε αυτό τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως», πιθανότατα οι κατασκευαστές είπαν στην κυβέρνηση, θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.», είπε ο Dunn.

Είναι κανείς υπεύθυνος;

«Να θυμάστε πως δεν είναι οι κατασκευαστές εμβολίων που εγκρίνουν το προϊόν τους για μαζική διανομή. Αυτή είναι η δουλειά της FDA. Πράγμα που θέτει το ερώτημα: Μπορείς να μηνύσεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ αν έχεις μια εξαιρετικά άσχημη αντίδραση στο εμβόλιο; Η απάντηση είναι και πάλι όχι.», αναφέρει η αρθρογράφος του CNBC.

«Δεν μπορείτε να μηνύσετε την FDA για έγκριση ή απόρριψη φαρμάκου», ανέφερε η Dorit Reiss, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νομικής Hastings του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Αυτό είναι μέρος της ασυλίας του κυρίαρχου».

Η ασυλία του κυρίαρχου («sovereign immunity») προήλθε από τον βασιλιά, εξηγεί ο Dunn, αναφερόμενος στο αγγλικό δίκαιο που επικρατούσε πριν την Αμερικανική Επανάσταση. «Δεν μπορούσε να μηνύσει τον βασιλιά. Έτσι, η Αμερική έχει ασυλία του κυρίαρχου και ακόμη και η κάθε πολιτεία έχει ασυλία του κυρίαρχου».

Υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις, αλλά ο Dunn είπε πως δεν πιστεύει ότι παρέχουν μια βιώσιμη νομική οδό για να θεωρηθεί υπεύθυνη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις από παρενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό. 


Δρόμος ανοιχτός

1 σχόλιο :

  1. Καλά,το αγγλικό δίκαιο δεν καταργήθηκε στην Αμερική με την επανάσταση; Τι σόι επανάσταση ήταν αυτή λοιπόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή