Έπαινος για τη δικτατορία από την Τράπεζα της Ελλάδος


Έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος υπό τη διοίκηση του Γιάννη Στουρνάρα επαινεί τα οικονομικά της δικτατορίας! Το γεγονός προκάλεσε σοκ ακόμα και στην υπερσυντηρητική εφημερίδα «Εστία», η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, 8/12/2020, με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Τράπεζα της Ελλάδος: Έπαινος για τα οικονομικά της δικτατορίας»! Στο κείμενο η εφημερίδα γράφει: «Έκπληξη πρώτου μεγέθους απετέλεσε για την ‘Εστία’ η ανάγνωσις και μελέτη του πρώτου τόμου της σειράς ‘Η Ελληνική Οικονομία μετά το 1950…’, που εξέδωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Ερεύνης και Τεκμηριώσεως της Τραπέζης της Ελλάδος υπό την διοίκησην του κυρίου Ιωάννη Στουρνάρα». Και συνεχίζει η εφημερίδα στην πρώτη σελίδα της: «… η μελέτη των σελίδων 143-172 δεν καταλείπει ιδιαίτερες αμφιβολίες. Πρόκειται για προσεκτικό έπαινο της οικονομικής πολιτικής της δικτατορίας…». 

Απάντηση στους ακροδεξιούς μύθους που δήθεν «τεκμηριώνει» η έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδας, αποτελεί το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου: «Λαμόγια στο χακί-Οικονομικά ''θαύματα'' και θύματα της χούντας» (εκδόσεις Τόπος), όπου περιγράφεται η  οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967-71 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973-74. Σε αυτό «παρελαύνουν», όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη «θαλασσοδάνεια», κερδισμένοι και χαμένοι, «τζάκια» και «καμένοι». Συμβάσεις που κάνουν τη λέξη «χαριστική» να ηχεί ανεπαρκέστατη. Nομοθετήματα και εξαγγελίες που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής «τάξης πραγμάτων» την οποία γνώρισε - δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων.

Το ερώτημα που προκαλεί σοκ ακόμα και στην «Εστία» είναι: Ποιος ακόμα τολμά να επαινεί την δικτατορία και για ποια σκοπιμότητα; Με άλλα λόγια, τι μας ετοιμάζουν;

Πηγή : artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου