Στις καλένδες οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία και οι ''απειλές'' Ερντογάν για αγορά ρωσικών υποβρυχίων!


Της Κύρας Αδάμ

Μέρκελ και Ερντογάν  βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους για το θέμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά και τις μεταξύ τους διμερείς οικονομικές αμυντικές σχέσεις.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς διπλωματικές πληροφορίες ο Τ. Ερντογάν επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με την καγκελάριο Μέρκελ, προκειμένου να εξαπολύσει απειλές σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο προσεχές Συμβούλιο Κορυφής. Εν προκειμένω ο Τούρκος Πρόεδρος:

Απείλησε το Βερολίνο ότι στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα η γερμανική προεδρία διανοηθεί να επιβάλει οποιαδήποτε οικονομική κύρωση σε βάρος της Τουρκίας , τότε «ο γερμανικός πληθυσμός θα διπλασιαστεί από μετανάστες», όπως της είπε.

Σε ότι αφορά στην παράδοση των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, ο Τ. Ερντογάν επειδή θεωρεί ότι « η ΕΕ είναι αφερέγγυα» απαιτεί να έχει οριστική απάντηση, διαφορετικά είναι έτοιμος να παραγγείλει τα υποβρύχια από τη Ρωσία.

Η καγκελάριος Μέρκελ έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη δική της θέση, αλλά δεν έσπευσε να δώσει εγγυήσεις και για το σύνολο της ΕΕ:

«Από πλευράς μου  δεν θα μπουν κυρώσεις», είπε. Και διαβεβαίωσε τον Τούρκο συνομιλητή της  ότι σε ότι αφορά στα γερμανικά υποβρύχια « το συμβόλαιο θα τηρηθεί στο ακέραιο. όπως και οποιαδήποτε άλλη συμφωνία οπλικών συστημάτων».

Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης , η κα Μέρκελ είχε επικοινωνία  με τον γ γραμματέα του ΟΗΕ κ Γκουτιέρες , με πρωτοβουλία του ιδίου. Στη συνομιλία αυτή, ο κ Γκουτιέρες  εξήγησε στην προεδρεύουσα της ΕΕ κα Μέρκελ ότι ο ίδιος είναι πολύ απασχολημένος με τα γεγονότα στην Αιθιοπία  και δεν μπορεί να ασχοληθεί αποκλειστικώς με την κρίση στην Αν Μεσόγειο. Εισηγήθηκε πάντως στην κα Μέρκελ, στην περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αυτές  να αφορούν μόνον στα Βαρώσια  με την υποσημείωση μάλιστα ότι καλό είναι το θέμα των κυρώσεων να ολοκληρωθεί επι γερμανικής προεδρίας, ώστε να μη επιβαρυνθεί η επόμενη προεδρία των συμπατριωτών του Πορτογάλων..

Η κα Μέρκελ, υπεκφεύγουσα, παρατήρησε ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις στην Τουρκία για την Ελλάδα και την Κύπρο, θα ήταν άστοχες έως ότου ΗΠΑ και ΕΕ εξετάσουν το θέμα από κοινού μετα τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή  επι προεδρίας Μπάιντεν.

Ωστόσο ο Ερντογάν έχει προειδοποίει του πάντες , μέσω του απερχόμενου Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο  ότι αν οι ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του είναι βαριές, τότε το επόμενο τουρκικό γεωτρύπανο θα βρεθεί μέσα στην παράνομη τουρκο/λυβική ΑΟΖ, ανοίγοντας νέο αι εξ ίσου βαρύ κεφάλαιο στην ελληνοτουρκική κρίση.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου