Από τη φούσκα του 2008 ως την ''πανδημία'', η ''διάσωση'' μας από τις ελίτ συνεχίζεται ...

 

Του Περικλή Δανόπουλου

Το 2008, κορυφώθηκε στην Αμερική , η κρίση στα στεγαστικά δάνεια,χαμηλής ή και ανύπαρκτης εγγυοδοσίας. Οι τράπεζες, με τους εντεταλμένους μεσίτες, χορηγούσαν δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση, τα bonus ήταν μεγάλα, μόνο που τα δάνεια άρχισαν να μην πληρώνονται και να καθίστανται μη εξυπηρετούμενα. Η φούσκα άρχισε να μεγαλώνει, ώσπου τα σαϊνια της αγοράς σκέφτηκαν όλα αυτά τα σκουπίδια να τα κάνουν ομόλογα. Τα τοξικά που λέγαμε τότε. Όσα ακολούθησαν είναι γνωστά, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η διασπορά της κρίσης στην Ευρώπη και κύρια σε Ισλανδία, Ισπανία, και Ελλάδα, όπου την κρίση την βιώνουμε ακόμα και σκληρά.

Τα γεγονότα με την κρίση του Ελληνικού χρηματιστηρίου, έμοιαζε σαν ένα παιχνίδι μονόπολης, με παιδάκια που κλέβουν, μπροστά σε ένα παιχνίδι πόκερ με παγκοσμίων διαστάσεων χαρτοκλέφτες. 

Μάθαμε λοιπόν όλοι από τότε, πως στον σύγχρονο καπιταλισμό, όλα τιτλοποιούνται και μπαίνουν στην διαπραγμάτευση και πως τις πιο χαμηλές τιμές, πιάνουν οι ανθρώπινες ζωές. Τότε ήταν που μάθαμε τους όρους CDS, CDO Κλπ που ακόμα και οι οικονομολόγοι, δυσκολευτήκαμε πολύ να κατανοήσουμε.

Δώδεκα χρόνια μετά, ένας περίεργος ιός, για τον οποίο φαίνεται να γνωρίζουμε ελάχιστα, δημιούργησε μια νέα κατάσταση. Μια κατάσταση φούσκας, στην οποία μπαίνουν καναλάρχες, κατασκευαστές μασκών, αντισηπτικών, γαντιών, μηχανημάτων νοσοκομείων, ιδιωτικά νοσκοκομεία, πολυεθνικοί κολοσσοί φαρμάκων και εμβολίων κλπ. 

Όλα είναι εμπορεύσιμα και προκειμένου η φούσκα να μην τεντωθεί και σκάσει, οι περισσότερες κυβερνήσεις του κόσμου, καταπατούν ανθρώπινα βασικά δικαιώματα, για να ασκούν οι ... επενδυτές απρόσκοπτα την ιταμή δραστηριότητα τους.

Πολλά κοινά σημεία μεταξύ δυο φαινομενικά άσχετων γεγονότων. Το μεγαλύτερο κοινό, η εξαπάτηση του κόσμου με πολλούς τρόπους και η προσπάθεια να σωθούν μεγάλες εταιρείες και να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν χωρίς τέλος.

Το πιο δραματικό σε όλα αυτά, είναι η ιδρυματοποίηση των πολιτών μέσα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα,  στο οποίο πρέπει να προσαρμόζονται στα αδηφάγα συμφέροντα, τα οποία κάθε φορά ονομάζουν διαφορετικά αυτή την κερδοσκοπία. Σήμερα ονομάζεται διάσωση μέσω εμβολίων από την... πανδημία. 

Και καταλήξαμε σε μια άλλη παγκόσμια κρίση, όπου η υγεία, θα καταλήξει να μπει σε ομόλογα. Μαζί με τις ζωές μας...


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου