Ψηφιακό διαβατήριο Covid-19 προτείνει ο Μπλερ (που ξέρει…)

 

Της Ηλιάνας Τεβουνά

Η διεθνής κρίση που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 παγκοσμίως έχει ανοίξει την “όρεξη” νυν και πρώην ηγετών για την προώθηση αυταρχικών πολιτικών, συστηματικής ηλεκτρονικής παρακολούθησης και περιστολής ελευθεριών και δικαιωμάτων (ανάλογα τις συνθήκες) εκατομμυρίων πολιτών ανά τον κόσμο.

Με πρόσχημα τη δημόσια ασφάλεια και την υποτιθέμενη “θωράκιση της υγείας” πολλοί νυν και πρώην ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός των Βρετανών Τόνι Μπλερ, προσπαθούν να φανούν “χρήσιμοι” και “εφευρετικοί” προβάλλοντας ως “πανάκεια” τη χρήση ενός ψηφιακού διαβατηρίου που θα πιστοποιεί τον εμβολιασμό των πολιτών (αρχικά τουλάχιστον) κατά του Covid-19.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν σε ένα ακροατήριο που έχει κουραστεί (οικονομικά, ψυχικά, σωματικά) από τα αλλεπάλληλα λοκντάουν είναι απλό: Με ένα ψηφιακό διαβατήριο θα εξασφαλίσεις την απρόσκοπτη μετακίνησή σου και την εξαίρεσή σου από πολυήμερες καραντίνες. Θα είναι ενδεχομένως μία εφαρμογή στο κινητό (που κουβαλάς έτσι και αλλιώς παντού) ή μία ακόμη πληροφορία στο τσιπαρισμένο διαβατήριο (που και αυτό το κουβαλάς παντού όταν ταξιδεύεις εκτός συνόρων)...

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όσο τα παρουσιάζουν οι Μητσοτάκης, Μπλερ και μαζί τους άλλοι ομόλογό τους σε Ισπανία, Μάλτα, Κύπρο και Αυστραλία.

Τα “πλοκάμια” ενός “ψηφιακού εμβολιαστικού διαβατηρίου”

Η ιδέα του “ψηφιακού διαβατηρίου” προϋποθέτει συλλογή προσωπικών δεδομένων υγείας που θα αναλύουν και θα μοιράζονται αναρίθμητα διαγνωστικά εργαστήρια και εμβολιαστικά κέντρα.

“Αίφνης” πέραν των άλλων προσωπικών δεδομένων δισεκατομμυρίων ανθρώπων που συλλέγονται, αναλύονται και εμπορευματοποιούνται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τώρα κάποιοι προσπαθούν να ανοίξουν το δρόμο και σε πολυεθνικές της “Υγείας”, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν χρυσοφόρο “ωκεανό” προσωπικών ιατρικών δεδομένων με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω εμπορική αξιοποίησή τους…

“Αθώα” είχαν ξεκινήσει, όπως θυμόμαστε οι παλιότεροι, τα Κοινωνικά Δίκτυα τύπου Facebook με δειλές αναρτήσεις και κοινοποιήσεις πληροφοριών μεταξύ φίλων, και αργότερα, μεταξύ αγνώστων, και πιο πέρα μεταξύ πελατών και εταιριών κ.ο.κ. ώσπου αντικατέστησαν σε λίγα χρόνια διαφημιστικές εταιρίες, Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά καταστήματα κ.λπ.

Με αυτά υπόψη, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί σε διεθνείς συνθήκες “ελεύθερης αγοράς” μπορεί να “βρωμάει” άσχημα η “αθώα” πρόταση για ένα ψηφιακό διαβατήριο που θα σε απελευθερώσει (φαινομενικά) από τους περιορισμούς της καραντίνας και θα σε ξαναφέρει στην πίστα των αεροδρομίων για τον ταξιωτικό προορισμό της επιλογής σου…

Ας επιστρέψουμε στον Τόνι Μπλερ.

Τι προτείνει ο Μπλερ

Ο Μπλερ, που πολλοί τον θυμούνται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην καταστροφική εισβολή του 2003 στο Ιράκ, και το Ιδρυμά του (Tony Blair Institute for Global Change) πρότεινε στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να αξιοποιήσει την αφορμή της βρετανικής προεδρίας της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7) και να ζητήσει την θέσπιση ενός ψηφιακού εμβολιαστικού διαβατηρίου .

Αυτό, λέει ο Μπλερ, θα εξασφαλίζει τον έγκυρο εμβολιασμό των πολιτών και θα μπορεί να εντοπίζει “οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκονται”(!) το επίπεδο “κορονοϊού”. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζει κανείς την απρόσκοπτη μετακίνησή του εκτός συνόρων και την αποφυγή καραντίνας.

Επέμενε δε ο Τόνι Μπλερ μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph ότι εάν δεν πείσει ο Μπόρις Τζόνσον τους άλλους έξι ηγέτες του G7 τότε θα συμβούν δύο πράγματα: “Α) Ο καθένας θα κάνει το δικό του, που είναι πιο χαοτικό και δύσκολα διαχειρίσιμο. Β) Θα υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων που μπορεί να μην είσαι ευχαριστημένος με αυτό”.

Μέτρα που ήρθαν για να μείνουν;

Ένα άλλο επιχείρημα του Τόνι Μπλερ είναι πως εάν προωθηθεί το ένα “διεθνές ψηφιακό εμβολιαστικό διαβατήριο” τότε θα γίνει πιο εύκολο να αρθούν γρηγορότερα κάποια περιοριστικά μέτρα.


Όπως λέει ο ίδιος: “Είναι καλύτερα να υπάρχουν κοινοί κανόνες και ένα κοινό σύστημα πιστοποίησης ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν το στάτους της ασθένειας και να το γνωρίζουν με κάποια πιστοποίηση”.

Τόνισε έτσι πως η βρετανική προεδρία του G7 θα πρέπει να πείσει πως είναι προτιμότερη “η θέσπιση διεθνών κριτηρίων εξέτασης και εμβολίων”(!) και η ανάπτυξη μίας “δια-λειτουργικής ταξιδιωτικής άδειας” (πάσο) που θα συνδέεται με την ΙΑΤΑ (IATA Travel Pass) που έχει ήδη συμφωνήσει κάτι παρόμοιο με τις αεροπορικές εταιρίες Emirates και Etihad.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαψεύδει αλλά χρηματοδοτεί…

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ έχει διαψεύσει πως η κυβέρνηση Τζόνσον μελετά τη θέσπιση “ψηφιακών εμβολιαστικών διαβατηρίων”.

Ωστόσο οι πληροφορίες βρετανικών ΜΜΕ επιμένουν πως η κυβέρνηση χρηματοδοτεί οκτώ εταιρίες για να φτιάξουν ένα προϊόν που ΗΔΗ χρησιμοποιείται από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.


Αυτές οι ωραίες “ανώδυνες” ιδέες πατούν, εάν δεν αξιοποιούν, τους υπαρκτούς κινδύνους για την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων από το νέο κορονοϊό.

Ωστόσο κάποιοι δείχνουν να δοκιμάζουν εδώ και περίπου ένα χρόνο τις αντιστάσεις των λαών σε κάθε λογής μέτρα που πολλοί υποψιάζονται πως δεν θα λήξουν με τον τερματισμό της πανδημίας…

Ποιος είναι ο Τόνι Μπλερ

Ο Τόνι Μπλερ είναι συνήθως γνωστός για την 10ετή του θητεία ως Εργατικός πρωθυπουργός των Βρετανών (1997-2007).

Πιο λίγοι τον θυμούνται αργότερα σαν (ολότελα αποτυχημένο) πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή (2007-2015).

Ωστόσο οι περισσότεροι τον θυμούνται σαν φερέλπιδα ιδιαίτερα “ευέλικτο” ηγέτη των Εργατικών με νεοφιλελεύθερες θέσεις που εξελίχθηκε γρήγορα σε “αστέρι” καταστροφικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, με πρώτη την εγκληματική επίθεση που εξαπέλυσε το Μάρτιο του 2003 μαζί με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Ου.Μπους και άλλους “πρόθυμους” ηγέτες ισχυρών δυτικών χωρών και μοναρχιών του Κόλπου.

Η εισβολή στο Ιράκ βασίστηκε πάνω σε ψέματα προκαλώντας τεράστια τεράστια καταστροφή και δεινά, όχι μόνον στον ιρακινό λαό, αλλά και σε άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής .

Οι λαοί αυτοί ως σήμερα υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της επίθεσης της “συμμαχίας των προθύμων” στο Ιράκ, καθώς δημιούργησε (μία δεκαετία μετά την εισβολή) οργανώσεις-“εκτρώματα”, όπως το “Ισλαμικό Κράτος” .

Πηγή: ΚΟΣΜΟΔΡΟΜΙΟ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου