Αποφασίζουμε και διατάσσουμε και λόγος δεν σας πέφτει

 

Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, με εκπληκτικά ταχείς ρυθμούς, διολισθαίνουν σε ένα καθεστώς διακυβέρνησης πέρα από νόμους και διαδικασίες.

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Μετά τον υπουργό υγείας που ο ίδιος εισηγείται lockdown στους λοιμωξιολόγους, τον αρχηγό της αστυνομίας που αποφασίζει απαγόρευση διαδηλώσεων, τον Δήμαρχο Αθήνας που έφτιαξε ένα μεγάλο περίπατο και μια σειρά ακόμα ανεξήγητων αποφάσεων που φορτώθηκαν ως υποχρεωτικές εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, τώρα είδαμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με προσωπική του απόφαση να κλείνει την Εθνική οδό.

Χωρίς να ενημερώσει κανέναν εάν και από ποιον δέχθηκε τη σχετική εισήγηση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφάσισε και διέταξε να κλείσει ο δρόμος. Χωρίς να μας ενημερώσει με ποιον το συζήτησε θεσμικά. Χωρίς να εξηγήσει εάν ήταν αδύνατο να διατηρηθεί ανοιχτό το εθνικό δίκτυο. Απλά με προσωπική του απόφαση το έκλεισε και τα σκυλιά δεμένα, που λέει και λαός.

Κανείς δεν βρέθηκε να τον ρωτήσει τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί είναι σωστή και υπεράνω κριτικής. Και για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία, βρέθηκε η κατάλληλη τηλεοπτική κάμερα, με τον κατάλληλο άνθρωπο, να δείξουν στους τηλεθεατές ότι οι 20 πόντοι χιόνι ήταν πραγματικά απροσπέλαστοι και «ο Θεός μας φύλαξε και έκλεισε ο δρόμος!».

Η κυβέρνηση μοιάζει να κινείται όλο και περισσότερο στη λογική του δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα, απαξιώνοντας τους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους.

Στην αρχή ήταν η λογική του επιτελικού κράτους που θα έπρεπε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που δημιουργεί η γραφειοκρατία. Μετά ήρθαν οι έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις που προκάλεσε η πανδημία.

Μετά βεβαιότητας μπορεί κανείς να προβλέψει, η επόμενη αίτια των έκτακτων αποφάσεων θα είναι η έκτακτη δημοσιονομική κατάσταση που θα φέρει η πανδημία.

Καμία λογοδοσία

Όσο ο καιρός περνά αυξάνονται τα φαινόμενα έλλειψης οποιασδήποτε λογοδοσίας.
Οι υπουργοί μοιάζουν να κινούνται λες το εκλογικό αποτέλεσμα είναι λευκή επιταγή και από την ημέρα των εκλογών και μετά δεν έχουν καμία υποχρέωση να λογοδοτούν σε κανένα και για τίποτα. Η λογική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε και λογαριασμό δεν δίνουμε, γίνεται πλέον καθημερινή συνήθεια.

Η στρατηγική αυτή προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση ψηφίζεται για να δίνει λύσεις στα προβλήματα.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως η μόνη λύση που δίνεται είναι μια γενική απαγόρευση.

Αυξάνονται τα κρούσματα, απαγορεύουμε τις μετακινήσεις.
Αυξάνονται οι αντιδράσεις, απαγορεύουμε τις πορείες.
Αυξάνονται οι κολυμβητές, απαγορεύουμε το κολύμπι.
Αυξάνεται η χιονόπτωση, απαγορεύουμε... το χιόνι.

Και βέβαια όπου χρειάζεται προσλαμβάνουμε και μερικούς αστυνομικούς να μας φυλάνε και το πρόβλημα λύθηκε.

Πηγή: 2020mag.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου