Μήνυμα από τον Βόσπορο προς τους Έλληνες φοιτητές: Δεν είστε μόνοι!

 

Της Ναταλί Γλέζου

Νέα σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης και προσκλητήριο κοινού αγώνα για τον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων στέλνουν φοιτητές και καθηγητές του Βοσπόρου.

Είδαμε την πανεπιστημιακή «δημοκρατία» του Κ. Μητσοτάκη. Την βιώσαμε με την Αστυνομία, κατόπιν αιτήσεως του Πρύτανη, να εισέρχεται στην Ακαδημαϊκή Πολιτεία της Θεσσαλονίκης και να διεξάγει ένα άγριο ανθρωποκυνηγητό εναντίον των φοιτητών, ενώ μπροστά στον κόσμο βασάνισε συλληφθέντα ημίγυμνο φοιτητή σέρνοντας τον στο δρόμο …

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της σιδηράς «αριστείας» της Ν.Δ του Κ. Μητσοτάκη: Πανεπιστήμια απόρθητα ακαδημαϊκά φρούρια για λίγους, με αλυσίδες στις κεντρικές πόρτες, με προσαγωγές/ συλλήψεις και ρίψη χημικών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Και στον Βόσπορο συλλήψεις φοιτητών και στα μπουντρούμια βασανιστήρια…

Σπάσανε όχι μόνο πόρτες αλλά ακόμα και τοίχους στις αστυνομικές επιδρομές σε σπίτια παιδιών.

Κανένας συμβιβασμός. Είναι ανυποχώρητοι! Έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα στον ΥΠΕΣ Σ. Σοιλού. «Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, δεν θα κατεβάσουμε κάτω τα μάτια, εσύ θα υποχωρήσεις».

Και ενώ χθες πραγματοποιήθηκαν μαζικές φοιτητικές συγκεντρώσεις – πορείες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, ο Βόσπορος ύψωσε την ντουντούκα από την άλλη πλευρά του Αιγαίου και βροντοφώναξε το εξής μήνυμα στους συναδέλφους τους στο ΑΠΘ και σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, μόλις έμαθαν για την αστυνομική βαρβαρότητα από τους Νεοδημοκράτες μελλοντικά «πανεπιστημιακούς» ασφαλίτες:

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών και το μήνυμα αλληλεγγύης της Καθηγήτριας τους, Esra Mungan, από το δημοκρατικό πανεπιστήμιο του Βοσπόρου:

Ο Βόσπορος εκφράζει την αλληλεγγύη του στους φοιτητές στην Ελλάδα!

Τα φοιτητικά κινήματα που υποθετικά είχαν φθίνουσα δυναμική την προηγούμενη δεκαετία , σήμερα σε κάθε περιοχή της χώρας μας όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν την μάχη με τους φοιτητές να εκφράζουν δυναμικά και ανυποχώρητα το αίτημα για δημοκρατικά Πανεπιστήμια.

Παράλληλα τα κράτη προσπαθούν να καταπνίξουν τους δίκαιους αγώνες μας με τα ίδια εργαλεία καταστολής.

Οι φίλοι μας στην Ελλάδα που στήριξαν την αντίσταση του Βοσπόρου από την πρώτη ημέρα, αντιμετωπίζουν, σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο, την ίδια μεταχείριση που βιώνουν από τη 1η Φεβρουαρίου οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας.

Ενώ οι φίλοι μας διαμαρτύρονται και αγωνίζονται για την απόσυρση του εκπαιδευτικού νόμου που καταργεί το αυτοδιοίκητο και την πανεπιστημιακή ανεξαρτησία, μπροστά από την Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η αστυνομία εισέβαλλε στη Πανεπιστημιούπολη κατόπιν άμεσης εντολής από τον Πρύτανη και προχώρησε βίαια σε προσαγωγές 31 φίλων μας, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε βίαια επίθεση εναντίον των φίλων μας, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να σέρνει στο δάπεδο φοιτητή.
Τέτοιου είδους μεταχείριση αποδεικνύει περίτρανα ότι η σθεναρή αντίσταση του φοιτητικού κινήματος ενοχλεί και φοβίζει κάθε κυβέρνηση ανεξαρτήτως χώρας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτήν την λογική της εγκαθίδρυσης αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, που δεν διαφοροποιείται από τα βασανιστήρια φοιτητών από τις ίδιες αυτές δυνάμεις .

Είναι η ίδια νοοτροπία η οποία διορίζει απευθείας Πρυτάνεις σε όποια πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν μπορεί να κάμψει την αντίσταση τους , δεν μπορεί να «κατακτήσει», ενώ γεμίζει τις πανεπιστημιακές σχολές με αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως το δίκιο μας πηγάζει από τις νόμιμες διεκδικήσεις μας, οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις των φίλων μας στην Ελλάδα είναι απολύτως δίκαιες και έχουν την ίδια νομιμοποιητική βάση. Ο αγώνας για δημοκρατικά πανεπιστήμια συνεχίζεται δυναμικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη και στην ίδια πλευρά βρίσκονται οι φοιτητές όπως και κάθε συλλογικότητα που αγωνίζονται για την δημοκρατία .

Η αστυνομική βία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία εργαλειοποιείται για να ανακόψει το φοιτητικό κίνημα, όπως και οποιονδήποτε άλλο, που μάχεται για δίκαια αιτήματα.

Η αστυνομική βία δεν θα καταφέρει να κάμψει την αντίστασή μας και τον αγώνα μας για όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις μας ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ελλάδα ούτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Οι φίλοι μας που αγωνίζονται για δημοκρατικά πανεπιστήμια στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ.

Ζήτω οι αγώνες μας για δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

Και το μήνυμα της Καθηγήτριας Ψυχολογίας του Βοσπόρου, της αγωνίστριας για την Ειρήνη, την Ελευθερία και την Δημοκρατία, Esra Mungan, τόσο προς τους Έλληνες φοιτητές , όσο επίσης και μήνυμα προς την ελληνική και κάθε άλλη κυβερνητική αρχή:

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές στην Ελλάδα που αγωνίζονται για Πανεπιστήμια ελεύθερα από την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Κάθε χώρα οφείλει να ακούει την πανεπιστημιακή νεολαία γιατί αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της!
Με αλληλεγγύη »

Esra Mungan

Το μήνυμα από τους φοιτητές στα αγγλικά:


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών του Βοσπόρου στην τουρκική γλώσσα:

Boğaziçi’nden Yunanistan Öğrenci Dayanışmasına Selam Olsun!

Geçtiğimiz 10 yıllarda söndü sanılan öğrenci hareketliliği hem memleketimizin dört bir yanında hem de dünyanın farklı yerlerinde demokratik üniversite taleplerini dile getiren öğrencilerle birlikte sürmektedir. Devletlerse her yerde aynı baskı araçlarıyla bu haklı mücadeleleri sindirmek için çaba harcamakta.

Bugün, Boğaziçi Direnişi’ne ilk günden beri destek veren Yunanistanlı öğrenci arkadaşlarımız 1 Şubat’ta Boğaziçi öğrencilerinin maruz kaldığı muamelenin neredeyse aynısıyla karşılaştı. Öğrenci arkadaşrımız Selanik Aristotetl Üniversitesi rektörlüğü önünde üniversite özerkliğini ilga edecek yasa değişikliğini protesto ederken, polis rektörün direktifiyle kampüse girerek orantısız zor ve işkenceyle 31 arkadaşımızı gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar sürüklendi, tartaklandı, darp edildi. Bu uygulamalar göstermektedir ki, kavi bir öğrenci itirazı memleket tanımaksızın hükümetleri rahatsız etmekte ve korkutmaktadır. Yunanistan’da üniversiteleri polis yuvasına çevirmek isteyen ve öğrencilere işkenceyi reva gören zihniyeti Türkiye’de uzanamadığı her yere kayyum atayan ve kampüsleri polislerle dolduran kayyumcu zihniyetten tanıyoruz.

Bizim haklılığımız nasıl ki meşru taleplerimizden geliyorsa, Yunanistan’daki öğrenci itirazları da aynı zeminden gelmektedir. Demokratik üniversite mücadelesi bugüne bugün dünyanın çeşitli yerlerinde sürdürülmekte, öğrenciler ve demokrasi mücadelesi veren her kesim aynı safta direnmektedir.

Polis şiddeti Türkiye’de de, Yunanistan’da da öğrencilerin ve nice haklı taleplerin mücadelesini verenlerin sindirilmesi için kullanılmaktadır. Ne Türkiye’de, ne Yunanistan’da ve ne de Dünya’nın farklı coğrafyalarında polis şiddeti haklı taleplerimizi,direniş ve mücadelemizi susturamayacak.

Ege’nin karşı tarafında demokratik üniversite mücadelesi veren arkadaşlarımız yalnız değildir!
Yaşasın demokratik üniversite mücadelemiz,
yaşasın öğrenci dayanışması!

Πηγή : ημεροδρόμος

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου