Όταν δεν κοκκινίζουν από τα ψέματα που λένε…

 

Της Αλεξάνδρας Καπαρού *

Το παραπάνω ταιριάζει απόλυτα στο άρθρο του Αλέξη Πατέλη (επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού), με τίτλο «Ελευθερία», όπου προσπαθεί να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά και την κατάργηση των υπερωριών και καταλήγει μάλιστα ότι «πρέπει να το στηρίξουμε όλοι». Γιατί; Για να έχουμε «μία οικονομία που προστατεύει τους εργαζομένους της, ιδίως τους πιο αδύναμους. Και τους δίνει και την ελευθερία να φτιάξουν τη ζωή που επιθυμούν. Προστατευμένοι. Με διαφάνεια».

Πραγματικά είναι τόσο προκλητικά αυτά που γράφει ο ακριβοπληρωμένος άριστος της «Goldman Sachs» και της «Merrill Lynch», για να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για τις ανατροπές του αιώνα που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.

Κατ' αρχάς στο άρθρο του ο κ. Πατέλης επικαλείται την εργοδοτική ασυδοσία που είναι εκτεταμένη, ότι το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει κανόνες. Μα, ποιον κοροϊδεύει και δεν κοκκινίζει; Οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους από τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, η κυβέρνηση τους επιβραβεύει. Πανηγύριζε ο κύριος Πατέλης για τα 120 εκατ. ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση στην «AEGEAN» την ίδια στιγμή που απέλυε δεκάδες εργαζομένους της και μάλιστα ορισμένους επειδή αρνούνταν να τηλεργαστούν εκτός ωραρίου και ενώ η εταιρεία είχε μπει σε καθεστώς «αναστολών» σύμβασης. Όμως σε αυτά ο κύριος κάνει την …πάπια!

«Η Ελευθερία (βοηθός λογιστή), όταν εργάζεται επιπλέον ώρες -διότι υπάρχει αντικειμενικά περισσότερη δουλειά να γίνει- θα ξέρει ότι θα εργαστεί λιγότερες ώρες κάποια άλλη στιγμή. Τον Ιούλη που θα σχολάει νωρίτερα, σκέφτεται να πηγαίνει στη θάλασσα για μία γρήγορη βουτιά. Και όλα αυτά μόνο αν συμφωνήσει και η ίδια. Στο "Εργάνη ΙΙ" θα μπορεί η ίδια να δηλώνει ψηφιακά τις ώρες που εργάζεται. Δεν θα μπορεί ο εργοδότης της να λέει ψέματα με την ίδια ευκολία».

Πόσο θράσος έχει κάποιος για να σκεφτεί και να γράψει τα παραπάνω, όταν στον κλάδο των λογιστών, που έτσι κι αλλιώς υπήρχε μεγάλος όγκος δουλειάς και εκτινάχθηκε στο διάστημα της πανδημίας! Να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε έναν καταιγισμό ΠΝΠ, ερμηνευτικών εγκυκλίων, άλλων διατάξεων, με απλήρωτες υπερωρίες, εργασία με «μαύρα», εντατικοποίηση και πρακτική ακόμα και αμισθί. Όταν μάλιστα δεκάδες προθεσμίες έμπαιναν από την κυβέρνηση σε μη εργάσιμες, Σάββατο και Κυριακή, όπως και πρόσφατα η προθεσμία για τις βεβαιώσεις μετακίνησης που είναι το Μεγάλο Σάββατο, αναγκάζοντας συναδέλφους να δουλέψουν τις ημέρες του Πάσχα! Υπάρχουν περιπτώσεις που εργαζόμενοι εκβιάζονταν να δουλέψουν ενώ βρίσκονται σε αναστολή ή ακόμα εργαζόμενοι που ενώ δούλευαν κανονικά, μάθαιναν ότι ήταν σε αναστολή από τη μισθοδοσία τους!

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει έχω «το δικαίωμα να κλείνω το λάπτοπ στο διάστημα της τηλεργασίας». Σημαίνει να απαντάμε σε κλήσεις εργοδοτών για τα δήθεν «έκτακτα», ακόμα και Σαββατοκύριακα και βραδινές ώρες. Σημαίνει ότι οι τηλεργαζόμενες μητέρες, που τόσο πολύ κόπτεται η κυβέρνηση, δεν δικαιούνται καν άδεια ειδικού σκοπού, με αποτέλεσμα να εργάζονται ξημερώματα και αργά το βράδυ για να φέρουν βόλτα τις δουλειές του σπιτιού, για να μπει το παιδί τηλεκπαίδευση και παράλληλα να προλάβουν τις προθεσμίες που τρέχουν. Σημαίνει να δουλεύουμε τις μέρες άδειάς μας γιατί τα projects «τρέχουν». Να τρέχουμε το πρωί -εκτός ωραρίου- σε πελάτες, εφορίες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και άλλες υπηρεσίες και το ωράριο να ξεκινά με το που φτάσουμε στο σπίτι. Όλα αυτά ενώ οι εργοδότες ήδη ετοιμάζουν άλλους server για να κάνουν τη δουλειά τους που δεν χρειάζονται login και logoff.

Είναι προκλητικός ο ισχυρισμός πως με την ηλεκτρονική κάρτα προστατεύεται το ωράριο. Όταν οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν χρειαζόμαστε Ιnternet, ούτε καν να είμαστε με VPN στο δίκτυο της εταιρείας για να δουλέψουμε τα δεκάδες excel για συμφωνία πελατών - προμηθευτών, για το ΦΠΑ κλπ. Όπως ισχύει και τώρα -ακόμα χειρότερα αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο- για να προλάβεις τις υποχρεώσεις, θα δουλεύεις τα αρχεία εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακο ώστε να είναι έτοιμα για καταχώρηση. Όταν, μάλιστα, εκβιάζουν σε τέτοιο βαθμό για την αποδοτικότητα του εργαζόμενου, που σε ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια του κλάδου έχουν εισαγάγει μέχρι και σύστημα χρονομέτρησης των εργασιών των συναδέλφων, μην και υπάρξει δευτερόλεπτο που δεν είμαστε τόσο «παραγωγικοί».

Είναι προκλητικό να λέγεται ότι το νομοσχέδιο έρχεται να προστατεύσει τους εργαζόμενους και ότι θα καταπολεμήσει τη μαύρη εργασία και τις αδήλωτες υπερωρίες. Όταν ήδη σε ατομικές συμβάσεις μεγάλων μονοπωλίων του κλάδου, το διάλειμμα είναι εκτός 8ώρου, η υπερεργασία συμψηφίζεται στο μισθό και οι υπερωρίες υπολογίζονται μετά τις 10 ώρες δουλειάς. Πόσο δε μάλλον τώρα που επιδιώκουν να αυξηθεί η υπερωριακή απασχόληση έως και 150 ώρες! Όταν σε μεγάλες λογιστικές και ελεγκτικές εταιρείες ήδη δεκάδες ρεπό που έταξε η εργοδοσία λόγω του φόρτου εργασίας χάθηκαν …στη σκόνη.

Είναι προκλητικό πως προστατεύεται το δικαίωμα στη μητρότητα. Όταν οι νέες γυναίκες στον κλάδο πιέζονται για να μη μείνουν έγκυες και αν μείνουν, οι εργοδότες τις εκδικούνται με πίεση να δουλεύουν μέχρι και μια μέρα πριν γεννήσουν, με πίεση να μην πάρουν την 6μηνη άδεια λοχείας! Όταν οι εργαζόμενες στις ελεγκτικές, μέχρι πριν 1 χρόνο, όπου το κατακτήσαμε μέσα από τη συλλογική πάλη, δεν δικαιούνταν άδεια λοχείας αντίστοιχης του 6μήνου του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να γυρνάνε στη δουλειά με 2 μηνών βρέφος ή να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι νέες γυναίκες αποφασίζουν να μεταθέσουν για αργότερα την εγκυμοσύνη για να μπορέσουν να «αποδείξουν» τι αξίζουν. Ακόμα και συναδέλφισσες που καταφεύγουν στην κατάψυξη των ωραρίων τους, ώστε να προβούν στη λύση της εξωσωματικής σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα προκειμένου να μη χάσουν την επαγγελματική τους εξέλιξη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργοδότες δεν δίστασαν να απολύσουν εγκυμονούσες εργαζόμενες. Να θυμίσουμε, μιας και η κυβέρνηση κάνει λόγο για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ότι το ίδιο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαίωσε επιχείρηση που απέλυσε έγκυο εργαζόμενη!

Κάπως έτσι χάνεται και η «γρήγορη βουτιά» που γράφει ο εν λόγω κύριος. Ακόμα και αν ο εργαζόμενος κάποια άλλη μέρα πάρει ρεπό ή κάποια μείωση του χρόνου εργασίας, πιθανόν ύστερα από πολλές βδομάδες εξαντλητικής δουλειάς, αυτό δεν μπορεί σε τίποτα να αναπληρώσει τη συσσωρευμένη κούραση, τη φθορά της υγείας του από τα απανωτά 10ωρα. Δεν μπορεί να αποκατασταθεί η πλήρης απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής του εργαζόμενου, οι μυοσκελετικές και ψυχοσωματικές ασθένειες λόγω άγχους και στρες, που δυστυχώς είναι συχνό φαινόμενο στον κλάδο. Άσε που για να πάει για ένα μπάνιο η οικογένεια της «Ελευθερίας» πρέπει να ξοδέψει ένα βδομαδιάτικο από τον πλουσιοπάροχο μισθό που της έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, των 400 ευρώ.

Όσο για τον «Ηρακλή», τον διανομέα και σύντροφο της «Ελευθερίας», εάν η κυβέρνηση και ο κύριος Πατέλης νοιάζονταν πραγματικά, δεν θα τον είχε απροστάτευτο στους δρόμους όπως στον τελευταίο χιονιά της Αθήνας με ένα μέτρο χιόνι για να του φέρει τον καφέ του.

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως με το νέο νομοσχέδιο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει ένα επιπλέον εφόδιο στα χέρια της εργοδοσίας για μείωση του εργατικού κόστους, αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσοστό του κέρδους της.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτήν τη βαρβαρότητα και τη χυδαία υπεράσπισή της δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, τα σωματεία αδύναμα, ή ακόμα καλύτερα κάτω από τον έλεγχό τους.

Για εμάς όμως ένας δρόμος υπάρχει! Η πείρα μάς έχει δείξει ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συλλογική δράση, τη διεκδίκηση για καλύτερους όρους ζωής και δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, είχαμε κατακτήσεις. Η «Ελευθερία» και ο «Ηρακλής», όπως όλοι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, ακριβώς επειδή βιώνουν αυτή την πραγματικότητα, θα μπουν μπροστά οργανωμένοι στα ταξικά σωματεία τους, για να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Το έχουμε χρέος σε μας και στα παιδιά μας! Στις 6 Μάη όλοι στην απεργία!

* Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου