''Τι δεν μας είπε ο κ.Μητσοτάκης για τα ΕΑΣ και τι δεν του είπαν οι συνεργάτες του''

 

Ε.Α.Σ Υμηττού

Σχέδιο αστικής ανάπλασης ή πλάγια ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας και απαξίωση κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ;;;

Του Γιώργου Ροΐδη
Αντιναύαρχου Π.Ν (ε.α)  

Το ένα και μοναδικό ερώτημα του Πρωθυπουργού 

Κύριε Πρόεδρε

Παρακολούθησα την ομιλία σας για την «μετεγκατάσταση» υπουργείων στο χώρο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ) στον Υμηττό και ειλικρινά εξεπλάγην όταν στην εισαγωγή σας είπατε ότι αυτό είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αστικής ανάπλασης συμπληρώνοντας « Είναι κατά την άποψή μου  τόσο προφανές που το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα ;;»

Σε αυτήν την ερώτησή σας, πού εκπέμπει απίστευτη υπεροψία και που δείχνει ότι έχετε προσβληθεί από την σοβαρή ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας, εκτός και αν την είχατε εκ γενετής, θα μπορούσε να σας απαντήσει κάποιος από τους κομματικούς ακολούθους σας ότι μόνον εσείς διαθέτετε τόσο υψηλό δείκτη ευφυΐας, αφού όλοι οι άλλοι διαθέτουμε μέσα μυαλά. 

Η απάντηση όμως που αρμόζει στην ερώτησή σας είναι ότι, αυτοί που σας εισηγήθηκαν τόσο αυτό το εντός πολλών εισαγωγικών σχέδιο αστικής ανάπλασης αλλά και αυτοί που επιμελήθηκαν την ομιλία σας, δεν μπήκαν στον κόπο όχι να μελετήσουν αλλά απλά να διαβάσουν το επιχειρησιακό σχέδιο 2016 – 2020 το οποίο συντάχθηκε από την εταιρεία χωρίς πρόσθετες δαπάνες και εξωτερικούς συνεργάτες. Σχέδιο το οποίο φαίνεται ότι τόσο η παρούσα διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων όσο και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας  δεν φρόντισαν να επικαιροποιήσουν για το 2020- 2024  ως όφειλαν.

Εάν λοιπόν απλά είχαν διαβάσει αυτό το σχέδιο, που  κράτησε την εταιρεία ζωντανή σε πείσμα όσων απεργάζονταν το κλείσιμό της, θα σας είχαν ενημερώσει ότι στην σελίδα 44 στο κεφάλαιο «Στρατηγικοί Στόχοι ΕΑΣ», στον στόχο με τίτλο  «Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων», στις δράσεις γράφεται : «Μετατροπή μέρους υφισταμένων εγκαταστάσεων σε χώρους κοινωφελών δραστηριοτήτων ( θεματικά πάρκα κλπ)». Αυτός ο στόχος γράφεται και αναλύεται στην συνέχεια και σε άλλα σημεία αυτού του επιχειρησιακού σχεδίου. 

Η δράση αυτή βέβαια δεν μπορούσε επ’ ουδενί να αποτελεί πρώτο στόχο, γιατί προείχε η διάσωση των  Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. 

Με άλλα λόγια προείχε η διάσωση :

Της κρατικής μας αμυντικής βιομηχανίας που οι πολιτικές των κυβερνήσεων την είχαν οδηγήσει σε συνεχόμενες ελλειμματικές χρήσεις και συσσωρευμένες ζημίες με αποτέλεσμα την δεκαετία 2002 – 2012 να έχει συσσωρευμένα ελλείμματα σχεδόν 2,5 δις ευρώ. 

Της εταιρείας που λόγω των πολιτικών που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις για σχεδόν μια εικοσαετία οδηγήθηκε μετά από την συμφωνία της 17ης Δεκεμβρίου 2013, που έκανε η τότε κυβέρνηση με τους δανειστές ή θεσμούς, στη διάσπαση και η εφαρμογή ενός κατ’ επίφαση σχεδίου διάσωσης που πέρα των άλλων προέβλεπε το κλείσιμο δύο εργοστασίων, την συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων 

Της εταιρείας που το 2015 η τότε κυβέρνηση, της οποίας είσαστε κορυφαίος υπουργός (υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης), παρέδωσε εκτός στόχων και με συσσωρευμένα ελλείμματα και χρέη ύψους περίπου 1,2 δις ευρώ.

Της εταιρείας της οποία οι διοικήσεις 2015 – 2019 με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων έκαναν, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, βιώσιμη. Την ίδια περίοδο παρά το σοβαρότατο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, η εταιρεία παρουσίασε, θετικό ταμειακό πλεόνασμα τα έτη  2017, 2018 και 2019, θετικό EBITDA, κατέβαλε έναντι των υποχρεώσεων της ποσά της τάξεως των 80 εκ ευρώ και συμβατική αξία υπογεγραμμένων συμβάσεων της τάξεως των 150 με εισπραχθέν ποσό της τάξεως των 85 εκ. ευρώ και υπολειπόμενο προς είσπραξη με την υλοποίηση τους μέχρι το 2022  64 εκ. ευρώ.

Επειδή πιθανότατα οι σύμβουλοί σας να σας μεταφέρουν την εικόνα ότι αυτά ήταν απλά σχέδια, θα ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα την ίδια περίοδο η διοίκηση της εταιρείας μεθόδευε την μεταφορά των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης εντός του εργοστασίου Υμηττού, ξεκινώντας με εργασίες αποκατάστασης του παλαιού και εγκαταλελειμμένου κτηρίου Μποδοσάκη όπως η αντικατάσταση της κατεστραμμένης στέγης, προκειμένου να αξιοποιήσει το  πολυώροφο κτήριο που στεγάζει την κεντρική διοίκηση.

Μια επικοινωνιακά μεθοδευμένη παρουσίαση.  

Παρακολουθώντας με προσοχή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «μετεγκατάσταση» υπουργείων στο χώρο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ) στον Υμηττό για τη δημιουργία του πάρκου των υπουργείων, διαπιστώνει κάθε καλόπιστος ότι :  

Το σχέδιο και τα οικονομικά στοιχεία παρουσιάστηκαν πολύ συνοπτικά και με τέτοιο τρόπο που να δείχνουν ότι από την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος θα υπάρξει οικονομικό όφελος.

 Αυτό ήταν αποτέλεσμα της μεθόδευσης να λεχθούν μισές αλήθειες.

 Ναι μισές αλήθειες γιατί π.χ αν και αναφέρθηκε ο αριθμός των ακινήτων που χρησιμοποιούνται για την στέγαση των υπό μετακίνηση υπουργείων, δεν υπήρχε καμία αναφορά για το πόσα από αυτά είναι ιδιοκτησία του δημοσίου ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα υπάρχει όφελος αφού το κράτος δεν θα καταβάλει μισθώματα σε ιδιώτες. 

Καμία αναφορά ότι αριθμός των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ανήκουν σε ταμεία εργαζομένων.

 Καμία αναφορά δεν υπήρχε για τον τρόπο συμμετοχής και τα μακροχρόνια κέρδη του ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο, αφού αυτό θα γίνει με την μορφή της περίφημης ΣΔΙΤ δηλαδή σύμπραξης  δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. 

Για το έργο εγκατάστασης των υπουργείων και διαφόρων υπηρεσιών παρουσιάστηκαν συνοπτικά στοιχεία προϋπολογισμού,  χρονοδιαγράμματα και μακέτες. 

Δεν έγινε καμιά αναφορά για το από ποιους και που έγιναν οι σχετικές μελέτες, οι μακέτες και τα video της παρουσίασης, πιθανότατα γιατί αληθεύει αυτό που ελέχθη σε εργαζομένους ότι η όλη προετοιμασία έγινε εκτός Ελλάδος για να μην διαρρεύσει το σχέδιο. 

Έγινε μια απλή αναφορά για την μετεγκατάσταση του εργοστασίου στο Λαύριο χωρίς να αναφερθεί ότι στην πραγματικότητα αυτό αφορά την μεταφορά εργοστασιακών μονάδων όπως αυτές της Καλυκοποιΐας, του Οβιδουργείο, του Μηχανουργείου, των Αυτομάτων μηχανημάτων και τόρνων, καθώς και αριθμού γραμμών παραγωγής όπως αυτής των μικρών διαμετρημάτων ή της κατεργασίας κεφαλής πυραύλου IRIS-T κλπ, Επίσης θα πρέπει να μετεγκατασταθούν διάφορες υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και βεβαίως να κατασκευαστεί νέος βλητικός σταθμός. 

Δεν αναφέρθηκε καν η απλή και αναγκαία προϋπόθεση δημιουργίας των κτηριακών εγκαταστάσεων που απαιτείται να κατασκευαστούν στο Λαύριο για να επιτευχθεί αυτή η μεταφορά.             

Δεν υπήρξε καμία αναφορά για ύπαρξη μελέτης, χρονοδιάγραμμα, προϋπολογισμό του έργου, πηγή χρηματοδότησης, τρόπου υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων του εργοστασίου.

Δεν υπήρξε καμία αναφορά για την δυνατότητα ή μη συμμετοχής σε νέα προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο της μεταφοράς.

Τέλος δεν υπήρξε καμία αναφορά για ύπαρξη μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις στην αμυντική ικανότητα της χώρας κατά το διάστημα που λόγω της μεταφοράς θα υπάρξει αναγκαστική διακοπή διάφορων λειτουργιών και του τρόπου διατήρησης αυτής μέσα σε παραδεκτά όρια.  

Η «κλειστή ομάδα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ (03/04/2021), το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί, δημιουργήθηκε μια «κλειστή ομάδα», η οποία  για σχεδόν τέσσερις μήνες μελέτησε και εισηγήθηκε αυτό το, κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, φιλόδοξο σχέδιο αστικής ανάπλασης. 

Απ’ ότι φαίνεται οι αρμόδιοι του επιτελικού κράτους, που υιοθέτησαν τις προτάσεις της «κλειστής ομάδας», δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να μελετήσουν σχεδόν τίποτα από τα παραπάνω που στην ουσία, εκτός από την βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, επηρεάζουν άμεσα ύπαρξη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας και βεβαίως την αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό, γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι τα μελέτησαν και δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά.    

Αυτή η μεθόδευση οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι το κόστος της μεταφοράς σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων λόγω της μη υλοποίησης συμβατικών υποχρεώσεων παράδοσης παραγγελιών και αδυναμίας λήψης/ εκτέλεσης νέων παραγγελιών θα εμφανίσουν την εταιρεία οικονομικά μη βιώσιμη και τότε θα απαιτήσουν όπως και στο παρελθόν το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Παράλληλα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση τόσο για τον τρόπο και το κόστος παράδοσης των παραγγελιών που εκκρεμούν όσο και τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων κατά το διάστημα που το εργοστασιακό συγκρότημα Υμηττού δεν θα λειτουργεί ή θα υπολειτουργεί. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι τα ξένα μονοπώλια πολεμικού υλικού.  

Δεν είναι απλά  χρήσιμο αλλά και απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων συμμετείχαν σε επιτροπή ή επιτροπές ή ομάδα και των μελετητικών γραφείων στη Ελλάδα και στο εξωτερικό που έκαναν τις σχετικές μελέτες και εισηγήσεις. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση αν στην διαδικασία αυτή συμμετέχουν κρατικοί λειτουργοί ή μελετητικά γραφεία που το διάστημα 2010 – 2014 συμμετείχαν στον σχεδιασμό της διάσπασης της εταιρείας αφού υπονομεύτηκαν οι όποιες προσπάθειες για την διάσωσή της ή αν συμμετείχαν στον σχεδιασμό της διάσπασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. 

Η επόμενη μέρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων  

Δυστυχώς η πραγματικότητα του μαρασμού, της απαξίωσης, της διάλυσης, του κλεισίματος ή της ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων όπως τα Ναυπηγία, η ΕΛΒΟ, ο ΟΤΕ, η ΕΑΒ, η ΔΕΗ κλπ, δηλαδή επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που είναι απόρροια των πολιτικών   που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν αφήνουν ούτε ψήγμα ελπίδας για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

 Τα γεγονότα, οι μεθοδεύσεις αλλά και τα μέχρι σήμερα δείγματα γραφής του κ. Μητσοτάκη ως Υπουργού ή Πρωθυπουργού δείχνουν ότι έχει επιλέξει να οδηγήσει την δημόσια αμυντική βιομηχανία σε συρρίκνωση και διάλυση ή στην ιδιωτικοποίηση της με διάφορες μορφές  γιατί  :

  • Ενστερνίζεται το δόγμα ότι, « δεν παράγει χρήμα πωλείται».
  • Ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε σχετικά με την αμυντική βιομηχανία.
  • Αποδέχεται πλήρως την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν μόνο μεγάλοι και ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι, δηλαδή μονοπώλια, οι οποίοι θα ελέγχουν πλήρως την παραγωγή και εμπορία πολεμικού υλικού. Αυτοί οι όμιλοι θα έχουν ελεγχόμενους υποκατασκευαστές οπλικών συστημάτων σε διάφορες χώρες. ( Άποψη που έχουν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία).    
     
Υ.Γ  Ιστορική μνήμη και οφειλόμενη απόδοση τιμής. 

Προφανώς η «κλειστή ομάδα» μελέτης του έργου ή οι υπηρεσίες του επιτελικού κράτους ή το πρωθυπουργικό γραφείο δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό ότι σε αυτό το εργοστάσιο οι εργαζόμενοί του, μέλη της Εθνικής Αντίστασης, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής έκαναν το μεγαλύτερο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαμποτάζ στους κινητήρες  των αεροσκαφών των ναζί που οδήγησε σε πτώση εκατοντάδες από αυτά και ανάγκασε τις δυνάμεις του άξονα να καθηλώσουν το σύνολο των αεροσκαφών τους στη Μέση Ανατολή. Εκεί, στο εργοστάσιο αυτό, στον χώρο του μηχανουργείου δικάστηκαν και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο απόσπασμα εργαζόμενοι που θεωρήθηκαν οι υπαίτιοι.

Προφανώς δεν είχαν ενημερώσει τον Πρωθυπουργό ότι από το 2018 υπάρχει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τα κτήρια να λάβουν τα ονόματα των εργαζομένων της εταιρείας που εκτελέστηκαν αλλά και ότι στην μνήμη αυτών των αγωνιστών ηρώων της εθνικής αντίστασης υπάρχει μνημείο μπροστά από το οποίο πέρασε για να πάει στον χώρο της τελετής.  

Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που τον έκανε τον μόνο πρωθυπουργό και αρχηγό κόμματος  που δεν απότισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες εργαζόμενους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.. 

Η έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς σε αυτή τη λαμπρή σελίδα της εθνικής αντίστασης αλλά και στην πρότασή του για την ονοματοδοσία του υπό κατασκευή πάρκου, θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται στον ίδιο λόγο. 

Ευελπιστώ ότι τουλάχιστον εναρμονιζόμενος με την απόφαση του 2018 που είχε πάρει το   Δ.Σ θα επικαιροποίηση την πρόταση ονοματοδοσίας ώστε κάθε κτήριο να πάρει το όνομα εργαζομένου της εταιρείας που εκτελέστηκε για την εθνική αντίσταση. 

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου