Φτιάξτε και μια ''λίστα Πέτσα''… εξωτερικού! Αλλιώς, μη μιλάτε, εξευτελίζεσθε…

 
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης.  EUROKINISSI

Του Γιώργου Καρελιά

Το ότι οι Ελληνες εφοπλιστές-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έχουν τα πλοία τους υπό ξένη σημαία και στην Ελλάδα έχουν μόνο τα γραφεία τους  είναι γνωστό, εν πάση περιπτώσει το γνωρίζουν όσοι στοιχειωδώς παρακολουθούν το θέμα. Επομένως, δεν χρειαζόταν να το πει ένας εξ αυτών για να το μάθουμε.

Επίσης, ένας Ελληνας εφοπλιστής μπορεί εκφράζεται με τα χειρότερα λόγια για τον (εκάστοτε) πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη χώρα ("τους έχουμε χεσμένους", λέει χοντρικά). Απρέπεια, προσβολή, αλαζονεία; Ο,τι κι αν είναι, έχει δικαίωμα να το λέει. Αν κάθε Ελληνας πολίτης μπορεί να βρίζει τον πρωθυπουργό, γιατί να μη  μπορεί ένας που έχει πολλά λεφτά;

Δεν έχει σημασία η εκ των υστέρων "διευκρίνιση" του ίδιου ότι όσα του αποδόθηκαν δεν αφορούν τον σημερινό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του(αλήθεια λέει, διότι είναι φίλοι του). Σημασία έχει ότι ο αρμόδιος υπουργός, υπόψη του οποίου τέθηκαν τα λόγια του εφοπλιστή, δεν τόλμησε να ψελλίσει ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας.

Δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε ο υπουργός δεν κατάλαβε τη βαρύτητα των λόγων του εφοπλιστή είτε γνωρίζει τη φιλική του σχέση του με τον πρωθυπουργό και γι’ αυτό δεν αντέδρασε. Το ένα είναι χειρότερο από το άλλο. Και ακόμα χειρότερο είναι ότι, μετά το σάλο που προκάλεσε η ανάδειξη του θέματος, ουδείς από την κυβέρνηση ή έστω από το κυβερνών κόμμα είπε μια λέξη αποδοκιμασίας ή έστω δικαιολόγησης της στάσης του υπουργού Ναυτιλίας. Όλα τα ανωτέρω αποτυπώνονται σε αυτό το ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού European Investigative Collaboration(EIC).

O κυνισμός με τον οποίο μιλάει ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης αποτυπώνει την αλήθεια για τον κλάδο του. Όπως επίσης αποκαλύπτει αυτό που πιστεύουν οι ομότεχνοί του για τις κυβερνήσεις της χώρας τους, δηλαδή ότι τις θεωρούν κατάλληλες μόνο για να δέχονται τις ακαθαρσίες τους. Για την αφωνία του σημερινού υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, όταν τα ακούει όλα αυτά, έχουν εξαχθεί πολιτικά συμπεράσματα.

Εδώ θα ήθελα να δούμε κάτι άλλο εν είδει προτροπής προς τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εχουν συνηθίσει να μιλάνε στο "προστατευμένο" περιβάλλον των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και γνωρίζουν ότι, αν  πουν καμιά χοντράδα, δεν θα πάρει διαστάσεις. Όμως, αυτό δεν ισχύει για τα ξένα ΜΜΕ. Για δύο λόγους. Πρώτον, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν συμφέροντα στην Ελλάδα και δεν τους νοιάζει αν εκτεθούν οι δικοί μας κυβερνώντες. Και, δεύτερον, οι ξένοι δημοσιογράφοι μπορούν να κάνουν όπως θέλουν τη δουλειά τους χωρίς να ενδιαφέρονται αν θα δυσκολευθεί ο συνεντευξιαζόμενος μαζί τους. Το είδαμε στην πρόσφατη  συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στο ΒΒC. Kαι πολύ περισσότερο το βλέπουμε τώρα με το κάζο του υπουργού Ναυτιλίας.

Επομένως, οι δικοί μας έχουν δυο επιλογές. Ή θα φροντίσουν να φτιάξουν και μια "λίστα Πέτσα" …εξωτερικού ή θα σταματήσουν να μιλάνε σε ξένα ΜΜΕ, για να μην εξευτελίζονται.  Ας αρκεστούν στην εξασφαλισμένη προστασία των φιλικών τους εγχωρίων.

Ετσι κι αλλιώς δεν μπορούν να καταλάβουν αυτό που έχει πει ο Αγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον: "Αυτός που δέχεται προστασία δηλώνει υποταγή"

Πηγή: news247.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου