Κατασκευή ενός ακόμα ρωσογερμανικού αγωγού! Η ζωή, κριτήριο της αλήθειας!

 

Του Δημήτρη Λιάτσου

Πόσοι τόνοι λάσπης, πόσες κυρώσεις, πόσες προβοκάτσιες, πόσες απειλές δεν εκτοξεύτηκαν κατά της Ρωσίας και των ευρωπαϊκών εταίρων της στην κοινοπραξία που ξεκίνησε να κατασκευάσει τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Βαλτικής θάλασσας! Και να. Ω γέγονε, γέγονε!

Τίποτα δεν προμήνυε την έκπληξη στον λόγο του Ρώσου Προέδρου την τελευταία μέρα του Διεθνούς Οικονομικού φόρουμ της ρωσικής πρωτεύουσας του Βορρά! Και όμως... Ο Πούτιν δεν θα ήταν αυτός που είναι αν...


Η Ρωσία εξασφάλισε τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα φτάσουν στον σταθμό συμπίεσης, "Σλαβιάνσκαγια", στην περιοχή του Λένινγκραντ, και η Gazprom είναι έτοιμη να γεμίσει με αέριο τον νέο αγωγό!

Φινετσάτα και... κομψά! Προκαλώντας έκπληξη για ένα θέμα που ήταν αναμενόμενο! Ήταν, αλλά όχι ακόμα στην τελική μορφή του!

Ο Πούτιν έχει τον τρόπο του να... κερδίζει! Δεν υποσχέθηκε κάτι, σύντομα, δεν έδωσε ανεκπλήρωτες ελπίδες στους εταίρους, τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη.

Δεν απογοητεύτηκε, δεν έκανε πίσω κάτω από το βάρος των απανωτών κυρώσεων, την αναγκαστική αποχώρηση του συνόλου των ευρωπαϊκών κατασκευαστικών, λόγω απειλής κυρώσεων... Δεν προσπάθησε καν να τους κρατήσει από τη φυγή τους.

Και να, λοιπόν, η Ρωσία με δικές της δυνάμεις ολοκλήρωσε το έργο μήκους 1.230 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει φυσικό αέριο.

Aπό τα ρωσικά παράλια στα γερμανικά χωρίς επιπλέον έξοδα σε χώρες-ενδιάμεσες, και προβλήματα διακοπών στις προμήθειες.

Η μια γραμμή που ήδη κατασκευάστηκε θα μεταφέρει 27,5 δισ. κυβικά, άλλο τόσο και η δεύτερη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αυστριακής OMV, της εταιρείας η οποία θα δέχεται στις γιγάντιες υπόγειες δεξαμενές της τη «μερίδα του λέοντος» του ρωσικού φυσικού αερίου απομένουν ακόμα γύρω στα 50 χιλιόμετρα ώστε να ολοκληρωθεί και η δεύτερη γραμμή! Με άλλα λόγια, πριν βγει το καλοκαίρι, τα... ξαναλέμε!

Ο επόμενος χειμώνας θα βρει την Ευρώπη να έχει εξασφαλίσει 55 δισ. κυβικά, καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες της!

Δεν είναι τυχαίο ότι την είδηση ολοκλήρωσης της πρώτης γραμμής ο πρώτος που τη χάρηκε, online, ήταν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, το τιμώμενο πρόσωπο φέτος του φόρουμ της Πετρούπολης...

Στην Αυστρία, το ρωσογερμανικό φυσικό αέριο θα... ευρωποιείται και θα διανέμεται στις υπόλοιπες χώρες!

Ο Μπάιντεν αποδέχτηκε το... μοιραίο αλλά οι ΗΠΑ δεν το βάζουν κάτω!

Ο υπερήλικας μεν και με προβλήματα υγείας Αμερικανός Πρόεδρος δεν παύει ωστόσο να είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει τον τρόπο δράσης του Κρεμλίνου πάνω από 40 χρόνια.

Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επιβάλει μορατόριουμ στις κυρώσεις κατά της κατασκευαστικής του αγωγού, για ένα τρίμηνο!

«Το έργο αυτό ξεκίνησε πολύ πιο πριν από τη δίκη μου προεδρία και τώρα, δυστυχώς, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί» παραδέχτηκε.

Ωστόσο, "γεράκια" του οικονομικού, κυρίως, αμερικανικού κατεστημένου, συνέχιζαν μέχρι τις τελευταίες μέρες να αντιδρούν με επιχειρήματα που φθάνουν τα όρια του τέλειου... εξευτελισμού!

Η νομικός στο επάγγελμα, υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm, χαρακτήρισε το ρωσικό ως το πιο "βρώμικο" αέριο στον κόσμο!

Εν τω μεταξύ όλες οι επιτροπές μετρήσεων της οικολογικής παραμέτρου του αερίου που παράγεται στον κόσμο, πιστοποιούν ότι το αέριο που εξορύσσεται με σχιστολιθικό τρόπο, δηλαδή με ισχυρούς συμπιεστές χημικών στοιχείων μέσα στη γη, είναι το πιο... βρώμικο οικολογικά!

Και με σχιστολιθικό τρόπο εξορύσσει αέριο η... Αμερική! Στηριζόμενος πάνω σε αυτή την αρχή του τρόπου άντλησης ο Ρώσος αντιπρόεδρος, Αλεξάντρ Νόβακ, δηλώνει ότι το ρωσικό έχει τέσσερις φορές λιγότερο αποτύπωμα άνθρακος απ' ό,τι το αμερικανικό σχιστολιθικό!

Αμερικανοί αναλυτές αποκαλύπτουν αφοπλιστικά: «Το έργο αυτό είναι πολύ κακό. Εκτός των άλλων, διότι φέρνει πολύ κοντά το ρωσικό με το γερμανικό μπίζνες. Ό,τι χειρότερο για τις ΗΠΑ!»

Στις ΗΠΑ, φαίνεται ότι δεν μπορούν εύκολα να χωνέψουν ότι μπορούν κάποιοι να κάνουν μπίζνες και να κερδίζουν χωρίς τη δίκη τους παρουσία!

Θα δούμε πολλά ακόμα γύρω από το έργο αυτό. Ωστόσο, έχει τεράστια σημασία το μήνυμα που δίνεται προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Σρέντερ του 2005 και η Μέρκελ του 2021!

Εκτός από τη Ρωσία, η Γερμανία και μαζί της η Αυστρία, παρά τις υπαναχωρήσεις, παρά την ικανοποίηση απαιτήσεων των ΗΠΑ σε τομείς κυρώσεων και κριτικής της Ρωσίας σε διάφορους τομείς, στο θέμα του αγωγού εισάκουσαν τη θέληση της πλειοψηφίας του γερμανικού-αυστριακού μπίζνες και πήγαν μέχρι τέλους!

Η Άνγκελα Μέρκελ, μπορεί να αποχωρήσει ήσυχη ότι πέτυχε έναν από τους βασικούς στόχους της πορείας της στην καγκελαρία!

Και όμως, πριν 16 χρόνια ένα από τα βασικά προπαγανδιστικά όπλα στη μάχη κατά του τότε αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν η... ρετσινιά του προδότη των εθνικών συμφερόντων! Γιατί; Διότι ο Σρέντερ ήταν εκείνος που υπέγραψε τη συμφωνία του αγωγού Nord Stream 1, που άνοιξε τον δρόμο για απευθείας προμήθεια μέσω βαλτικής!

Σήμερα η ίδια ολοκληρώνει το έργο κατασκευής του δεύτερου αγωγού! Περί προδοσίας δεν ακούσαμε ακόμα κάτι! Έχει ο καιρός γυρίσματα... Λέτε να τη δούμε στο τιμόνι κάποιας νέας ρωσογερμανικής κοινοπραξίας, όπως ο Σρέντερ;

Οι αγωγοί και τα Βαλκάνια!

Η ρωσική ενεργειακή στρατηγική ήταν εξαρχής η κατασκευή δυο υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στην αδηφάγο ευρωπαϊκή αγορά!

Οι... καλοταϊσμένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που μόνο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα δεν έχουν ως έγνοιά τους, έκαναν ό,τι πρόσταζαν τα στενά ιδιωτικά τους συμφέροντα για να τορπιλίσουν τα έργα αυτά!

Μπορεί κανείς να ξεχάσει τις δηλώσεις της αλήστου μνήμης ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην Αθήνα το 2007, ότι τη χώρα της ανησυχεί η ενεργειακή εξάρτηση από μία μόνο χώρα, τη Ρωσία;

Μιλούσε σαν κορυφαίος εκπρόσωπος της Ε.Ε! Τον South Stream κατάφεραν, πρόσκαιρα, να τον "θάψουν". Την κυβέρνηση Καραμανλή την έριξαν με δόλιο τρόπο το 2009!

Το έργο αυτό, στρεβλωμένο μεν, αλλά ολοκληρώθηκε δε μέσω Τουρκίας, αφού η κατασκευή του εκτός αυτής και μέσω Βουλγαρίας, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, δεν βρήκε έναν σθεναρό Βαλκάνιο ηγέτη να βάλει πλάτη!

Η κυβέρνηση Τσίπρα, την Άνοιξη 2015, επιχείρησε να παίξει κάποιο ρόλο. Θυμάμαι τα λόγια του προέδρου της Gazprom, Αλεξέι Μίλλερ που έλεγε στους Έλληνες υπεύθυνους:

«Εσείς αρχίστε να σκάβετε, προσπαθήστε να παράγετε έργο μέσα στο ελληνικό έδαφος και ξεπεράστε την αντιπαραγωγική προσέγγιση ότι "δεν υπάρχει έγκριση από την επιτροπή ενέργειας της Ε.Ε"»!

Η πρακτική της Γερμανίας σήμερα αποδεικνύει ότι έργα πνοής για τα συμφέροντα χωρών που βρίσκονται υπό συμμαχικό κλοιό(!), δεν γίνονται με "τον σταυρό στο χέρι"! Το διάστημα αυτό απέδειξε με τραγικά εκκωφαντικό τρόπο ότι ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Βουλγαρία υπάρχουν πολιτικοί με εργαλεία ανεξάρτητης εθνικής ενεργειακής δράσης! Το κρύψιμο πίσω από τις ευρωπαϊκές δομές θυμίζει τα...μωρά που κρύβονται κλείνοντας τα μάτια!

Πόσο ακόμα θα μας αρκεί μια προσέγγιση ότι «εμείς δεν είμαστε Γερμανία, δεν έχουμε τη δύναμή της»; Και πόσο ακόμα θα ακούμε τους υπερατλαντικούς κράχτες να μας πλασάρουν το πανάκριβο υγροποιημένο (LNG), που προμηθεύονται στη διεθνή αγορά μαζί με συνθήματα περί έργων "πνοής" στην Αλεξανδρούπολη;

Το 2015 δόθηκαν στη δημοσιότητα νούμερα για τα εισοδήματα που θα είχε η Ελλάδα από το τράνζιτ προς άλλες χώρες Βαλκανίων και Νότιας Ευρώπης, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο! Πέρα από την αφθονία φθηνού φυσικού αερίου για το νέο start up, το ξεκίνημα που όλο ακούμε και ακόμα να φανεί!

Μαθήματα ζωής και ρεαλιστικής πολιτικής...

Πηγή: sputniknews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου