Πού βαδίζει η ευρωζώνη;

 

Της Αίθρας Γενναδίου * 

Ίσως να είμαστε ο μοναδικός κάτοχος της κρυφής αλήθειας που είναι ο καρπός σχολαστικής και επίπονης έρευνάς μας (λόγος που φροντίζουμε να την διατυμπανίζουμε σε κάθε ευκαιρία, πέραν του ότι εδώ, αποτελεί τη βάση του σκεπτικού μας, για το πού βαδίζει η οικονομία της ευρωζώνης), ότι οι γερμανικές τράπεζες δεν διασώθηκαν το 2010 και συνεχίζουν να κινδυνεύουν μέχρι σήμερα, με βάση το βαθειά ελλειμματικό γερμανικό ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών (ΧΟΣ), στο ύψος περίπου των υψηλών γερμανικών εμπορικών πλεονασμάτων, λόγω της τεράστιας καθαρής εκροής μετρητών από τις γερμανικές τράπεζες, για την πληρωμή του χρέους τους, προς τους διεθνείς πιστωτές τους. Π.χ. για το 2020, το έλλειμμα του γερμανικού ισοζυγίου ΧΟΣ ανέρχεται στο -6,8% του γερμανικού ΑΕΠ, έναντι πλεονάσματος του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 7,0% του ΑΕΠ. Αυτές διασώζει η ΕΚΤ σε χρέωση του νότου, μέσω της ΑΕ EFSF/ESM  (το καμουφλάζ των αγορών) που επιβάλλει τα μνημόνια για τη δική τους διάσωση.

Ο άλλος λόγος που η Γερμανία καταστρέφει τις οικονομίες του νότου, με όπλο την πιστωτική ασφυξία (λιτότητα) είναι επειδή η ανάπτυξη θα οδηγούσε στην εκτόξευση της ζήτησης πιστώσεων από το νότο, που οι, πάλαι ποτέ, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες – καζίνα, οι λεγόμενες αγορές όπως π.χ. η DB, δεν έχουν χρήματα να δανείζουν το νότο. Αφενός επειδή μίκρυναν πολύ, μετά το τραπεζικό κραχ του 2008 και τη δραματική περικοπή των ισολογισμών τους, για να αποφύγουν την εκκαθάριση και αφετέρου, επειδή προέχει πληρωμή του  τερατώδους χρέους τους προς τους διεθνείς πιστωτές τους. Με κίνδυνο να εκτεθούν στα μάτια των θεσμικών πελατών τους ως αφερέγγυες, οδηγώντας τες σε μαζική ανάληψη καταθέσεων, που θα επέφερε και το τέλος της λειτουργίας τους. Τα μικροποσά που δανείζουν την Ελλάδα, με χαμηλό επιτόκιο, είναι μόνο για στάχτη στα μάτια ότι δήθεν μας έσωσαν και ότι, δήθεν, οι ίδιες είναι φερέγγυες!

Που σημαίνει ότι η Γερμανία είναι με την πλάτη στον τοίχο. Αν άρει τη «λιτότητα» (περικοπή ρευστότητας) να χρεοκοπήσουν οι γερμανικές τράπεζες και αν δεν την άρει, να εγκλωβίσει την ευρωζώνη στην ύφεση, με το κίνδυνο γενικευμένης κοινωνικής έκρηξης. Η πανδημία της δίνει μόνο μια παράταση χρόνου.  

Σε περίπτωση που αυτό δεν αλλάξει (και δεν θα αλλάξει, με βάση τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και μετά την πανδημία, σαν δήθεν,  επιστροφή στην «κανονικότητα») η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, μπορεί να παραβληθεί με τη μοιραία πτήση του αεροσκάφους της Lufthansa, με προγραμματισμένη τη συντριβή του στο έδαφος, από τον παράφρονα γερμανό πιλότο του, συμπαρασύροντας στο θάνατο και τους  ανυποψίαστους, τραγικούς επιβάτες του!  Όπως η Γερμανία τις οικονομίες της ευρωζώνης και με παγκόσμιες επιπτώσεις, που η πανδημία απλά απενοχοποιεί, κλείνοντας και τον κόσμο στα σπίτια του, για την αποτροπή των κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς όλες οι οικονομίες, παγκοσμίως είναι συγκοινωνούντα δοχεία! Υπό την ένοχη σιωπή και του ΟΗΕ!

Με μόνο κέρδος της Γερμανίας, το να μην έρθουν στο φως οι σκελετοί που κρύβει η κυρία Μέρκελ στη ντουλάπα της, για τη διαφύλαξη του γοήτρου (umber ales) του «πρώτου μαθητή της τάξης», που για την γερμανική ελίτ, είναι ζωτικής σημασίας, σαν δήθεν θύμα και αυτή, του παγκόσμιου οικονομικού κραχ, λόγω πανδημίας, ενώ είναι η πρωταίτια!

Λόγος που κατά το παρελθόν, για την άρση του γερμανικού αδιεξόδου, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως η ΕΕ των δύο ταχυτήτων, με τον ανομολόγητο σκοπό, να απαλλαγούν οι μικρές, πλέον, γερμανικές τράπεζες, από το ρόλο του κεντρικού δανειστή του νότου, επειδή δεν έχουν χρήματα να δανείζουν το νότο. Όπως και ο εξαναγκασμός της Ελλάδας να αποχωρήσει από την ΕΕ, ώστε να χρεωθεί στην Ελλάδα η διάλυση της ΕΕ! Αλλά και οι δύο προτάσεις προσέκρουσαν στην άρνηση της κυρίας Μέρκελ να χρεωθεί τη διάλυση της ΕΕ, θεωρώντας την σαν ομολογία ήττας! 

Και να που η κυρία Μέρκελ αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολιτική, παρότι δεν την πήραν  τα χρόνια! Λόγος που μας υποβάλλει τη σκέψη ότι πιθανόν η αποχώρησή της να σηματοδοτεί εξελίξεις. Π.χ. να θέλει να διευκολύνει τη δρομολόγηση αποφάσεων που η ίδια αρνείται να χρεωθεί, για τη διασφάλιση της  υστεροφημίας της, σαν επιτυχημένης καγκελαρίου, πριν ακουστεί το μπαμ! Φορτώνοντας τις συνέπειες της καταστροφικής της πολιτικής, στον ή στη διάδοχό της! 

Ωστόσο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, για το αν η κυρία Μέρκελ καταφέρει να προστατέψει την υστεροφημία της, καθώς η πρωθυπουργία της συνδέεται με την πιο σκοτεινή περίοδο της πρόσφατης ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ιστορίας, εγκαινιάζοντας στην Ευρώπη την εποχή του «ανθρωπόκενου»! (Η απουσία του ανθρώπου από το επίκεντρο των κυβερνητικών αποφάσεων)! Που σηματοδοτεί οπισθοδρόμηση αιώνων! Με κύρια χαρακτηριστικά της, την απολυταρχική ΕΕ, τον οικονομικό ναζισμό, την ανθρωπιστική κρίση του νότου και το ελληνικό ολοκαύτωμα. Να είναι ευχαριστημένη που γλίτωσε, αν γλίτωσε, το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εις βάρος της Ελλάδας, με οικονομικά μέσα, με στόχο τη ληστεία, με τη μάσκα του διασώστη!

* Οικονομολόγος

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου