Ένα κοκτέιλ κερασμένο από τους βασικόμισθους, λαβ

 

Την «αύξηση» του κατώτατου μισθού κατά 2% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, την οποία ακόμη και ο ίδιος χαρακτήρισε ως «συμβολική». Συμβολική κύριε πρωθυπουργέ είναι η βράβευση ενός ανθρώπου που ρισκάροντας τη ζωή του, σώζει ζωές αθώων παιδιών στο Αιγαίο. Βράβευση την οποία εμπόδισαν το Υπουργείο Εξωτερικών, οι Μπογδάνοι και οι Λατινοπούλες. Και είναι συμβολική γιατί ο ίδιος δεν την έχει καμία ανάγκη και το απέδειξε περίτρανα. Η αύξηση των 0,56 ευρώ τη μέρα, που δε φτάνουν ούτε για τα πήγαινελα στη δουλειά, δεν είναι συμβολική. Είναι ψηφοθηρικός εμπαιγμός.

Του Νίκου Μάλαμα

Βλέποντας τον περίτρανο τίτλο «Αύξηση στον κατώτατο μισθό ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τον οποίο χρησιμοποίησαν τα ευρείας κατανάλωσης ΜΜΕ, όλοι οι βασικόμισθοι (sic) έτρεξαν με ενθουσιασμό να "ανοίξουν το Αθηνόραμα" (όπως λέγαμε κάποτε στα 00’s) και τους τουριστικούς οδηγούς της Μυκόνου για να αποφασίσουν πώς θα καταναλώσουν σοφότερα την αύξηση που θα τους κάνει πλουσιότερους αυτό το καλοκαίρι. Δυστυχώς απογοητεύτηκαν γρήγορα με τους click-bait τίτλους.

Κατά 13 ευρώ, λοιπόν, θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ο οποίος υποτίθεται είναι στα 650 ευρώ. Αλλά 650 μικτά, ήτοι καθαρά στο χέρι του εργαζόμενου λίγο πάνω από 550 ευρώ. Άρα θα φτάσει ένας χαμηλόμισθος (αυτός ο ένας χαμηλόμισθος είναι η μισή Ελλάδα) να παίρνει το ποσό των περίπου 565 ευρώ μηνιαίως.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ραγδαία είσοδος της Air bnb στα κέντρα των πόλεων έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη άνοδο των ενοικίων, σε μια περίοδο που η υπονόμευση προς ξεπούλημα της ΔΕΗ αύξησε τα τιμολόγια αντί να τα κάνει ανταγωνιστικότερα, σε μια περίοδο όπου οι 30αρηδες μένουν ακόμα με τη μάνα τους γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά, αυξάνεται «συμβολικά» ο βασικός μισθός κατά 13 ευρώ μηνιαίως.

Ας μας εξηγήσει κάποιος το λόγο παρακαλώ, γιατί είναι πράγματι ακατανόητο.

Η μόνη λογική εξήγηση για την αύξηση των 13 ευρώ είναι να "χαϊδέψουμε" τα αφτιά αυτών που δεν πληρούσαν τα κριτήρια να επωφεληθούν από το άλλο εξαίρετο οικονομικό μέτρο ονόματι «freedom pass».

Τα 13 ευρώ το μήνα δεν είναι ικανά να καλύψουν καμία βασική ανάγκη ενός εργαζόμενου. Ούτε μισό λογαριασμό. Ούτε τα κοινόχρηστα. Ούτε το γάλα της εβδομάδας για τα παιδιά της οικογένειας. Ούτε, ούτε, ούτε…

Πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να ειπωθεί.

Ειπώθηκαν όλα μαζικά και άμεσα από τους χρήστες του διαδικτύου που λοιδόρησαν την κυβερνητική απόφαση, με ταχύτητα φωτός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρωταγωνιστές στα memes, πάλι, η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην κλασσική ατάκα «Βάλε και σοκολάτες κυρ Στέφανε» και ο Μάρκος Μαυροτσούκαλος στην κλασσική ατάκα  «Θείε Κούλη δεν έχω ρέστα να σου δώσω» κρατώντας ένα 5 ευρώ και άλλα παρόμοια που μας έκαναν για λίγο να γελάσουμε με την κατάντια των 13 ευρώ.

Αλλά τα γέλια τελείωσαν.

Όσοι έμαθαν να ζουν με 550 ευρώ το μήνα και να τα βγάζουν πέρα δεν έχουν καμία ανάγκη από ψευδο-φιλανθρωπίες της τάξεως των 13 ευρώ. Φιλανθρωπίες μάλλον χρειάζονται γνωστοί τηλεοπτικοί σταθμοί που πληρώνονται 30.000 ευρώ για να καλύψουν εκδηλώσεις του Δήμου (ποιου Δήμου; Των Αθηναίων φυσικά!).

Οι βασικόμισθοι μέχρι να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός σε επίπεδα κατάλληλα για την αξιοπρεπή τους διαβίωση, μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με 550 ευρώ.

Με τα 13 ευρώ θα πιούν ένα κοκτέιλ (μόνο ένα δεν αρκούν για παραπάνω) στις ταράτσες των Αθηνών κερασμένο στην υγειά της κυβερνήσεως, λαβς.

Πηγή: 2020mag.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου