Η Τουρκία ''δημοκρατία του βούρδουλα'' 5 χρόνια μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα

 

Της Λιάνας Μυστακίδου

15η Ιουλίου: Ημέρα γιορτής της δημοκρατίας και της εθνικής ενότητας….

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου , ο Ερντογάν θεσμοθέτησε το 2016 την ημέρα αυτή ως η γιορτή της δημοκρατίας και της εθνικής ενότητας… Θέλησε να έχει μια δική του γιορτή ισάξια της 29ης Οκτωβρίου επέτειο της ίδρυσης της τουρκικής Δημοκρατίας από τον Κεμάλ το 1923.

Σίγουρα η γιορτή αυτή της δήθεν δημοκρατίας και εθνικής ομοψυχίας παραποιεί βάναυσα τις έννοιες  της δημοκρατίας και της ενότητας.

Τι σχέση μπορεί να έχει η δημοκρατία με το καθεστώς Ερντογάν που φυλακίζει, βασανίζει, ξυλοκοπά κόσμο και κοσμάκη καθημερνά. Εάν προσπαθήσει να καταγράψει κανείς τις παραβιάσεις των δημοκρατικών θεσμών και αξιών στη χώρα θα χρειαστεί να συμπληρώσει ολόκληρους τόμους. Πριν λίγες μόνο μέρες τα ΜΑΤ προπηλάκισαν γυναίκες που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης που  προστάτευε τα δικαιώματα τους .

Αλλά και η έννοια της εθνικής ενότητας έχει εξαlειφθεί από την Τουρκία, όπου ο μισός πληθυσμός , οι Κούρδοι, εκδιώκονται , πυρπολούνται και εξοντώνονται.

Μια ομάδα ρατσιστών για παράδειγμα επιτέθηκε στην οικία της οικογένειας Ντεντέογουλλαρι στην συνοικία Μπαχτσέσεχιρ του Ικονίου, στις 12 Μαίου. Οι εισβολείς χτύπησαν με πέτρες, ρόπαλα και μαχαίρια τα επτά μέλη της οικογένειας.  Τα θύματα οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο βαριά τραυματισμένα κι ένας με εγκεφαλική αιμορραγία. Η Αστυνομία κατάφερε να συλλάβει δέκα από τους εξήντα που επιτέθηκαν στην οικογένεια των Κούρδων.

Μετά την ανάκριση των δέκα κρατήθηκαν μόνο οι έξι! Από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι οι δυο με περιοριστικούς όρους και οι τέσσερις οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.  Η δίκη τους έγινε στις 7 Ιουλίου. Οι δικαστές αθώωσαν τους δυο και επέβαλαν μικρές ποινές στους άλλους δυο. …

Η οικογένεια εύλογα αναρωτιέται “που είναι η δικαιοσύνη; Μήπως υπάρχει για όλους τους άλλους εκτός από τους Κούρδους;”

Έτσι εννοεί την εθνική ενότητα το καθεστώς του σουλτάνου. Όταν δόγμα μιας εξουσίας  είναι η αρχή “όποιος σκέπτεται διαφορετικά από εμάς είναι εχθρός”, δεν μπορεί να λέγεται δημοκρατική.

Η γιορτή του Ερντογάν είναι άνευ περιεχομένου. Δεν μπορεί να γιορτάζεις τη δημοκρατία με το βούρδουλα και την εθνική ενότητα σπέρνοντας το διχασμό και εξοντώνοντας ανθρώπους.

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου