Οι Αμερικανοί, οι Τούρκοι και εμείς…


Του Δημήτρη Μηλάκα

Οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα σημαδεύουν την Τουρκία, εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, οι οποίοι διαπιστώνουν το κόστος που συνεπάγεται η προσπάθεια απογαλακτισμού από την αμερικανική πατρωνία που προωθεί ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές, οι Αμερικανοί, μετά την όξυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων (σημείο καμπής η αγορά των ρωσικών S 440), έχουν ήδη αναδιπλώσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες σε ελληνικό έδαφος. Και ως προς αυτό έχουν απόλυτο δίκιο, αν λάβει κανείς τα όσα προβλέπει η – προς αναθεώρηση και επέκταση – ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις.

Η εν λόγω συμφωνία (την οποία, θα υπογραμμίζουμε συνεχώς, διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η Ν.Δ. με την άνοδό της στην εξουσία) προσφέρει στην αμερικανική υπερδύναμη τις δυνατότητες επέκτασης των εγκαταστάσεων στη Σούδα, βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στον Βόλο, στη Λάρισα, χρήση εγκαταστάσεων στα αεροδρόμια Καλαμάτας και Ανδραβίδας κοκ…

Ως συνέπεια αυτών των ελληνικών διευκολύνσεων, οι Τούρκοι αναλυτές συμπεραίνουν ότι σταδιακά οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις που διατηρούν στην Τουρκία (Ιντσιρλίκ) και θα υιοθετήσουν τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Η επιχειρηματολογία των Τούρκων αναλυτών/ ειδικών μάς βοηθά, ίσως, να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα:

-Πολλοί είναι αυτοί, μέσα και έξω από την Τουρκία, που προσπαθούν να «κοιτάξουν» τη μετά Ερντογάν εποχή, η οποία θεωρούν ότι πλησιάζει εξαιτίας και των βιολογικών ορίων του Τούρκου προέδρου.

-Η συζήτηση για τη μελλοντική διεθνή θέση της Τουρκίας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων δεν έχει τελειώσει.

-Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις έχουν σαφώς και ομόθυμα αποδεχτεί το καθεστώς υποτέλειας της χώρας στην Ουάσιγκτον, με υποτιθέμενο αντάλλαγμα την αμερικανική προστασία.

Καθώς – όπως επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα – «το τέλος της ιστορίας» ακόμη αργεί να έρθει, η επιλογή της ελληνικής ηγεσίας να «παραδοθεί» στην αμερικανική προστασία δεν διασφαλίζει ότι ο λογαριασμός στο εξελισσόμενο αμερικανοτουρκικό παζάρι δεν θα πληρωθεί τελικά από το απόθεμα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων…


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου