Ενα μήνα μετά την τραγωδία, ξεκινούν διαδικασία νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων εντός δασών!

 

Η κυβέρνηση των «άριστων», που αμέσως μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο υποσχόταν αναδασώσεις και προστασία των καμένων εκτάσεων, είναι η ίδια που λίγες μέρες πριν από τις φωτιές, με υπουργική απόφαση, έστρωνε το έδαφος για να γίνει «νόμιμη» η καταπάτηση των δασών. Τώρα, σήμερα, πάνω στα αποκαΐδια, παρά την καταστροφή σχεδόν 1,5 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους, παρά την κατακραυγή και αφού οι υποκριτικές “συγγνώμες” έκαναν τον κύκλο τους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται  πια να προχωρήσει ακάθεκτη στον σχεδιασμό της: Δηλαδή να παράσχει την δυνατότητα σε κάποιους να κάνουν «νόμιμο» το αυθαίρετο κτίσμα τους, το οποίο κατασκεύασαν καταπατώντας κομμάτια δάσους! Και το ερώτημα είναι απλό: Αν αυτή η πολιτική δεν οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των “εργολάβων” της καταπάτησης και όλων των επιτήδειων που στήσουν «μπίζνες» μέσα στα δάση, τότε ποια την οπλίζει;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λοιπόν, με ένα παράβολο των 250 ευρώ θα φροντίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όσοι έχουν κτίσει αυθαίρετα μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, να μπουν σε διαδικασία… τακτοποίησης του θέματός τους. Νόμιμα και… ωραία. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να καταβάλλουν ένα παράβολο των… 250 ευρώ ώστε να ενταχθούν στην διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων τους.Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες και ρεπορτάζ, οι κυβερνώντες είναι έτοιμοι να θέσουν σε λειτουργία σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση αυθαιρέτων σε δάση. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου και προϋποθέτει την πληρωμή παραβόλου 250 ευρώ.

Ολα αυτά περίπου ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα…  Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια έμμεσης νομιμοποίησns αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, καθώς η προηγούμενη το 2019 κρίθηκε αντισυνταγματική.

Το δάσος ας καεί το αυθαίρετο να «σωθεί»… 

Με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπεγράφη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, (ΦΕΚ τεύχος Β αριθμ, 3253 της 22 Ιουλίου 2021) καθορίστηκαν οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας της νέας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δηλώνονται τα αυθαίρετα στα δάση. Με την απόφαση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε δάση καλούνται να υποβάλλουν οικειοθελώς αίτηση καταγραφής της ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς ειδικής προστασίας, το οποίο έχει θεσμοθετηθεί με τον πρόσφατο πολεοδομικό χωροταξικό πολεοδομικό νόμο του ΥΠΕΝ (άρθρο 55 του νόμου 4685/2020) και ουσιαστικά ισχύει επ΄αόριστον!

Ετσι, με την πληρωμή ενός παραβόλου 250 ευρώ και μια βεβαίωση μηχανικού θα μπορούν να ξεκινήσουν τη νομιμοποίηση του δασικού τους αυθαίρετου, επ΄αόριστον! Η νομιμοποίηση αφορά τα κτίρια που είναι κατοικίες χτισμένα προ του 2011. Από αυτά δεν εξαιρούνται ούτε εκείνα που βρίσκονται εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες λόγω πυρκαϊάς, αλλά έχουν ανεγερθεί πριν την κήρυξη της αναδάσωσης. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούν (σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 38 του ν. 998/1979 Α’ 289), να νομιμοποιηθούν!

Με την υποβολή της αίτησης και εφόσον αυτή πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις να γίνει δεκτή, οι ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το καθεστώς του πολεοδομικού χωροταξικού νόμου (άρθρο 55 του ν.4685/2020) θα πετυχαίνουν για το εντός δάσους αυθαίρετο τους:


— Εξαίρεση από την κατεδάφιση,

— Διαγραφή καταλογισμένων προστίμων

— «Πάγωμα» νέων προστίμων

— Συμψηφισμό προστίμων, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων


Επιπλέον και εφόσον κατά την τελική έκβαση του Δασικού Χάρτη το ακίνητο τους εξαιρεθεί ή επιβεβαιωθεί ότι δεν είναι δασικό, θα πετυχαίνουν:

— Οριστική νομιμοποίηση αλλά και

— Επιστροφή των τελών και προστίμων που έχουν καταβάλλει στο κράτος.

Εν ολίγοις, οι αυθαιρεσίες θα πληρώνονται κιόλας από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Σύμφωνα με την “άριστη” νομοθεσία (παράγραφος 4 του άρθρου 52 του ν.4685/2020) προβλέπεται ότι: « Η υποβολή του αιτήματος έχει ως συνέπεια την άμεση αναστολή των τυχόν επιβληθεισών διοικητικών κυρώσεων και τη μη επιβολή νέων, σε σχέση με την κατοικία και τις συνοδεύουσες αυτήν κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση αυτής, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 55. Η παραπάνω αναστολή και προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση δεν ισχύει για κτίρια και κατασκευές της παραγράφου 4 του άρθρου 51 ή σε περίπτωση που, με αιτιολογημένη κρίση της αρμόδιας αρχής, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση κατεδάφιση της κατοικίας για λόγους αποτροπής άμεσου κινδύνου στη ζωή ή την περιουσία ή το περιβάλλον».

Ετοιμάζουν μαζικές νομιμοποιήσεις

Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, οι ιδιοκτήτες που τα ακίνητά τους έχουν καταγραφεί στις λεγόμενες “οικιστικές πυκνότητες”, δηλαδή σε διαμορφωμένους οικισμούς μέσα σε δάση (όπως αυτοί εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες), θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση. Σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα αίτησης «έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα»…

Ουσιαστικά, με την υποβολή της δήλωσnς, όποιος έχτισε αυθαίρετο σπίτι μέσα σε δάσος ή δασική έκταση ουσιαστικά προστατεύεται από την Πολιτεία, καθώς αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις εις βάρος του! Μετά το πέρας, δε, της συλλογής όλων των δηλώσεων θα ακολουθήσει η ομαδοποίησή τους και η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τη νομιμοποίηση όσων το υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνει ότι δεν προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά ή η αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης θεωρείται… αδύνατη. Όλα στην …κρίση του υπουργείου, λοιπόν, που εξέδωσε την απόφαση της νομιμοποίησης.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο σκοπεύουν να προχωρήσουν σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, όπως τα δημοσίευσε η «Καθημερινή», οι οικιστικές πυκνώσεις στην Αττική καταλαμβάνουν 115.873 στρέμματα, στην Κορινθία 42.206 στρέμματα, στη Χαλκιδική 19.464 στρέμματα, στη Θεσσαλονίκη 19.050 στρέμματα κ.ο.κ.

Είναι με τέτοιες αποφάσεις, είναι με τέτοιους νόμους, από όλες της κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτό τον τόπο, που δάση και δασικές εκτάσεις έγιναν “ιδιοκτησία” των καταπατητών, των “εργολάβων” της αυθαιρεσίας και των επιχειρηματικών συμφερόντων… Στο μεταξύ τα κροκοδείλια δάκρυα των… “Ρομπέν των δασών” για τα όσα ζήσαμε μέσα στον Αύγουστο και για τα καμέμα δάση, δεν έχουν ακόμα στερέψει…  

Δείτε το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση

φεκβ

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου