Ευρω-αστάθεια

 

Του Γιώργου Αναστασίου

Με αντιφατικούς αλλά πάντα οξυμένους χρωματισμούς συνεχίζεται η αναταραχή στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο, μην αφήνοντας καμιά ψευδαίσθηση ότι η «ολοκλήρωση» μπορεί να επανεκκινήσει με στοιχειώδη συνεννόηση, παρά τα περί του αντιθέτου ευχολόγια. 

Η πολωνική περίπτωση είναι χαρακτηριστική: το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας (προφανώς με την «ενθάρρυνση» της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης) διέπραξε την ανώτατη βλασφημία: αποφάσισε ότι το εθνικό δίκαιο υπερτερεί του «ευρωπαϊκού»! «Βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας» χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών την απόφαση (ότι το «ευρωπαϊκό» δίκαιο αποφασίζεται και επιβάλλεται από μη εκλεγμένους «θεσμούς» είναι προφανώς λεπτομέρεια), κι από κοντά οι απανταχού της Ευρώπης προοδευτικοί ξιφούλκησαν ενάντια στο ακροδεξιό καθεστώς της Βαρσοβίας.

Το πρόβλημα παραμένει: υπάρχει εντός Ε.Ε. ένα μπλοκ κυβερνήσεων (Πολωνία, Ουγγαρία κ.ά.) που δεν εννοεί να συμμορφωθεί με τη «γραμμή» είτε του Βερολίνου, είτε του Παρισιού, είτε των Βρυξελλών. Και στο εσωτερικό των χωρών τους αυτή η στάση συγκεντρώνει εδώ και χρόνια πλειοψηφική υποστήριξη, όσο κι αν ιδρώνουν τα περισσότερα ΜΜΕ να διαφημίζουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με σημαίες της Ε.Ε. 

Η ανυπαρξία στοιχειώδους συμφωνίας μεταξύ των ισχυρών της Ε.Ε. για το πώς θα προχωρήσει το «εγχείρημα» αφήνει ανοιχτά παράθυρα και ευκαιρίες που οι εν λόγω κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται κατάλληλα. Ότι μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες δεν τόλμησαν να πάρουν μέτρα τιμωρίας των απείθαρχων είναι μια ακόμη ένδειξη της αδυναμίας τους. 

Λένε πολλά, αλλά ακόμη και σήμερα δεν παίρνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο, φοβούμενες μια εκτός ελέγχου κλιμάκωση – αυτό που πολλά ΜΜΕ αποκαλούν «κίνδυνο του PolExit», δηλαδή μιας εξόδου της Πολωνίας από την Ε.Ε. 

Όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα ήταν βαρύ πλήγμα, ιδίως μετά το Brexit, και γι’ αυτό καμία πλευρά δεν τραβά πολύ το σκοινί.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου