Η κυβέρνηση κοροϊδεύει με φανφάρες τον λαό

 

Της Δέσποινας Σπανού *

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και τα φιλικά προς αυτή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παρουσιάζουν μια πλασματική εικόνα για την οικονομία της Ελλάδας και υποσχέσεις για την ευημερία που έρχεται. Παράλληλα, αποκρύπτουν την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων, λόγω ραγδαίας αύξησης των τιμών, σχεδόν στα περισσότερα είδη, πράγμα που αποδίδουν στις διεθνείς αγορές παραγνωρίζοντας ότι μετά από αυτές, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, βρίσκεται στην τρίτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό 27,5%, σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό της, που διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μετά τη Ρουμανία (35,8%) και τη Βουλγαρία (33,6%). Μάλιστα στον ανήλικο πληθυσμό το ποσοστό που βρίσκεται κοντά στα όρια της φτώχειας φτάνει το 31,5% έναντι του 24,2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αν μάλιστα υπολογίσουμε τις νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και των περισσότερων προϊόντων, το ποσοστό του λαού που είναι στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, εκτοξεύεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί στα Σούπερ Μάρκετ κατά 30% στο ηλιέλαιο, κατά 20% στα κοτόπουλα, κατά 15% στα ζυμαρικά, 10% στον καφέ, 10% στα αναψυκτικά, στα σουβλάκια 11-15%, χωρίς να έχει σταθεροποιηθεί το ράλι των τιμών, μετά τις αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη από πέρσι κατά 0,34 ευρώ, δηλαδή από 0,80 που ήταν πέρσι, σε 1,14 φέτος, που σημαίνει ότι μια οικογένεια που κατανάλωσε πέρσι 600 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης και είχε πληρώσει 450 ευρώ, φέτος θα πληρώσει 670-680 ευρώ και φυσικά μεγαλύτερη θα είναι η επιπλέον δαπάνη για οικογένειες στη Βόρειο Ελλάδα, που η δαπάνη είναι αντικειμενικά μεγαλύτερη, λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας της χειμερινής περιόδου. Η κυβέρνηση επικαλείται την πρόσφατη αύξηση -ντροπή- κατά 2% στον βασικό μισθό από 1.1.22 (0,54 ημερησίως) και δίνει αόριστες υποσχέσεις για περαιτέρω αύξηση -ψίχουλα- ενώ το κόστος ζωής ανεβαίνει μαζί με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, γύρω στο 30%. Αρνείται μάλιστα να μειώσει το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης στα καύσιμα και τις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μειωθεί η συνολική τιμή, αδιαφορώντας αν η πλειοψηφία της κοινωνίας και θα κρυώσει και θα πεινάσει.

Η δυσπραγία όμως αυτή δεν αφορά όλους, για κάποιες μάλιστα συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες το χρήμα ρέει άφθονο. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και της Τράπεζας της Ελλάδος “η ακαθάριστη χρηματοδότηση προς τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες από διάφορες πηγές, τραπεζικές και μη, ανήλθε σε 24,4 δις το 2020 και 9,8 δις την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021”. Ιδιαίτερα για τις δανειακές ροές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η ακαθάριστη ροή χρηματοδότησης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ανήλθε σε 16.2 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 10,2 δις κατευθύνθηκαν προς τις μεγάλες επιχειρήσεις και το 6,2 προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συνεπώς είναι ψέμα ότι οι χρηματοδοτήσεις αφορούν κατά βάση τους μικρομεσαίους, αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, παρότι οι μικρομεσαίες απασχολούν το 83% των εργαζομένων και θα έπρεπε να λαμβάνουν υψηλότερα ποσοστά τραπεζικού δανεισμού. Αυτό συμβαίνει διότι για τις μικρές επιχειρήσεις το κόστος δανεισμού είναι υψηλό και ασύμφορο και κατά κανόνα αποκλείονται από τις τράπεζες. Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε πει ότι θα παρέμβει στις τράπεζες αλλά δεν μπορεί να το επιβάλει! Άρα οι μικρές επιχειρήσεις χωρίς χρηματοδότηση, ουσιαστικά θα οδηγηθούν στον Καιάδα!

Από την άλλη μεριά δίνονται τεράστια ποσά για την αγορά πολυτελών κατοικιών σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στο Ελληνικό. Άραβες και Έλληνες που διαθέτουν τεράστια ποσά (πώς;), δίνουν από 500.000 ευρώ μέχρι και 2.500.000 για την αγορά διαμερίσματος, 100 τετραγωνικών, αυξάνοντας τα κέρδη του κυρίου Λάτση, ο οποίος αγόρασε τη συγκεκριμένη περιοχή με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες έναντι ευτελούς τιμήματος, με ευθύνη βέβαια των κυβερνήσεων Σύριζα και Νέας Δημοκρατίας.

Βεβαίως οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 30%, οι τιμές των ενοικίων έχουν φτάσει σε απίστευτα ύψη στις περιοχές της Αθήνας (700 ευρώ για 55 τετραγωνικά) με αποτέλεσμα η εξεύρεση στέγης να είναι πάρα πολύ δύσκολη για εργαζόμενους με 660 ευρώ ή χαμηλές συντάξεις ή ακόμα και με μεγαλύτερο εισόδημα.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μια τριτοκοσμική χώρα όπου λίγοι έχουν τεράστιες περιουσίες και προκλητικό πλούτο και η μεγάλη πλειοψηφία δεν μπορεί να επιβιώσει.

Γι’ αυτούς τους λίγους ενδιαφέρεται ο κύριος Μητσοτάκης Για τους υπόλοιπους υπάρχουν μόνο φανφάρες και ψεύτικες υποσχέσεις.

Ο λαός όμως που βιώνει την πραγματικότητα και συνειδητοποιεί ότι οι υποσχέσεις είναι συνειδητά ψεύδη, μπορεί μόνο με τους αγώνες του να κερδίσει τη ζωή του και το μέλλον των παιδιών.

* Η Δέσποινα Σπανού είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΛΑΕ

Πρώτη δημοσίευση : laikienotita

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου