«Τι πολίτευμα έχουμε»; Ερώτημα 48 χρόνια από το Πολυτεχνείο


 Της Αίθρας Γενναδίου *

Στη Βικιπαίδεια διαβάζουμε: «Δομικό χαρακτηριστικό της ναζιστικής θεωρίας και πολιτικής, υπήρξε η σθεναρή υπεράσπιση των συμφερόντων του γερμανικού μεγάλου κεφαλαίου, έναντι της εργατικής τάξης. Το  καθεστώς εφάρμοσε πολιτική καθυπόταξης των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων, και των υπόλοιπων φτωχών τμημάτων του γερμανικού πληθυσμού ενώ ενίσχυσε τα μέγιστα, την κερδοφορία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και ομίλων κ.λ.π.»   
                       
Συνέπειες των μνημονίων: Χιλιάδες αυτόχειρες, κατά τα πρώτα χρόνια των μνημονίων που είτε πηδούσαν από τα μπαλκόνια, είτε έπεφταν στις γραμμές του μετρό, είτε τους έβρισκαν κρεμασμένους από μια θηλιά, σε καθημερινή, σχεδόν, βάση.  Ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, δραματική περιστολή των ατομικών, κοινωνικών, οικονομικών, εργασιακών, ασφαλιστικών κ.ο.κ. δικαιωμάτων, αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος, λόγω της εξαθλίωσης των εργαζομένων και της τεράστιας ανεργίας, διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, διάλυση του κοινωνικού κράτους, εν μέσω πανδημίας με το υψηλότερο ποσοστό νεκρών, ανά εκατ. κατοίκων, μαζική μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, οικονομική αδυναμία των νέων να δημιουργήσουν οικογένεια, μείωση του πληθυσμού κατά 500.000 από το 2010 μέχρι σήμερα, περιστολή των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, με πρόσχημα την πανδημία, την αστυνόμευση στα πανεπιστήμια, τη φίμωση του τύπου, με το νέο ποινικό κώδικα, που ποινικοποιεί τη δυνατότητα μιας είδησης να προκαλέσει βλάβη στην οικονομία και την κοινωνία και όχι μόνο την ίδια τη βλάβη που αυτή πράγματι προκάλεσε, ιδιωτικοποιήσεις, ρευστοποίηση και υποθήκευση του εθνικού πλούτου και άρση της ασυλίας της χώρας υπέρ των δανειστών κ.ο.κ. 

Λόγος που το σύνθημα της τιμημένης γενιάς του Πολυτεχνείου, της γενιάς μου, για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ! Η τύχη της Ελλάδας και του λαού της, στα χέρια του ίδιου του ελληνικού λαού και της σπουδάζουσας νεολαίας του! Επειδή τίποτε δεν χαρίζεται και όλα κατακτώνται! Αυτό έκαναν οι γονείς τους! Σειρά τους τώρα!

* Οικονομολόγος

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου