Δελτίο Τύπου: Έξω απ΄ την Π.Ο.Ε.Δ.ΗΝ

Από την εξαγγελία της ΠΟΕΔΗΝ και των σωματείων για πανελλαδική ημέρα δράσης την περασμένη Πέμπτη, 13/1 με καταληκτική συγκέντρωση στο υπουργείο υγείας το απόγευμα της ίδιας μέρας, κρατάμε δύο εκ των αιτημάτων που αναρτήθηκαν στην ανακοίνωση:

Σε δεύτερη θέση, αμέσως μετά το αίτημα για δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη, διατυπώθηκε σαφώς και αναλύθηκε εκτενώς το αίτημα για επιστροφή όλων των συναδέλφων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Η δήλωση συμπαράστασης προς τους ανεσταλμένους συναδέλφους δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη στην ανακοίνωση αυτή.

Γι αυτό το λόγο ακριβώς, αντιλαμβάνεται κανείς την έκπληξη των υγειονομικών σε αναστολή, όταν ανταποκρινόμενοι για άλλη μια φορά στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους φορέων, καταφθάνοντας στο χώρο της συγκέντρωσης, άκουσαν από τους επίσημους ομιλητές να διατυπώνεται μεταξύ των πρώτων αιτημάτων, η επίταξη του ιδιωτικού τομέα!

Ίσως οι υγειονομικοί υπάλληλοι που τάσσονται κατά της υποχρεωτικότητας των ιατρικών πράξεων και που για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, διανύοντας απλήρωτοι τον πέμπτο κατά σειρά μήνα, ίσως λέμε, λόγω της παρατεταμένης νηστείας, να πάσχουν από φτωχή αντιληπτική ικανότητα.

Θα ρωτήσουμε λοιπόν τους συναδέλφους συνδικαλιστές, με ποιο τρόπο ακριβώς θεωρούν ότι εξυπηρετεί η επίταξη των ιδιωτών (που μόνο αλαλούμ μπορεί να επιφέρει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) την υποτιθέμενη προτεραιότητα τόσο της επιστροφής των ανεσταλμένων συναδέλφων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων συναδέλφων καθώς και τις νέες, εξίσου αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μήπως το αίτημα που διατυπώθηκε τελευταίο στην ίδια ανακοίνωση "έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία" έχει κάποια διαφορετική εννοιολογική αξία, από αυτήν που αντιλαμβανόμαστε;

Είναι δηλαδή διαφορετικό πράγμα για την αντίληψη του συνδικαλισμού, ο εργολάβος και διαφορετικό ο "επιταγμένος" ιδιώτης;

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι κατά της υποχρεωτικότητας ευτυχώς και εύγλωττοι είναι στις διατυπώσεις τους  και  εξοικειωμένοι με τους επιστημονικούς ορισμούς.
Γι αυτό και τα συνθήματά τους στερούνται φαντασίας και είναι απλά και ξεκάθαρα.
Όταν λέμε "έξω οι ιδιώτες από το ΕΣΥ" εννοούμε ακριβώς αυτό και τίποτα άλλο.

Όσο για το θέμα της επίταξης που μας το πετάνε ως "τυράκι", θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής:

Ο ιδιώτης δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο εχθρός μας.

Ας λειτουργούν οι ιδιωτικές δομές υγείας για όποιον εξυπηρετείται, με τις προδιαγραφές τους και χωρίς δεκάρα από τα δημόσια κονδύλια.
Δεν τρέφουμε κάποια μορφή εμπάθειας προς τους ιδιώτες για να τους υποχρεώσουμε μέσω επίταξης να σηκώσουν βάρος από τη δύσκολη δουλειά των δημόσιων νοσοκομείων στα πλαίσια της πανδημίας (ένα βάρος που τεχνηέντως δημιουργήθηκε).

Ο ιδιώτης γίνεται αντίπαλος του λαού από τη στιγμή που του επιτρέπεται να εισβάλλει στο χώρο της δημόσιας υγείας με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Θα θέλαμε λοιπόν να επιστήσουμε την προσοχή στα συνδικαλιστικά μας όργανα, ότι με τέτοιες αντικρουόμενες διατυπώσεις, ενδεχομένως προκαλούν σύγχυση και δυσθυμία στο σώμα των υγειονομικών, αποτρέποντας από μία ευρεία συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτής της τόσο κρίσιμης περιόδου για το μέλλον της δημόσιας υγείας.

Ως υγειονομικοί που βαλλόμαστε άμεσα και έχουμε πρώτοι πληγεί από την κυβερνητική πολιτική της επιχειρούμενης διάλυσης του ΕΣΥ, οφείλουμε να διαχωρίσουμε σαφώς τη θέση μας δηλώνοντας τα εξής:

1) Η εισβολή των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία από την κερκόπορτα της επίταξης, είναι ένα ακόμα κόλπο του σχεδίου άλωσης του κάστρου της δημόσιας υγείας.

2) Η δυσανάλογη επιβάρυνση νοσοκομείων με φόρτο υπερεργασίας όπως αυτή προκύπτει:
α. από τις απομακρύνσεις προσωπικού (αναστολές, εξώθηση σε πρόωρη συνταξιοδότηση, μη ανανέωση συμβάσεων, κλπ)
β. από την μετατροπή νοσοκομείων σε διαχειριστές μίας νόσου αφενός και την μετατόπιση /ανάθεση των λειτουργιών που εκπίπτουν, σε άλλα νοσοκομεία,
οδηγεί εν τέλει στην απόλυτη υποβάθμιση του ΕΣΥ με τελικό στόχο, κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις και παραχώρηση "φιλέτων" στους ιδιώτες.
Η δουλειά αυτή δρομολογείται εδώ και χρόνια, αλλά με την αξιοποίηση της πανδημίας γι αυτό το σκοπό, προχωράει πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Διανύουμε πολύ πιθανόν την τελευταία της φάση. Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

3) Η εξουθένωση των συναδέλφων μας που έχουν παραμείνει στις επάλξεις με αποτέλεσμα την αδυναμία τους να αντισταθούν, εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον ίδιο σκοπό.
Διότι ο δρόμος διάλυσης ενός οργανισμού με ευρύ κοινωφελή χαρακτήρα, περνάει πάντοτε μέσα από την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων.
Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι εξ αυτών των δικαιωμάτων ο μεγαλύτερος εγγυητής για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, που με τη σειρά του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ποιοτική παροχή υγείας προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως κοινωνικής, οικονομικής ή άλλης κατάστασης.

4) Δούρειος Ίππος για την κατάργηση της μονιμότητας του δημοσίου υπαλλήλου είναι η επιχειρούμενη για πρώτη φορά στα χρονικά απομάκρυνση από το ΕΣΥ μόνιμων υπαλλήλων με το πρόσχημα της άρνησης υποβολής τους σε υποχρεωτική ιατρική πράξη.

Εάν το καταφέρουν αυτό, έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου πρώτον για την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και δεύτερον για κάθε λογής υποχρεωτικότητες.

Οι Υγειονομικοί υπάλληλοι που τάσσονται κατά της Υποχρεωτικότητας των Ιατρικών Πράξεων ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας σε συναδέλφους και άλλους θιγόμενους από τη  κυβερνητική αναλγησία. Δυστυχώς όμως οι δεσμεύσεις για συμμετοχή μας στη συνέντευξη τύπου αθετήθηκαν από τη πλευρά των διοργανωτών και οι Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας, ως οι πλέον θιγόμενοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις θέσεις τους επάνω στο θέμα των αναστολών.

Εν πλήρη συνειδήσει του εγκλήματος που συντελείται στο χώρο της υγείας, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να καταστούμε πιόνια στα χέρια κανενός, ότι συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στους συναδέλφους μας που υποφέρουν, στους πολίτες μας, με ακάλυπτες πλέον τις ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας και προτείνουμε το μόνο δοκιμασμένο και ιστορικά αποτελεσματικό μέσο αντίστασης που δεν είναι άλλο, από την ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

Είμαστε ΕΔΩ , με απόλυτη συνείδηση της "ατομικής ευθύνης" μας, αποφασισμένοι να δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη για την υπεράσπιση του κοινωνικού συμφέροντος.

Τέλος θέλουμε να απευθύνουμε έναν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους εκπαιδευτικούς ειδικά, όπως και προς άλλες ομάδες της κοινωνίας καθώς και μεμονωμένους πολίτες οι οποίοι μας συμπαραστέκονται όλους αυτούς τους μήνες με συγκινητικό τρόπο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

Σάββατο 15/1/2022, 16:00μμ
Πάρκο Ελευθερίας (Στάση Μέγαρο Μουσικής)

Μετά τιμής