Ενα αποτρόπαιο κουβάρι...

 

Ενα πραγματικό κουβάρι, όπου διάφορες εκφράσεις του αποτρόπαιου φαινομένου της βίας κατά των γυναικών μπλέκονται με τα εξίσου αποκρουστικά «ήθη» γόνων μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, ξετυλίγεται τις τελευταίες μέρες. Μια νέα γυναίκα κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τρεις άνδρες, ενώ συμμετείχε σε πρωτοχρονιάτικο πάρτι σε σουίτα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, για την υπόθεση έχουν ήδη αναγνωριστεί δύο άτομα, ενώ αναμένονταν τα αποτελέσματα και των τοξικολογικών εξετάσεων για να εξακριβωθεί αν στην κοπέλα είχαν χορηγηθεί εν αγνοία της ναρκωτικές ουσίες, με σκοπό στη συνέχεια να τη βιάσουν.

Το θέμα κυριάρχησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με αναρτήσεις να κατονομάζουν άτομα που ανήκουν σε γνωστά επιχειρηματικά «τζάκια» ως άμεσα εμπλεκόμενα. Οι καταγγελίες δεν εξαντλήθηκαν στο συγκεκριμένο περιστατικό αλλά επεκτάθηκαν και στην ύπαρξη και λειτουργία εγκληματικών κυκλωμάτων, με την Εισαγγελία να έχει παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί και το αδίκημα της μαστροπείας. Την ίδια στιγμή, πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους μπροστά στο ενδεχόμενο συγκάλυψης και επισημαίνουν πως τα πρόσωπα που κατονομάζονται ως εμπλεκόμενα έχουν ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πού θα ξετυλιχτεί το κουβάρι, το οποίο περιπλέκεται γύρω από την αδιανόητη σήψη που δημιουργεί και αναπαράγει η σημερινή κοινωνία, ποια νήματα τελικά θα ξεδιπλωθούν και ποια θα παραμείνουν σφιχτοπλεγμένα. Οσο προκλητικό είναι να πέφτουν «στα μαλακά» δράστες εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, άλλο τόσο εξοργιστικό είναι να διαφεύγουν της Δικαιοσύνης και της τιμωρίας δράστες που κακοποιούν και βιάζουν στα πριβέ τους πάρτι, αξιοποιώντας την οικονομική τους δύναμη και την πολιτική τους επιρροή.

Όσο επιτακτικό είναι επομένως να διερευνηθεί το συγκεκριμένο έγκλημα, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να δυναμώσει συνολικά το μέτωπο απέναντι στις σάπιες «αξίες» της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, στα «πρότυπα» της επιβολής με κάθε μέσο και τρόπο στη ζούγκλα του ανελέητου ανταγωνισμού, στα φαινόμενα υποτίμησης της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας της γυναίκας, της αντιμετώπισής της ως σεξουαλικού «λάφυρου». Ειδικά σήμερα που η εμπορευματοποίηση του σεξ και η ακραία στρέβλωση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα γεννούν νέες κοινωνικές παθογένειες: Τη διοργάνωση πολυτελών πάρτι στα οποία νέες γυναίκες δέχονται «πιέσεις» να πάρουν μέρος για να «ομορφύνουν» τη βραδιά, την αξιοποίηση ουσιών για να διευκολύνεται η δράση των επίδοξων βιαστών, τη διάδοση των επίσημων και ανεπίσημων ψηφιακών «οίκων ανοχής», το εμπόριο της πορνογραφίας στο οποίο οι «ερασιτεχνικές» λήψεις αναδεικνύονται περιζήτητες και ιδιαίτερα επικερδείς.

Κι αν τα ερωτήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες μέρες δεν έχουν πάρει απαντήσεις, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει ότι τα κυκλώματα εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος κατά κανόνα «συνδυάζονται» με τη νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, συνυπάρχουν μαζί της και «ξεπλένονται» από αυτή.

Ε. Χ.

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου